One Laptop Per Child – утопията става реалност

Никълъс Негропонте позира с лаптопа ХО, който засега струва 200 долара, но през 2008 г. ще трябва да падне до обещаната първоначална цена от 100 долара. Снимка: Ройтерс

Рим не е бил построен за един ден, но точно сега Никълъс Негропонте може да отдели на Вечния град само толкова време. Както е обичайно за режима му от последните три години, основателят и председател на неправителствената организация One Laptop Per Child (Лаптоп за всяко дете), каца от една столица в друга, за да представи на правителствени глави, любопитни техничари и работещи в сферата на образованието, на неправителствени организации и на всеки, който проявява интерес, иновативния си и дързък проект. Но дори докато кръстосваше трескаво Рим в продължение на 14 часа, вниманието на Негропонте беше концентрирано върху една фабрика край Шанхай. Защото това е мястото, където до една седмица ще започне масовото производство на прогресивния и евтин компютър „ХО”, който е определян от създателите си като най-амбициозния образователен проект в световната история. „Ще взривим света”, казва Негропонте, докато колата му бърза от една среща за друга. „Когато погледна назад към живота си и към всичко, което съм направил, виждам, че по някакъв начин всичко е водило към това.”

Голямата идея на професор Негропонте – съосновател на влиятелната компания MIT Media Lab – е да разработи и разпространи висококачествен евтин лаптоп сред стотици милиони деца в развиващия се свят.

Първоначално Негропонте е трябвало да разработи машина, която да позволи на децата да се свързват безжично с Интернет без външно захранване с електричество, и която да е достатъчно здрава, за да работи в сурови условия. Прототипите на лаптопа са с вградени аудио и видеосистеми, могат да се зареждат с крачно динамо и да функционират при нисък волтаж. 8000 компютъра вече бяха пуснати в експлоатация и се използват в пилотни селища от Камбоджа до Уругвай. По-трудната задача обаче като че ли е била да се предизвика достатъчно интерес към проекта, който да позволи компютрите да се произвеждат толкова масово, че цените да останат ниски. Главният отговорник за образованието към проекта, аржентинският професор по неврология Антонио Батро, твърди, че снабдяването на децата в цели села и племена с лаптопи ще бъде приемано като програмите за ваксинация. „За първи път в историята образованието може да се превърне във велико научно изследване с огромен капитал”, казва Батро и сравнява възможностите и влиянието на проекта One Laptop Per Child с проекта за изследването на човешкия геном. Негропонте признава, че е блъфирал за реалните числа, за да предизвика интерес и да гарантира първоначалната инерция на проекта. „За да промениш мисленето на хората е необходим голям мащаб, допълва той. Трябва да предизвикаме лавина.”

Лаптопът ХО ще стигне до милиони деца в развиващите се страни. Той ще има безжичен Интернет, ще работи при нисък волтаж и ще се зарежда с крачно динамо. Снимка: криейтивсинтесис.нет

И въпреки че Негропонте и проектът му все още не са го направили, 63-годишният професор е постоянно зает да трупа необходимия сняг. Затова е и на посещение в Рим, къщето по време на агитацията си ще използва най-важното ново средство: лимоненозеленият лаптоп, който прилича на играчка. През целия ден той ще говори пред препълнени зали, ще се срещне с представители на базираната в Рим Организация по храни и земеделие към ООН, с Папската академия на науките във Ватикана и с Телеком Италия. Междувременно ще даде интервю за Радио Ватикана, ще обядва с двама от висшите съветници на италианския министър-председател Романо Проди, ще обсъди стратегията с екипа му и ще направи предложение за дистрибуция на компютрите във Флоренция и в приблизително 20-те й побратимени градове по света. Проди се ангажира страната му да дари 50 000 лаптопа на Етиопия, а Ватикана има привлекателни възможности с приблизително 50 млн. ученици в католическите училища по света.

Въпреки всичко скептицизмът остава, например заради факта, че цената, определена първоначално на сто долара, вече стигна двеста долара. Освен това през август стратегията да се достигне до шест от най-големите развиващи се държави – Аржентина, Бразиция, Пакистан, Тайланд, Нигерия и Либия – като се ангажират да закупят един милион лаптопа, влезе в задънена улица. Правителствата в Китай и в Индия също се съпротивляват, убедени, че могат да направят нещо подобно сами. Отговорът на Негропонте беше да отвори програмата си за личности и за компании. Така в средата на ноември в САЩ ще стартира инициативата Give One, Get One (Подари един, вземи един), при която хората ще бъдат призовани да платят 400 долара за два лаптопа, като ще получат един, а другият ще бъде изпратен на бедно дете в развиващия се свят.

Базираният в Тайланд производител на лаптопи Quanta ще започне да произвежда по 44 000 компютъра на седмица, като производството ще бъде изнесено в току-що разширената фабрика в Чангшу, северозападно от Шанхай. Според Негропонте засега има близо 300 000 поръчки. Целта му е в средата на 2008 г. да се произвеждат по един милион лаптопа на месец и няма нищо против критиките. Преди четири години той се срещна на Световния икономически форум с Майкъл Дел, изпълнителния директор на производителите на компютри Дел. Тогава той му разказа за пореден път за идеята си да направи евтини компютри за бедните деца по света. Дел му отвърна: „Никълъс, всеки път като се видим, ми говориш едно и също. Но знаеш ли какво? Това е невъзможно.” „Когато ми кажат, че нещо е невъзможно, ме карат да направя всичко възможно да го постигна”, допълва Негропонте усмихнат.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.