Ръсел Кроу и Дензъл Уошингтън: В “Американски гангстер” историята е страхотна

Филмът с участието на двамата актьори тръгва по кината в петък

Ръсел Кроу. Снимка: Ройтерс

Да видиш Ръсел Кроу и Дензъл Уошингтън заедно на екрана е нещо, което не се случва всеки ден. Двамата си партнираха през 1995 г. във фантастичния трилър “Виртуален убиец”. Уошингтън играеше полицай, а Кроу – престъпник. Във филма “Американски гангстер”, който тръгва по кината в петък, двамата си разменят ролите. Сюжетът е вдъхновен от реални събития и разказва историите на чернокожия нюйоркски наркобарон от 70-те години Франк Лукас (Дензъл) и на Ричи Робъртс (Кроу) – ченгето, което се опитва да го залови.

Режисьор на “Американски гангстер” е Ридли Скот (“Гладиатор”, “Небесно кралство”), а в останалите роли са Джош Бролин, Карла Гуджино, Куба Гудинг Джуниър и Арманд Асанте. Пред списание „Entertainment Weekly“ Ръсел Кроу и Дензъл Уошингтън говорят за филма, съвместната си работа и добрите роли.

– Момчета, играхте заедно във филма “Виртуален убиец” преди 12 години. Но спомняте ли си първия път, когато се срещнахте?

Дензъл Уошингтън. Снимка: Ройтерс

Ръсел К.: Запознахме се на снимките на филма. По време на прослушването ме накараха да крещя и да се държа като луд. Опитах се да бъда максимално убедителен и докато виках, без да искам се…
Дензъл У.: (смее се) О, да спомних си!
Ръсел К.: …без да искам взех, че се изплюх върху лицето на Дензъл. Започнах да псувам наум и ми се искаше да се прибера вкъщи и да се обеся. Не можех да повярвам, че съм наплюл Дензъл Уошингтън. Но той не ми се разсърди. Даже веднъж в почивките между снимките дойде в караваната ми с две пури и бутилка коняк и ми каза: “По дяволите, как ми се иска да играех твоята роля.”
Дензъл У.: Ролята на лошо момче винаги е по-забавна. За пръв път играх злодей в “Тренировъчен ден” и беше супер.

Дензъл Уошингтън в кадър от филма. Снимка: Ройтерс

– И двамата сте се съгласили трудно да участвате в “Американски гангстер”. Защо?
Дензъл У.: Отказвах ролята във филма два или три пъти. Просто не можех да си представя, че ще се получи нещо хубаво. После ми се обади Ридли Скот и си казах: “А, Ридли? И Ръсел? Я да прочета пак сценария.” Не можеш да откажеш да работиш с Ридли Скот и Ръсел Кроу.
Ръсел К.: Аз отказах ролята два пъти. Първия път, когато прочетох сценария, не ми хареса как е представен моят герой Ричи Робъртс. Но продуцентът Браян Грейзър ми каза: “Наистина трябва да направя този филм. Не мога да се откажа.” Отговорих му: “Добре, но ще поканиш Ридли Скот за режисьор и ще накараш Дензъл да се съгласи да участва. Искам да го видя в тази роля.”
Дензъл У.: Много ти благодаря. Оценявам го.
Ръсел К.: Просто ти се реванширам, братко.
Дензъл У.: Да, все пак се изплю върху лицето ми! (смее се)
– В историята на киното има много добри гангстерски филми. Какво му е по-различното на “Американски гангстер”?
Ръсел К.: Има добри филми, но кога за последно сте виждали герой като Франк Лукас? Историята е страхотна. Чудя се как никой преди това не се е сетил да кръсти филма си “Американски гангстер”.
Дензъл У.: Заглавието е върхът!

Ръсел Кроу в кадър от филма. Снимка: Ройтерс

Ръсел К.: Представям си как Мартин Скорсезе стои в офиса си в Ню Йорк, гледа “Американски гангстер” и после си казва: “Да го вземат дяволите! А аз избрах името “Казино” (смее се). Това е по-скоро заглавие за политически филм.
– Но “Американски гангстер” също има политически привкус.
Ръсел К.: Не, не. Политически е следващият филм, който ще снимам с Ридли Скот – “Body of Lies”. В него ще участва и Леонардо Дикаприо. Вече сме работили заедно в “Бърз или мъртъв”. Тогава той беше на 18 години и постоянно говореше, че все още е девствен. Надявам се сега да имаме време да си поприказваме и той да ми разкаже какво му се е случило оттогава. Може би ще ми покаже и снимки. Сигурен съм, че животът му вече е съвсем различен (смее се).
Дензъл У.: Той е добър актьор, човече. Прави много хубави роли.
– Между “Виртуален убиец” и Американски гангстер” не се ли е появявала възможност да работите заедно?
Дензъл У.: Доколкото ми е известно, не. Нещата в киното са много сложни. Всичко трябва да се съвместява – работни графици, свободно време, това, онова…
Ръсел К.: Да, в момента, в който постигнеш някакъв успех като актьор, на следващия ден ти предлагат да участваш поне в 50 филма. Трябва да избереш един, а от почти всички други да се откажеш. Не всички продуценти и режисьори са съгласни да чакат.
Дензъл У.: И трябва да се примириш с това. Не е случайно, че Ръсел е работил с Ридли Скот вече три пъти. Аз пък съм работил няколко пъти с Тони Скот и Спайк Лий. Защото знам, че мога да разчитам на тях.

Ръсел Кроу и съпругата му на премиерата на филма в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Ръсел К.: Ако искаш да дадеш най-доброто от себе си в някой филм, трябва да имаш доверие на човека зад камерата. Ридли и аз вече можем да спорим без думи. Когато не е доволен от нещо, той ме поглежда и тръсва глава. Ако пак не направя това, което иска, ме поглежда с широко отворени очи и започва да поклаща главата си наляво и надясно, докато накрая не се подчиня. Това спестява много време.
– Когато подбирате ролите си, ръководите ли се от това колко пари ще ви донесат после те?
Ръсел К.: (към Дензъл) Ти ръководиш ли се от това?
Дензъл У.: Да, аз съм бизнесмен. Гледам на нещата така: ако някой ми поиска 100 милиона долара, ще искам после да ми ги върне. Затова се старая да не прецаквам продуцентите, които финансират филмите ми. Ето, “Американски гангстер” ми предостави страхотната възможност да работя с Ръсел и Ридли, но ще донесе и доста пари.
– Доста пари носят и филмите за супергерои като Супермен и Батман. Вие защо ги избягвате?

Дензъл Уошингтън със съпругата си. Снимка: Ройтерс

Дензъл У.: Аз бих играл супергерой. Но още не са ми предлагали. (към Ръсел) На теб предлагали ли са ти да играеш някой супергерой?
Ръсел К.: (усмихва се) Два пъти.
Дензъл У.: Какво?! Два пъти?! А на мен нито веднъж.
Ръсел К.: Какво искаш – да се разхождаш в латексов костюм, наметнал пелерина?
Дензъл У.: Прав си. Няма да изглеждам много добре.
– Говори се, че може да бъдете номинирани за Оскар за ролите си в “Американски гангстер”. Надявате ли се?
Дензъл У.: Вече сме си свършили работата. Каквото има да става, ще стане.
– Трудно ли е да се направи стойностна роля в Холивуд в днешно време?
Ръсел К.: За мен актьорството е като сърфинга. В някои дни стоиш балансиран върху дъската, караш добре и всички ти ръкопляскат. Друг път падаш непрекъснато. На мен ми се е случвало много пъти.
Дензъл У.: (кимайки продължително) Но после взимаш дъската и опитваш отново.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.