Няма никаква политическа криза. Просто Борисов не желае да изкара в оставка още 1 месец

Няма никаква политическа криза в България. Има една примадона Борисов, която не ще да изкара още един месец в оставка, докато встъпи в длъжност новия президент и назначи служебно правителство и нови избори. И заради нежеланието на Борисов разиграват политически циркове.

Напъват се да вкарат новия президент преди още да е встъпил в длъжност в този политически цирк и да го изкарат виновен, че не участва. И дори от ГЕРБ вече му искат импийчмънт, че не влиза в цирка.

А по принцип нямаше и нужда от оставка на правителството. Борисов заплаши, че ще подаде оставка, ако не гласуват за легендарната му Цецка, и го направи. Това беше шантаж, за да уплаши хората с нестабилност, ако не гласуват за избраната от него, очевидно неадекватна кандидатура.

Сега си натрапва егото и го представя като проблем на България, на новия президент, на БСП и др. Търси се виновник. Нали на Борисов винаги предишните са му виновни. Сега трябва да има предишни и да не е неговото правителство, а някакво друго. Или виновен да е новоизбраният президент Радев, че не ще да участва в съставянето на служебно правителство преди да е встъпил в длъжност и т. н.

Както се шегува един зевзек във Фейсбук, сега се търси виновник за двете години управление на ГЕРБ, заради който след изборите да дойде пак ГЕРБ.

Сега заради егото на Борисов текат консултации и различни парламентарни групи се състезават да правят правителство. Борисов ту ги подкрепя, ту се отмята. Очевидно някак не им се иска бързо да разпускат парламента, искат да продължат същата коалиция с ново правителство още няколко месеца. Хем да направят ново правителство, хем това да не навреди на имиджа на Борисов и ГЕРБ, да не понесе големи загуби на изборите.

Сегашният парламент няма да се осмели да променя избирателната система в мажоритарна. Но дори с пропорционална система в следващия парламент може да няма ДСБ и Реформаторски блок. Това веднъж вече се случи през 2013 г., партиите от сегашния блок не минаха 4-процентната бариера.

В новия парламент вероятно ще бъдат само ГЕРБ, БСП, обединените националисти и ДПС. Съотношението на силите ще е такова, че ГЕРБ плюс националистите може да нямат 120 депутати общо и да не съставят правителство. Ако пък съставят с тях, ще изпаднат в положението, за което нападаха през 2013 г. БСП и ДПС – че сътрудничели с „Атака” (макар тя да не гласува за правителството, а само осигури кворум).

Но най-вероятно през пролетта-лятото на 2017 г. няма да могат да съставят правителство и ще има нови избори през ноември. Също като в Гърция не толкова отдавна. Балкански опит.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.