Катастрофата разкри инфантилно общество и мизерия на медиите

Никой не потърси застрахователи, правителството изсипа помощи на око, а сайтът „Пик” надмина времето на Живков с ода за Борисов

Бойко Борисов се снима за спомен с участници в спасителните работи. Тези снимки предизвикаха вълна от коментари във Фейсбук.

Катастрофата в с. Хитрино за два дни показа болезнено, че българското общество е незряло и наивно, медиите – непрофесионални и обслужващи, институциите действат объркано и не могат да дадат точна информация, а мнозина развиват теории на конспирацията.
При подобни катастрофи и бедствия не могат да се видят чак толкова глупави репортажи по европейски телевизии. Да ходиш сред пострадалите да питаш „Как се чувствате?” и „Преживяли ли сте друг път подобно нещо?”, да питаш човек загубил сина си „Къде е той сега?, а той да отговаря „В моргата” и т. н. Това не бяха случайно изпуснати въпроси. Това бяха целенасочени глупави репортажи сред объркани от шок и мъка хора, и по трите национални телевизии. С безкрайни обобщения и съобщаване на едно и също в продължение на два дни. „Некадърни истерици” – такова определение заслужиха телевизиите с отразяването на катастрофата.
А същевременно два дни нямаше точна информация колко вагона-цистерни са избухнали и изгорели и колко са жертвите.

Премиерът Борисов съобщи за осма жертва, след него заместничката му и вътрешен министър Бъчварова уточни, че жертвите остават 7. Две от тях на третия ден още не са идентифицирани. Става дума за едно село, където всички се познават, а не за цунамито в Индонезия или за някакво сражение на неизвестни групировки в джунглата. И за влак, който е документиран и се знае какво и колко превозва. Отначало и данните за броя на вагоните в композицията бяха неточни. После, добре че някои снимаха с дрон (не институции, а частни организации), от което се видя колко са вагоните, как са пръснати по релсите. Два дни не се знаеше колко цистерни са изгорели, колко има да се източват. Всяко число, което съобщаваха и още съобщават органите, е предпоследно. Не знаеш дали няма да има поправка на следващия ден.

Бойко Борисов се снима за спомен с участници в спасителните работи. Тези снимки предизвикаха вълна от коментари във Фейсбук.

Като че ли най-важното съобщение в медиите беше, че премиерът пожарникар по професия е там и едва ли не командва спасителните действия. И дори той като пожарникар показа некомпетентност, употребявайки понятието „полипропилен” за газа в цистерните. За Бъчварова и журналистите също не е простено, че наричаха газа вместо пропилен полипропилен – материал, от който се правят водопроводни тръби и др., но дваж по-голяма грешка е дипломиран пожарникар като Борисов да го каже.

„Харесва ви или не, при кризи България разчита на Бойко Борисов.
Докато Румен Радев гледаше опера, той потушаваше бежанския бунт в Харманли.
Сега товари пострадали в хеликоптери и събира кръв за ранените в Хитрино” – това написа в сайта „Пик” неговият издател Недялко Недялков по повод катастрофата.
Следват умопомрачителни дитирамби за Бойко Борисов, каквито и слагачите на Тодор Живков навремето не са писали. Недялков ги надмина. С катастрофата в Хитрино той мотивира, че не е нужно да има извънредни избори, а Борисов трябва да състави нов кабинет и управлението му да продължи:
„…характерът на мъжа проличава в тежки ситуации. Засвистят ли куршуми – и буквално, и алегорично…
Борисов е човек на честта и не бива да се държи като обидено хлапе….Все по-трудно ще е, а България се нуждае от мъже на място в задаващата се буря” (виж тук).

Сайтът „Пик“ пее оди за Борисов, илюстрирани с подходяща снимка.

Любомир Левчев и други поети и писатели, които навремето се опитваха кой по-оригинално ще се кланя на Тодор Живков, направо могат да завидят. Тук имаме страстно целуване на задника. И сайтът „Блиц” се хвърли на задника на Борисов.

Като черешка на тортата дойдоха снимки от Фейсбук , на които Борисов се е снимал за спомен с участници в спасителните акции, на фона на цистерни.
И накрая може би най-големият гаф е с отпускането и събирането на помощи за пострадалите. В такива случаи обезщетения се плащат от застрахователите. Правителството побърза да отпусне 10 милиона лева за щетите, определени на око, вероятно от самия Борисов и финансовия министър. Сега застрахователите могат да откажат да плащат, позовавайки се на някакъв кодекс, че ако друг покрие щетите, не са длъжни.
Отделно есемесите по левче не се знае за какво ще послужат.

С. Хитрино, Шуменско след избухването на влакова композиция с пропан-бутан и пропилен. Снимка: любителски снимки от Фейсбук

В Хитрино трети мандат е кмет от ДПС, когото преди години бТВ показа как си купил „Мерцедес “ за 110 хил. лева с общински пари. Тогава негови избиратели пламенно го защитаваха. Сега 10 милиона от правителството ще му дойдат дюшеш.

Вместо тъпи въпроси към обезумели пострадали, журналисти трябваше да питат експерти по застраховане да обяснят как и доколко се покриват щети при такива случаи, кои евентуално ще плащат – превозвач, железопътна агенция и т. н. Вместо експерти, телевизиите поднасяха драматургия, даже шоу продуцент като Евтим Милошев беше поканен от Гена Трайкова да се изкаже за положението.

В интернет заваляха теории на конспирацията за превоз на някакъв тайнствен газ, а не пропилен, за терористичен акт. Не можела да гръмне цистерна с пропан бутан и т. н. И Цеко Минев бил набъркан.
Вниманието на много медии беше насочено към това, че фирмата собственик на превозвания газ, е 60% собственост на офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Това все пак не е причина за катастрофата, но някои съзират нещо престъпно, макар да не е нарушение на закона, а Кипър е член на ЕС. Изтече информация, че фирмата дължи 50 млн. евро кредити на Първа инвестиционна банка и др. за собствеността, сякаш там трябва да се търсят причините за избухналия влак.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.