София се задушава, общината стои безучастна

Илюстрация: Спаси София


Тази седмица целият свят аплодира Париж и кметицата Ан Идалго за решителните мерки и политическата смелост, с които тя се опитва да предпази гражданите от завишените нива на атмосферно замърсяване.

След като няколко дни подред нивото на фини прахови частици ПМ10 превишиха границата от 50 µg/m3 в Париж бяха предприети строги и комплексни мерки за борба срещу тези крайно вредни за здравето на хората частици: градският транспорт е напълно безплатен, движението на колите е ограничено (четни и нечетни номера се редуват през ден), скоростта на движение в целия град е ограничена на 20 км/ч., отоплението на твърдо гориво е забранено, тежкотоварният трафик е отклонен извън Париж, а замърсяващите предприятия са призовани да ограничат дейността си. Всички тези мерки са в резултат на замърсяване с ПМ10 от около 100 µg/m3 и пикови стойности от 143 µg/m3.

От друга страна, София е най-замърсената столица в ЕС, а пиковото замърсяване редовно минава границата от 250 µg/m3, 5 пъти над допустимата здравословна норма. Очевидно е обаче, че тези стряскащи данни не трогват особено отговорните лица в Столичната община. Сякаш всичко, което се прави в София е точно обратното на мерките предприети от Париж.

Вместо безплатен градски транспорт поне няколко дни в годината, Общината реши да увеличи драстично цената на билета с 60%. Вместо да ограничава и успокоява движението, София поощрява използването на автомобили и същевременно възпрепятства възможностите за алтернативно придвижване. Вместо да контролира и ограничава отопляването на твърдо гориво, ситуацията отдавна е излязла извън контрол – София прилича на задимено село от 19 век.

Г-жо Йорданка Фандъкова, г-н Евгени Крусев (Транспорт за София) и бъдещ заместник кмете по екологията, кога най-накрая ще предприемете мерки за борба срещу замърсяването? Какво правите, за да запазите здравето на столичани? Нима ние сме по-малко важни от парижани и не заслужаваме ли също смели и адекватни политици, които се грижат за нас?

Толкова ли е трудно поне няколко дни в годината, когато е най-замърсено, градският транспорт да е безплатен. Толкова ли е трудно БУС лентите да са свободни, а трамвайни ограничители най-сетне да се поставят? Докога Столичната община ще стои безучастно и ще се преструва, че всичко е наред докато София се задушава?

От Спаси София

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.