За 6-те дела на банкерката Славова срещу редактора на e-vestnik и подкрепата на читателите

Петя Славова. Снимка: Бургасмедиа

Както e-vestnik писа преди близо 2 години, банкерката Петя Славова заведе първоначално две дела с иск за 100 000 лева срещу редактора Иван Бакалов за негови публикации какви неща се случват в „Инвестбанк“.
Съдебните разноски по тях бяха платени благодарение на събраните от читатели дарения.
След това обаче Петя Славова заведе още четири дела срещу редактора като физическо лице, всяко с иск по 50 000 лв., предявен първоначално като частичен от 5000 лв. (това е начин да се спестят съдебни такси от 4%).

Важно е да се припомни за какво е всичко това, защото съдебната битка на банкерката срещу журналиста е важна за медиите и съдебната система като цяло.
Първите две дела бяха за поредица от 8 публикации от 2011 г., с общо заглавие „Клептокрация” (виж тук), плюс още две публикации от 2012 г. и 2014 г. Общо за 10 публикации.

Първото дело на Славова срещу Бакалов беше гражданско с иск за 100 000 лева, предявен отначало като частичен за 25 000 лв., за да си спести съдебни такси (4% от сумата на иска).

Второто дело беше Наказателно дело от частен характер, заведено за същите публикации, в което Славова твърдеше, че авторът е извършил престъпление като я е наклеветил. По това дело също първоначално имаше иск за 100 000 лева, но той беше оттеглен още в началото от адвокатите й поради явно повторение на гражданския иск от другото дело.

И по двете дела адвокат на редактора беше Николай Хаджигенов.  И по двете дела Славова загуби. По наказателното Районният съд се произнесе, че няма извършено престъпление.

По гражданското Софийският градски съд след няколко заседания и изслушване на общо 6 свидетели, по трима от всяка страна, оневини автора Бакалов по всички пунктове на иска, с изключение на едно. Съдия Желязков в решението си посочва, че в трета част от поредицата „Клептокрация” е употребен изразът „Петя Славова и Митко Събев влизат в банката като троянски магарета”. Съдията е отсъдил, че това е обида и авторът трябва да плати за нея 1000 лв. на ищцата. Авторът обаче обжалва в името на журналистиката, защото това е сравнение, а не квалификация. И в един журналистически или публицистичен текст могат да се правят сравнения и да се изразяват мнения. Има и европейска съдебна практика по такива казуси.

За какво са следващите 4 дела?

Всяко от тях е за конкретна публикация след 2015 година, след като вече Славова беше започнала да съди журналиста. Тоест, следващите статии, за които тя има претенции, са писани още по-внимателно, така че да няма основания за съд. Но въпреки това Славова е завела още 4 дела. Вероятно целта е журналистът да се откаже да пише статии за нейната банка. Тук е мястото да се каже, че нито журналиста, нито e-vestnik смятат да се откажат и вече готвим няколко публикации докъде стигнаха проверките на прокуратурата по няколко скандални случая, свързани с банката.

По първото от следващите 4 дела на банкерката Славова срещу Бакалов съдебните заседания приключиха. В него Славова се е засегнала от публикация, в която се разказва за куриозния случай в съда, когато беше изгонен от заседание адвокатът на фирма, осъдила „Инвестбанк”. Банката на Славова обжалва присъдата, според която трябва да върне парите на фирмата (около 9 млн. лева източени от сметките й, плюс лихви и обезщетения). Тогава на заседание в апелативния съд влезе адвокат Калин Чанков, обяви, че вече той представлява фирмата срещу банката и нейният адвокат в залата е освободен. Адвокатът на фирмата протестира, иска отлагане на заседанието, защото се свързва с клиента си и разбира, че той не е упълномощавал друг адвокат. Съдията обаче дава ход на делото, адвокат Чанков внася документи, че фирмата се отказва от иска си към банката (спечелените в Градския съд 9 млн. лева) и съдията приключва това дело. После то беше обжалвано и във Върховен съд и т. н.
Банкерката Славова се е обидила като физическо лице, че се пишат такива работи. Макар в материала да не става дума за нея, а за „банката на Петя Славова”. И не й се приписва никакво действие, в статията се казва „адвокат Чанков спести 9 млн. лева на „Инвест банк” на Петя Славова”, апелативният съд „подари на „Инвест банк” на Петя Славова…” и т. н. (виж тук).

Другите дела са с подобни казуси. Но за тях трябват разноски и e-vestnik ще бъде благодарен,

ако читатели отново помогнат

(виж тук).

За разноските на журналиста по първото Наказателно дело срещу него съдът е осъдил Славова да ги плати и те ще отидат за разходи по някое от следващите дела. Но Славова обжалва и това решение на съда.

Преди време банкерката Славова обяви чрез сайта „Пик”, че е завела 7 дела срещу Бакалов. Сайтът „Пик” няколко пъти се прояви като защитник на банката и нападаше журналиста. В една от публикаците, в които го наричаше подсъдим, „Пик” обяви, че Славова е завела 7 дела срещу Бакалов. Няма грешка. Има и седмо дело – то е заведено от адвокат Калин Чанков, наказателно дело от частен характер срещу Иван Бакалов. Чанков твърди, че представлява фирмата, осъдила „Инвест банк” и оттегли нейният иск към банката. Но кой знае защо Славова и „Пик” са го включили в сметката от нейните 7 дела срещу Бакалов. Да не би адвокат Чанков и Славова да имат нещо общо? Или поради душевното си състояние е допуснала грешка, изплаквайки драмата си пред меродавния сайт „Пик“, доблестен защитник на засегнати банкери.
Впрочем, за този случай в съда и за този герой на нашето време Чанков ще стане дума по-нататък.

Читателят може да очаква няколко публикации за куриозните случаи, свързани с „Инвест банк”. Също и подробности от делата, защото на тях свидетели казаха неща, от които прокуратурата в една цивилизована страна веднага ще се заинтересува.

Практиката в България да се съди журналист като физическо лице, а не медията, идва от времето на социализма. Тогава засегнати от критични публикации съдеха автора, защото не върви в една страна с изцяло държавни медии гражданин да съди медия, тоест държавата.

В наши дни тази практика е издигната на нови висоти и се използва като средство за сплашване и притискане на журналистите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.