Полша: Какво става, когато популистите дойдат на власт

Разпятието в полския Сейм. Снимка: конкордат

Партията „Право и справедливост“ (ПиС) дойде на власт с обещание да пресуши блатата на полската политика и да ликвидира наследството на предишното управление. Една година по-късно нейната „патриотична революция“, по думите на партията, е „почистила къщата“ и е върнала Бог и страната обратно в Полша.

Опонентите обаче виждат зараждането на нова Тъмна епоха – която, в очакване новоизбраният (американски) президент Доналд Тръмп да се настани в Белия дом, е предвестник на способността на популизма да обърне едно западно общество с главата надолу. Само за една година, твърдят критиците, националистите превърнаха Полша в сюрреалистично и неприветливо място, в което подхранвани от държавата теории за конспирациите и фактическа пропаганда отвличат вниманието на публиката, докато демокрацията ерозира.

В страната на ПиС анти-интелектуалността е царица. Полските учени са слисани от предложените промени в учебните програми чрез един нов проектозакон за образованието, които принизяват значението на еволюционната теория и на климатичните промени, като увеличават часовете за уроци по „патриотична“ история. Главният държавен чиновник, отговарящ за борбата с дискриминацията в страната, размишлява във Фейсбук, че полските хотели не трябва да бъдат принуждавани да обслужват чернокожи или хомосексуални клиенти. След като той се оттегли по други причини, неговият наследник се обяви срещу международната конвенция за борба с насилието срещу жените, защото тя, видите ли, противоречи на традиционното разделение на ролите между половете.

През уикенда във Варшава избухнаха улични протести на фона на обвиненията, че управляващата партия ПиС незаконно е прокарала проектозакона за бюджета, като при това се ограничава достъпът на медиите до парламента.

С одобрението на религиозните консерватори новото правителство прекрати публичното финансиране на ин витро процедури при лечение на безплодие. То възложи на противник на противозачатъчните средства, който твърди, че използването на презервативи увеличава риска от рак при жените, да състави програмата за сексуално образование в училищата.

Правителството предлага закон, който според критиците може скоро да бъде използван за ограничаване на протестите на опозицията.

Нищо обаче не шокира либералите повече от това, че след една година на власт ПиС все още далече изпреварва по популярност всички останали политически партии в Полша. Тя оглавява рейтингите с около 36% популярност, което е над два пъти повече от рейтинга на предишната управляваща партия „Гражданска платформа“. „Хората ни подкрепят“, похвали се Адам Белан от ПиС – заместник-председател на Сейма.

Тръмп обещава да прекрои данъчното законодателство, което може да отприщи вълна от данъчни облекчения за американците. В Полша ПиС слага пари в джобовете по други начини, но винаги като смесва социален консерватизъм и национализъм с икономически популизъм. Новото правителство отпусна парични помощи на семействата с деца. То също намали възрастта за пенсиониране – до 60 г. за жените и 65 за мъжете.

Противниците наричат подобни действия „купуване“ на подкрепа – мерки, които само ще повишат полския дълг, маскирайки дългосрочните управленски намерения, за да се окопае ПиС във властта за години напред.

Така че за момента национализмът никога не е изглеждал толкова привлекателен за поляците. „Ние живеем в обстановка на пост-истина, при която можеш да говориш каквото си искаш, а хората не обръщат внимание“, каза Яцек Кухарчик – шеф на базирания във Варшава Институт за публични дела.

Сега те наистина вярват

Какво представлява страната на право и справедливост“ може да видите на час път от космополитна варшава, по черен път към селцето крупя волка. След като стигнете там, минавате през двор с детска площадка пред една пастелно боядисана къща и се срещате с Павел и Мария Веховски. Влюбени още като ученици, те са женени от 1992 г. 25 г. по-късно те имат 10 деца , все още са дълбоко вярващи католици и все още се борят с паричен недоимък.

Мария, терапевт за деца аутисти, напуснала работа, когато издръжката на децата надхвърлила парите, които тя печелила. Павел е занаятчия, който изработва сложни детайли за украса на тавани и стени. Техните родители им помогнали да си купят мечтания дом с 6 спални в провинцията, така че те не изплащат жилище. Но той е без работа от два месеца.

По-рано, при сухо време те „замразявали“ 20-годишния си фолксваген, за да икономисват гориво, и.децата ходели пеша на училище. Но в настъпилата ера на ПиС това вече не се налага. Новата правителствена програма за семейства е спасителната лодка за семейство Веховски, съгласно която те получават месечна парична помощ на стойност около 1000 долара. „В момента това са 100 процента от доходите ни. Някои хора критикуват тези детски надбавки с аргумента, че са правителствени подаяния. Не е така! Това е подкрепа за традиционните семейства“, казва Павел.

Миналата година Павел гласува за ПиС, избирайки „по-малкото зло“. Сега обаче той е убеден неин привърженик. „В САЩ имахте същия избор – между по-малкото и по-голямото зло. Миналата година и аз не бях сигурен, но сега вече виждам колко прави се оказахме“, добавя той.

Приемайки новото правителство, до известна степен означава също „да купиш“ и притеснителния мироглед, който то „продава“. Можеш да повярваш само на един поляк, и то само донякъде.

Тези възгледи на партията никога не са били по-усърдно разпространявани. Националните електронни медии в Полша често симпатизират на партията, която е на власт. Но след победата си ПиС започна безпрецедентни гонения срещу журналистите в държавния тв канал, превръщайки го, според опонентите, в пропагандна машина, в която процъфтяват конспиративни теории. Неотдавна беше излъчен репортаж за здравните рискове от ваксинирането на децата.

Консервативното католическо радио и телевизия, в същото време, не престава да говори за повторното откриване на разследването за самолетната катастрофа от 2010 г., при която загинаха тогавашният новоизбран президент Лех Качински, съпругата му и още 94 души. Предишното разследване стигна до заключение за човешка грешка. Но Ярослав Качински – брат-близнак на покойния президент, а сега всемогъщ лидер на ПиС, е твърдо убеден, че истината е потулена. Така ли е наистина? „Ние обсъждаме тази вероятност“, кима с глава Павел.

Новото правителство, също така, се отнася скептично към парижкото споразумение за борба с климатичните промени, предвиждащо намаляване на въглеродните емисии, и оттегли подкрепата си за полските вятърни и соларни генератори. В същото време то влага повече пари в каменовъглената индустрия. „Кой наистина знае каква е причината за глобалното затопляне. А и Полша има нужда от своята каменовъглена индустрия“, казва Павел.

Мария винаги е била по-загрижена от разпространението на либералните ценности, които (правителството на) ПиС съвсем правилно, според нея, е пресякло още в зародиш. В Полша, например, вече не се говори за някакви законни права на еднополовите двойки. В началото на тази година във Варшава беше вандализиран офисът на група, бореща се за права на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. Полицията така и не откри злосторниците. „Хомосексуалистите някога си кротуваха. После се опитаха да ги представят за нещо нормално. Сега вече не виждаме това“, казва тя.

Притесняват ли се двамата относно обвиненията, че новото правителство (по този начин) отвлича вниманието на обществеността, като в същото време ограничава полската демокрация? „Не, – казва тя. – Мисля, че то просто въвежда ред вкъщи.“

„Накъде води всичко това?“

Неотдавна, в една мразовита вечер във Варшава, Моника Мизолебска – музеен изследовател, стоически вървеше в протестния марш срещу новото правителство на Полша. Това е уличната опозиция на хората, ужасени като виждат ставащото в Полша. Новото правителство вече предприе стъпки да ограничи влиянието на конституционния съд, променяйки, според критиците, баланса в него. Подготвен нов проектозакон ще даде на назначени от правителството чиновници правото да разрешават (или не) демонстрации занапред.

„Аз съм тук, на тази демонстрация, защото тя може да се окаже последната, която ни е разрешена, – казва тя. – Не мисля, че мнозина от нас наистина схващат какво става в Полша.“
Майка на 13-годишна дъщеря, Мизолебска казва, че е дълбоко разтревожена от атаката срещу репродуктивните права на жените. След мощни улични протести през октомври правителството отмени плановете си за почти пълна забрана на абортите, при която жените и лекарите ги заплашваха присъди до 5 г. затвор. Тя обаче се страхува, че проблемът може отново да се върне.

„Правителството иска жените да бъдат майки, домакини, а моята дъщеря иска да стане писателка или може би журналистка. Какви шансове й остават тук, при тези условия?“, пита тя.

Тя е притеснена и от предложената нова учебна програма от Полската академия на науките, която според нея ще маргинализира еволюционната теория, намалявайки часовете за нея в някои класове. Като цяло научните предмети се свиват като часове за преподаване в замяна на повече часове по полска история.

„Не мога да повярвам, че през 2016 г. все още спорим дали да се изучава еволюцията. Накъде води всичко това? Страхувам се“, казва тя и клати недоверчиво глава.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.