Как адвокат Хаджигенов осъди сайта „Пик” и бившия му редактор Крачунов, който сега е шеф на „Блиц“…

Главният редактор на „Пик“ Ивайло Крачунов интервюира издателя си Недялко Недялков. Снимка: скрийншот от видео в YouTube

Съдбата ни поднесе нов епизод от епичната медийна драма, достойна за пиеса, между издателя Недялков (сайтът „Пик”) и редактора Крачунов, бивш главен редактор на „Пик”, сега шеф на „Блиц“.
Адвокатът Николай Хаджигенов е осъдил сайта „Пик” и по-точно неговия редактор към момента на клеветническа публикация – Ивайло Крачунов. Публикацията е подписана с псевдоним. В хода на делото, като е видял, че ще го изгуби, Крачунов, сега главен редактор на „Блиц”, е поискал извънсъдебно споразумение.

Адвокат Хаджигенов е поставил като единствено условие още в началото на делото ответникът да направи целево дарение в полза на отделението по детска хематология за лечение на деца болни от левкемия в УМБАЛ „Царица Йоана“. Хаджигенов не е посочил сума, единственото му условие е било да не е нещо пренебрежимо.
За Крачунов непренебрежимо е било сумата от 2500 лева, както се вижда от платежното нареждане, представено на Хаджигенов и публикувано в неговия блог. Остава да се провери дали наистина Крачунов е превел сумата или става дума за някакво менте. Като се имат предвид медиите, в които работи, такава проверка е наложителна.

Ивайло Крачунов (вляво) – бивш главен редактор на „Пик“, сега на „Блиц“, и Недялко Недялков, издател на „Пик“, преди да се разделят драматично. Снимка: e-vestnik

Поводът за това дело са публикации в които сайтът „Пик” е нападал адвокат Хаджигенов, вероятно защото мъти водата на Пеевски и Цацаров. Към онзи момент издателят Неделко беше плътно залепен за Пеевски и пишеше „каквото трябва“ (както е казвал навремето др. Тодор Живков „добрият журналист пише не това, което е, а каквото трябва“).

После Неделко обърна палачинката и започна да напада Пеевски. Както коментираха в колегията, той е помислил, че е хванал вятъра на промяната, помислил е, че пише каквото трябва, но се е объркал. Положението му се стъжни, защото неговите издания се оказаха зависими от Пеевски. И после Пеевски, очевидно принуден от краля слънце Борисов, го прие отново в лоното си. Сега отношенията им, по всичко личи, са хладни.

Междувременно Пеевски открадна неговото най-вакло агне, най-ценен кадър – Ивайло Крачунов, главен редактор на сайта „Пик“, и го направи шеф на сайта „Блиц“. Така започна невероятната медийна драма. Тя се разви с взаимни публикации в „Пик“ и „Блиц“, в които Недялков и Крачунов си вадеха кирливите ризи от съвместната им работа на полето на (особената си) журналистика.

Гадателката на „Пик“ и в. „Ретро“ Данка Радкова. Няколко пъти тя налучква за атентат над политик – през, март, през август, тази година, онази година, земетресения в Перник от 6-а степен по Рихтер (след голямото през 2012 г.) и др. несбъднали се предсказания.

Само че основната клеветническа статия срещу Хаджигенов е написана с псевдонима Данка Радева. Доколкото е известно в средите на журналистите работили в изданията на Недялко Недялков, това е редакционен псевдоним, използван най-вече от самия издател. Името е с една буква разлика от това на възрастната леля на Недялков, която пък е представяна като видна гадателка на страниците на неговите жълти издания. Издателската мощ ползва всички ресурси, за да се крепи на пазара…
Поводът за делото са не една, а повече публикации, в които адвокат Хаджигенов е наричан „чалгаджия“, „шут“, „циркаджия“, „агент на ДС” и др. Скритите причини за тези нападки са изявления на Хаджигенов в медиите за състоянието на прокуратурата и конкретно срещу главния прокурор. Сайтът „Пик” и главният прокурор взаимно се обясняваха в най-топли чувства. Цацаров дори изпрати поздравителен адрес за годишнина на сайта, нескромно наричащ сам себе си „информационна агенция”.

И ето, идва ден, в който редакторът Крачунов отговаря пред съда за публикация, подписана с псевдоним, почти съвпадащ с името на гадателката леля на издателя Недялков.

Платежното нареждане, с което подсъдният редактор Крачунов удостоверява, че е превел на болницата 2500 лева, за да отърве присъдата. Снимка: блог на адвокат Хаджигенов

На полето на тази т. нар. кафява журналистика могат да възникнат такива казуси – като си си продал името и задника за главен редактор, ще отговаряш в съда, макар вече да си шеф на конкурентно издание и хич да не си писал въпросния пасквил.

Приключилото дело е сложно от юридическа гледна точка, защото става дума за наказателно дело от частен характер, а не за гражданско дело за нанесени неимуществени вреди. При него в съда се доказва клевета (виж повече тук в блога на Хаджигенов). И адвокат Хаджигенов я е доказал, защото подсъдимият редактор на „Пик” към онзи момент Крачунов, сега редактор на „Блиц”, е поискал извънсъдебно споразумение.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.