Все по-добри български вина, ама нещо не е наред

Момиче опитва бяло вино на прегледа на българското вино „Ди Вино тест“ в НДК. Снимка: Иван Бакалов

Сега в края на годината минаха някои салони и прегледи на виното, дефилето на младото вино в Пловдив, „Ди вино тест” в НДК и др.
Какви са впечатленията за българските вина? Накъде отива винопроизводството?
На „Ди вино тест” в НДК имаше 73 маси на производители, всяка с по 7 вина. Но производителите бяха около 50, защото някои от тях имат по две-три различни марки. Например винпром „Карнобат” освен „Шато Карнобат” има отделна марка висококачествени вина „Братя Минкови”, които се представят на отделна маса. Така и „Домейн Бойар” представяше на отделна маса висококачествени вина с марката на изба „Кортен”.
Общо към 500 различни вина имаше на прегледа, не можеш да опиташ всичките. Но такъв преглед е единственото място за ценителя, където може да добие представа къде какво се произвежда, да открие нещо ново, нещо по свой вкус.

Накъде отива българското вино?

Според Александър Велянов, който прави вина и в България, и в Австралия и Нова Зеландия като гостуващ технолог, българските вина стават все по-добри, изменя се стилът. В последните години имаше залитане към стил вина с по-плодов, „по-мармеладен” вкус, с повече сладост. Сега според Велянов вече се появяват все повече хубави по-сухи червени вина, и все повече свежи бели вина.

На дефилето на младото вино в Пловдив. Снимка: Иван Бакалов

Според технолога Димитър Панов, консултант на „Домейн Бойар”, българските вина стават по-хубави,  традиционно се запазва нивото на червените вина, но на този преглед се срещат и някои много добри бели вина. По традиция българските бели вина са по-назад от червените като качество. Но вече се появяват първите, които могат да претендират за световно ниво. Въпросът с белите вина е дали ще се запазят, защото при тях много бързо се губят качества и аромати. Има ред тънкости при бутилиране, хигиена, които могат да провалят виното. Дори вече бутилирани, при неправилно съхранение виното се проваля. Според Панов има подобрения и в среден клас вина, някои производители поддържат високо качество на ниски цени.

Според Коста Канариев, сомелиер, но и познавач на технологиите във винарството, българските вина вървят нагоре. Забелязват се кълновете на модерното винарство, на световно ниво, казва той. Канариев отбелязва специално, че се забелязват тематични вина, със специфични технологии за винификация, забелязват се усилия да се правят вина от традиционни български сортове. Например няколко производители прадставиха много добри вина вина от сортовете Врачански мискет и Тамянка.

Сортът Мелник е представен от няколко производители. Най-голямо разнообразие вина с него – розе, шампанско, сортови разновидности – представя изба „Логодаж”. Маврудът, като традиционен български сорт, вече има разнообразни стилове от различни изби. Тези като „Румелия” и „Загрей” имат някои върхови постижения с Мавруда в по-скъпите серии. Изба „Тера Тангра” пък предлага много добър био Мавруд на сравнително ниска цена. От тази година и розето на „Тера Тангра” вече е от Мавруд, не от Сира, като първата реколта миналата година. А изба „Вила Ямбол” предлага най-добрият Мавруд на цена около 5,50 лв. в магазина, който като качество е сравним с други вина на цена по 10-ина лв. бутилката (впрочем за вината на „Вила Ямбол” това се отнася и за други сортове – Каберне, Мерло, не само за Мавруда).

На дефилето на младото вино в Пловдив в 12 къщи в стария град бяха разположени щандовете на 32 изби и винарни. Макар да предлагаха млади вина, някои даваха за дегустация и стари реколти. Тази година се слави като най-добрата реколта в България за последните 15-ина години. И е важно да се опита как се развива виното, как е било първо като младо, пък после и като старо ще го опитваме.
Впечатлението от дегустациите из стария Пловдив е, че младите вина още не стават за пиене. Силните танини могат да ти ощавят езика. Но имаше и млади вина с меки танини, макар и като изключения. Така или иначе, за червените вина трябва да мине поне половин година, докато станат такива, че да могат да се оценяват обективно. Само някои бели са добри и сега. По правило белите вина се пият от последна реколта, а не отлежали. При тях се търси свежест, плодовост. А и те не могат да отлежават като червени вина. Животът им в бутилка е 3-4 пъти по-къс от този на червените вина.

Какво не е наред?

Проблемът е, че повечето от показаните вина и на „Ди Вино тест” и на други прегледи, не се намират по магазините. Като попиташ някой от изложителите къде се продават неговите вина, той обяснява, че имало дистрибутор, някакъв магазин някъде, дава визитка и т. н. Много малка част се продават в супермаркетите. Някои от тях се намират в малкото специализирани винарски магазини, други се срещат само по някои вериги ресторанти и местни магазини.

Бели вина от българските сортове Врачански мискет и тамянка. Снимка: Иван Бакалов

С големите немски вериги супермаркети е ясно – на тях се плаща за позиция. Тоест, ако си производител и искаш 2-3 или повече твои вина да се продават на рафтовете им, си плащаш като за изложение. Но пък там се правят обороти. Там е за големи производители, които правят годишно от няколкостотин хиляди бутилки нагоре. Малките винарни не могат да продават в големите супермаркети.
Някои наши производители предпочитат вериги като „Фантастико”, където условията за продажба не са толкова тежки, и затова в тях има повече избор на вина. Потребителят може да се заглежда в супермаркетите къде има по-голям избор и да поощрява тази политика.

Но има един вече традиционен проблем – на изложенията повечето производители са малки изби, които произвеждат по 50-ина хиляди бутилки годишно. (А дори онези с по 100-200 хил. бутилки годишно са малки производители). Например сортови вина, Каберне, Мерло, Шардоне, Совиньон блан, а всяко е по 5-6 хил. бутилки.  Много от тези вина са хубави, но количествата са такива, че не могат да се продават в супермаркети, а само в няколко магазина и ресторанта (такива количества за износ не стават, освен като бутикови, екзотика в отбрани ресторанти).
Ценителят у нас, като като ги научи, си ги търси. Въпросът е как могат да оцелеят такива изби, защото цените на бутилка са високи, а има вече много такива малки производители и конкуренцията е голяма.
В страни като Австрия или Швейцария има хиляди такива малки производители, фамилни изби в множество села, които произвеждат по 30-40 хил. бутилки годишно. В такава изба работят по няколко души и от това живеят. Но се издържат, защото има широка платежоспособна потребителска маса. У нас такава платежоспособна аудитория е доста тясна. И широката маса потребители пият най-много евтини вина и още повече домашни и наливни. И в този смисъл малките изби с по 50-100 хил. бутилки, които издържат по 100-ина декара лозя, технолози, работници и др. трудно ще оцелеят. Възможно е някои от тези изби да продават малките си количества качествени вина наливно на големите производители, които с тях ще подобряват масовите си вина. Но има и бутикови изби,които собствениците им ги издържат благодарение на друг свой бизнес.

На дефилето на младото вино в Пловдив. Снимка: Иван Бакалов

И тъй като на дефилето в Пловдив участват повечето малки изби, бутикови или с локално значение, които си продават виното на туристи, на местни ресторанти, можеш да попаднеш на интересни експерименти.
Винарска изба „Кьосев” от село Илинденци, недалеч от Мелник, демонстрира интересни вина от сорта Мелник. Едно от тях е купаж от Широка мелнишка лоза и няколко разновидности на сорта Мелник, кръстоски с дуги сортове. Особеното е, че става дума за вино отлежало 77 месеца в дъбови бъчви. В това отношение е уникално. Защото никъде едно вино не става по-добро при такова отлежаване. Има опасност да се окисли, да деградира, това реално става, ако не се бутилира до третата година. Дори в бутилки може да деградира след 5-6 години. Само няколко изключения има в света, с 5-годишно отлежаване в дъб – едното е австралийското вино „Грейндж” на изба „Пенфолдс”, друго такова е DUX на българската изба „Боровица”.

Вино купаж от разновидности на сорта Мелник, отлежало 77 месеца в дъбови бъчви. Еспериментална серия 600 бутилки (две бъчви). Снимка: Иван Бакалов

И третото, за което чувам, е на тази малка изба. Става дума за серия от 600 бутилки. Стопанинът на избата обясни, че отделили 8 френски дъбови бъчви, в които преди това е отлежавало вино само 3 месеца, заредили ги с този купаж от сортовете Мелник и след време бутилирали първите две бъчви, след 66 месеца отлежаване. После бутилирали 600 бутилки след 77 месеца отлежаване. Ще бутилират по-нататък останалите. Експеримент куриоз. Виното не е върхът, старо вино от сорта Мелник, с керемиден цвят, но с добре запазена структура, и не е прекалено сухо и наситено с дъбови танини. Добро вино, който иска може да опита, за 35 лева бутилката.

На дефилето някои от малките изби предлагат не много професионално направени вина, може да се нарекат любителски, но това разширява полето на експериментите във винарството. Всъщност това са вина за ценители, да опитват, да обикалят по малките изби.

На такова дефиле може да се види какво дълбоко значение има виното за българина. Като видиш на щанда на изба „Стема”, Старосел, как един от собствениците, професионален музикант в симфоничен оркестър в Ню Йорк, пловдивчанин, е дошъл специално за дефилето и лично поднася вина на приятели…

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.