Взривът на гара Хитрино в числа и факти + снимки и видео

Любителска снимка от пожара след избухването на влакова композиция с пропан-бутан и пропилен на гарата на с. Хитрино, Шуменско. Снимка: любителски снимки от Фейсбук


–Към 5,37 часа на гара Хитрино на 20 км от Шумен дерайлира товарен влак с цистерни – 20 вагона пропилен и 3 вагона пропан бутан. (Пропилен (наричан още пропен), е безцветен горим газ. Получава се при добив на бензини и преработка на газ пропан. Пропиленът е вторият по значимост химикал в нефтохимическата промишленост след етилена. Основно се използва, като се преработва до полипропилен, един от най важните полимери. Използва се още за получаването на ацетон, изопропанол и др.)

– От НКЖИ съобщават, че няма сблъсък с друг влак. Влакът се е движил от Бургас за Русе. Избухват 12 цистерни с пропилен, 3 с пропан бутан. Броят на избухналите цистерни непрекъснато се уточнява и няма окончателни данни.

– Взривът разрушава или поврежда над 20 сгради наоколо, огромният пожар обхваща съседни къщи.

– До неделя жертвите от първоначално 5, станаха 7, една от които е 18-годишен младеж, починал в болницата. В неделя погрешно съобщиха за 8-а жертва. Ранените са 29.

– Причини за дерайлирането и взрива са неизвестни. Възможно е повреда на релсов път, на железопътния състав и др.

– Хипотези за причините за инцидента в Хитрино са, че влакът се е движил с прекалено високата скорост (70 км/ч при разрешени 40 км/ч), имало е проблем с подвижния състав, грешна подредба на композицията или техническа неизправност във влака. Повечето коментиращи длъжностни лица изключват възможността да има проблем с инфраструктурата, релсите (те са отговорност на държавни компании). Бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев директно каза пред Нова тв, че според него причината е „някаква техническа неизправност във влака“.

– Вагоните са на фирмата „Булмаркет ДМ“ ООД , 100% частна компания, регистрирана през 1996г. Основната дейност на фирмата е търговия с горива на едро, има търговски бази в Свободна зона Галац и Гюргево, Румъния, има бази в Русе и София и акцизни данъчни складове в Пловдив, Бяла, София и Кюстендил.

С. Хитрино, Шуменско след избухването на влакова композиция с пропан-бутан и пропилен. Снимка: любителски снимки от Фейсбук

„Булмаркет ДМ” ООД е първият частен железопътен оператор в България, има и лиценз за международни железопътни транспортни услуги. „Булмаркет“ притежава и частно пристанище със складови площи над 30 000 кв. м., производство на растителни масла и биодизел. Основател и основен собственик е Станко Станков.

– Стоката не е  на „Булмаркет ДМ”, фирмата само я превозва, съобщава нейният зам.-управител Димитър Баев пред БТА.

С. Хитрино, Шуменско след избухването на влакова композиция с пропан-бутан и пропилен. Снимка: любителски снимки от Фейсбук

– По данните в Търговския регистър „Булмаркет ДМ“ принадлежи на Станко Станков и „Вектра консулт“ ЕООД, която е 100% собственост на Burundi Services Limited, показва проверка на сайта „Бивол“. Станков заяви пред медиите, че и дяловете чрез „Вектра консулт“ са негова собственост.
– „Булмаркет“ има над 50 млн. евро задължения към ПИБ (FIBANK) и принадлежи на кипърски офшорки. Зад тях стои Георгиус Георгиу, който е тясно свързан със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, разкрива „Бивол“.

С. Хитрино, Шуменско след избухването на влакова композиция с пропан-бутан и пропилен. Снимка: любителски снимки от Фейсбук
С. Хитрино, Шуменско след избухването на влакова композиция с пропан-бутан и пропилен. Снимка: любителски снимки от Фейсбук
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.