Най-красивото дупе е по-достойно за председател на Върховния съд

Две забележителни неща се случиха в татковината тия дни. Българката Кристина Димитрова беше избрана за жената с най-красиво дупе в света на финалния конкурс в Мюнхен (виж тук). И това в конкуренцията на 42 супердупета от 26 страни.

В същия момент стана ясно, че за председател на Върховния касационен съд в България е предложен само един кандидат – Лазар Груев, преподавател в университета и съветник на президента Първанов, който го назначи преди това в Конституционния съд. Очертава се цирк, подобен на избора на главен прокурор – само един кандидат, който се явява пред Висшия съдебен съвет, прочита експозе колко благородни намерения има, ако го изберат, после независимата съдебна власт гласува и го избира с почти пълно единодушие.

Все едно на конкурса за най-красиво дупе да се яви само една кандидатка, излъчена след задкулисно споразумение на организаторите. След това да се разходи по сцената, да се надупи един-два пъти и журито да гласува с пълно единодушие.

В случая със съда никой не протестира, политическият елит намира това за нормално, срасналите се с политиката вестници пишат оди за убавия кандидат за шеф на върховния съд.

В случая с дупето – само ако се опита някой да предопредели избора, ще настъпи световен скандал. И на националния конкурс за най-красиво дупе, и на световния имаше реален избор, и никой не е помислял да се споразумява задкулисно.

Що за демокрация е българската? Някакви някъде си решават кой да бъде новият шеф на Върховния съд, предлагат само един кандидат и послушковците го избират с пълно единодушие. Независимо от качествата му, предложеният Лазар Груев е компрометиран предварително, при липса на други кандидати.

Положението е толкова абсурдно, че на Върховния касационен съд много повече ще му подхожда за шеф най-красивото дупе. Ще създаде далеч по-положителни нагласи у хората към институцията от политическия задник, който, без съмнение, ще бъде избран.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.