Виена – градът, който обожава смъртта

Все по-малко австрийци отбелязват деня на Вси светии, но в мрачна Виена празникът си остава истинско събитие. Снимка: Ройтерс

На 1 ноември, когато първите есенни мъгли бавно се спуснат над Австрия, цялото население тръгва към семейните гробища за деня на Вси светии. През последните години обаче тиквените фенери и детските викове trick or treat (номер или лакомство) пред вратите на съседите се смесват с традиционно мрачната атмосфера, червените надгробни свещи и венци от цветя. Хелоуин, англосаксонският празник, свързван със страшните костюми и шумните празненства, си проправи път в австрийското културно съзнание. Но дали наистина е така?

Въпреки нарастващите семейни бюджети, по-възрастните австрийци нямат желание да приемат внесената отвън традиция. Повече от 80 процента от населението казва, че празникът е популярен по чисто търговски причини. Австрийският Хелоуин се прицелва в деца и тийнейджъри, но училища и детски градини държат на местните обичаи и не виждат „смисъл в поддържането на обичаи от чужди култури“, както отбелязва един учител.

Но, както изглежда, цялата шумотевица около Хелоуин започва да утихва. „През последните две години, след истинския бум през 2004 г., продажбата на тематични стоки намаля”, казва Никол Беркман, говорителка на австрийската верига супермаркети „Шпар“. През 2004 година продажбите около Хелоуин възлизаха на 18 млн. евро (25 млн. долара), докато през 2006 г. австрийците похарчиха едва 14,6 милиона. „Преди две години производителите дори предлагаха стоки като кисело мляко „Хелоуин“. Днес тази тенденция изглежда е приключила. Медиите посрещат критично внесената „англо-американска“ традиция и карат производителите да имат едно наум“, вярва Беркман.

„Докато възрастните, преоблечени като приятелския вампир от квартала, са горе-долу приемливи, то мнозина австрийци са категорично против ходенето на децата от врата на врата да събират лакомства”, казва Илзе Бланк от магазина „Шегите на Витте“. „Бизнесът с маски, костюми и аксесоари за възрастни вървеше добре, тъй като създаваше допълнителна работа в иначе слабия сезон”, допълва Карл Хайнц от магазина за даване под наем на костюми „Ламберт Хофер“.

Така или иначе, въпреки нашествието на тиквите, Денят на Вси светии остава главен приоритет, особено в доста по-мрачната Виена, която винаги е твърде заета със смъртта във всичките й аспекти. „Виена има най-страстната връзка със смъртта в цяла Западна Европа“, казва Томас Мийзбах, куратор на изложбата за латиноамериканско изкуство и на експозицията за смъртта Viva la Muerte (Да живее смъртта) във виенската галерия Кунстхале.

За много виенчани посещението на гробищата е не само проява на почит към мъртвите, но и възможност да се разходят на чист въздух. Снимка: магвайн.гв.ат

„Смъртта във Виена не е голям фактор сам по себе си”, твърди Кристиян Фертингер, шеф на виенските погребални служби. „Разликата е, че във Виена смъртта е дълбоко втъкана в ежедневието, в песните, литературата или просто в мрачния характер на гражданите.”
На Виенските централни гробища, където почиват в мир повече от три милиона покойници от всякакви религии или социални групи, всеки се приготвя за „активния сезон“. „В дните около Вси светии тук очакваме близо 300 000 души”, казва директорът на гробището Раух.

Отворен през 1847 г., градът на мъртвите, с многобройните си „почетни гробове“, украсени с цветя и свещи от фенове и почитатели, е последен дом на личности от ранга на композитора Лудвиг ван Бетховен до поп звездата Фалко. Градинари и фирми за поддържане на гробове работят месеци наред на двойни смени, за да подготвят всичките 330 хиляди гроба в отлично състояние за големия ден.

„Започваме подготовката една година по-рано, но усилената работа за Вси светии стартира през юли, казва Бригите Хамерл, градинар на гробището. Всеки иска гробът му да изглежда добре“. На 1 ноември градският обществен транспорт пуска допълнителни автобуси и трамваи до гробището на площ от 2,5 ха в югоизточната част на Виена.

„Култът към гробищата отслабва, казва Раух, но едва ли скоро ще отмре. Пътуването до гробищата е не просто възможност да се отдаде уважение на семейството, но и шанс да излезеш на чист въздух, да се разходиш по обградените с дървета алеи и да надзърнеш над гробовете на известни личности.”

Хелоуин може и да бъде забравен, но всички световни зомбита няма да могат да попречат на традиционното годишно посещение на виенчани на техните гробища, които са също толкова важен символ на градския начин на живот и смърт.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.