Защо Даниел Митов е оттеглил кандидатурата на България за член на Съвета за сигурност на ООН

Външният министър в оставка е преотстъпил членството на Полша в замяна на подкрепа за Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Даниел Митов. Снимка: Ройтерс

Българският външен министър Даниел Митов изненадващо е предложил България да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. в полза на Полша, пише „Юроактив“.

Скандал, граничещ с национално предателство, сътвори външният министър Даниел Митов. Това твърдят наблюдатели на изявите на външния ни министър.

След като преди седмица сайтът „Епицентър“ разкри, че България се е отказала сама от кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност през 2018-2019 година, днес стана ясно, че „тази слава“ ни е уредил самият дипломат №1.

Според документите, с които изданието „Юроактив“ се е запознало, на 15 ноември, Митов е предложил на страната ни сама да оттегли кандидатурата си, заявена още през 2003 г.

Така в полза на друга страна българската държава се е отказала от почти сигурната възможност да може да влияе на световната политика и то, когато се намира в условията на бежанска криза с всичките ѝ негативни последствия.

Поведението на външният министър е просто абсурдно! Няма здрав разум, който да даде смислени обяснения за този ход на българската дипломация, коментират наблюдатели и добавят:

България отново ще може да предложи своята кандидатура за това престижно място чак след 23 години – едва през 2038-2039 г.!

Всяка година Съветът за сигурност на ООН избира петима непостоянни членове с мандат за две години, като се придържа към принципа на ротация на регионалните групи. Източноевропейската група има право на едно място за периода 2018-2019 г.

Освен България за него претендираше Полша, но ние имахме по-добри шансове, заради доброто представяне на Ирина Бокова пред Съвета за сигурност.

С решението си София подарява на Варшава гарантирано избиране за непостоянен член на Съвета за сигуност.

Обясненията на Митов са повече от абсурдни – България се е съгласила да оттегли кандидатурата си за непостоянен член на СС в замяна на полската подкрепа за българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Разбира се, че става дума за кандидатурата на Кристалина Георгиева, която претърпя пълен провал! От което излиза, че чрез Кристалина Георгиева България е прецакана три пъти – един път, че не успя нейн представител да оглави най-престижната световна организация ООН, втори път – че се лишава от еврокомисар по финансите и зам.-председател на ЕК, трети път – че губи възможност да стане непостоянен член на Съвета за сигурност, анализират експерти и допълват:

Това е пълен погром за българската външна политика под ръководството на Даниел Митов!
Външният ни министър си е позволил за сметка на България да влиза в тъмни сделки, от които станата ни губи престиж, влияние, имидж!

Нещо повече, поведението на Митов е меко казано, странно, защото поста на генерален секретар на ООН се избира от членовете на Съвета за сигурност на ООН, сред които Полша не е, отбелязва „Юроактив“. Тогава срещу какво Митов е изтъргувал България, продавайки почти сигурното ѝ членство в СС ?

България е била член на Съвета за сигурност три пъти: през 1966-1967 г., 1986-1987 г. и 2002-2003 г.

Припомняме, че на 9 декември в ООН гръмна скандал покрай решението на правителството на Бойко Борисов да откаже кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2018-2019 г.

Защо сте се отказали да станете непостоянен член на Съвета за сигурност, ни питаха тогава дипломати зад океана? Имахте огромен шанс! – попитаха тогава хора от върховете на световната дипломация.

По това време в ООН започна процедурата по избор на новите страни-членки на висшия орган на международната организация и се е очаквало и нашата страна да бъде сред обсъжданите кандидатури.

По необясними причини обаче на 23 ноември т.г. българският кабинет на премиера Борисов отлага кандидатурата на страната ни сега и незнайно защо е решил да кандидатстваме за непостоянен член на СС чак през 2038-2039 г.

Скандалът гръмна с още по-голяма сила, защото източниците ни от ООН твърдяха, че мястото ни в Съвета за сигурност за 2018-2019 г. е било на почти на 100% покрай силното представяне на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН.

С решение от 23 ноември, 10 дни след избора на новия президент Румен Радев, без съгласуване с когото и да било в страната, българското правителство се отказва от номинацията и дава съгласието си да бъде издигната кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН след 22 години – за периода 2038-2039 г.

Това наистина граничи с абсурда! Но е било прието! В тези размирни години, когато страната е поставена в положение почти на фронтова държава, да се откаже от един от най-силните лостове за влияние в световната политики, поведението на правителството наистина е необяснимо., коментират външнополитически експерти.

По думите им с този свой ход кабинетът на Борисов е отменил решение от 2003 г. на правителството на Сакскобургготски, което предвиждаше страната ни да кандидатства за позицията в Съвета за сигурност през 2018-2019 г.

Решението на правителството е взето, като се отчитат съвпадащите други приоритетни външнополитически ангажименти за държавата ни през първоначално предложения период – като Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и кандидатурата на страната ни за членство в Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г., гласеше съобщението на правителствената информационна служба от 23 ноември т.г.

Коментаторите са убедени: Днес стана ясно, че „приоритетните външнополитически ангажименти на държавата ни“ са били да осигурим членството на Полша за наша сметка!

От сайта „Гласове„.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.