По-добре минимално почасово заплащане вместо минимална месечна заплата

Така част от сивия сектор ще излезе на светло и ще се повиши събираемостта за пенсии

Почасовото заплащане ще даде възможност извънредният труд да се оценява по-високо, ще повиши производителността на труда и ще осигури по-голяма гъвкавост на пазара на труда. Снимка: Стокфото

Може би е дошло времето и в България да се въведе минимална часова ставка вместо минимална месечна работна заплата. Какви ще бъдат ползите и как е в Европа?

Статистиката сравнява минималната заплата у нас с минималните заплати в ЕС, но там почасовото или седмично заплащане се преизчислява в месечно.
Държавите от ЕС, в които националните минимални работни заплати не се определят на месечна база (а например почасово или седмично), заплащането се преизчислява в месечно заплащане, като се използват коефициенти на преобразуване:

Германия: (почасово заплащане x 40 часа x 52 седмици) / 12 месеца;

Ирландия: (почасово заплащане x 39 часа x 52 седмици) / 12 месеца;

Франция: данни за януари 1999 г. — януари 2005 г.: (почасово заплащане x 39 часа x 52 седмици) / 12 месеца; данни от юли 2005 г. насам: (почасово заплащане x 35 часа x 52 седмици) /12 месеца;

Малта: (седмично заплащане x 52 седмици) /12 месеца;

Великобритания: (почасово заплащане x среден основен брой платени часове седмично за наетите лица на пълно работно време във всички сектори x 52,18 седмици)/ 12 месеца;

Средните почасови разходи за труд в ЕС-28 се оценяват на 25,03 евро през 2015 г. и на 29,50 евро в еврозоната в ЕЗ-19. Тези средни стойности обаче крият значителни различия между държавите членки на ЕС, като най-ниските брутни почасови доходи са отчетени в България.

Минимални работни заплати в ЕС към 2015 г. по данни на Евростат.

Сега почасовото заплащане в България е уредено нормативно, с постановление на министерския съвет, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата и минимална почасова ставка.
При отпадане обаче на минималната работна заплата няма да може вече минималната работна заплата и минималната почасова ставка да съществуват заедно.

Въвеждането на минимално почасово заплащане ще повиши гъвкавостта на пазара на труда, като минималните почасови ставки могат да се актуализират всяка година.
При почасовото заплащане ще се увеличат ефективността и производителността на работниците и служителите.
Това ще доведе до конкуренция между работодателите и добрите служители ще се привличат там където почасовото възнаграждение е по-добро. За след работното време да се плаща екстра като overtime с горница 50%, например.

Минималната задължителна почасова ставка трудно може да бъде заобиколена чрез договор с подизпълнител.

Минималната почасова ставка ще изсветли сивия сектор, защото ще се удържат осигуровки за всеки отработен час, оттам и за осигурителните вноски за пенсия, което ще доведе до повишаване на събираемостта на вноските за пенсии.

Работни заплати по области в България към първо тримесечие на 2015 г. Източник: НСИ
Производителност на труда и минимална работна заплата в ЕС към 2015 г. към 2015 г.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.