Плевнелиев поканил Радев да му напише новогодишното приветствие, той само щял да го прочете…

Плевнелиев поканил Радев да му напише новогодишното приветствие, той само щял да го прочете…
Такъв виц излезе покрай шикалкавенето на сегашния президент да състави правителство.

Дали наистина Плевнелиев постъпи достойно и разумно, като отказа да състави служебно правителство? Защо шикалкави цели 38 дни, преди да откаже, а след оставката на Орешарски направи кабинет на 13-я ден?

Понеже феновете на Борисовите и Плевнелиевите нещо са се объркали, трябва да се каже ясно:
Плевнелиев и Борисов бягат от отговорност, не Радев.
Просто и ясно. Само политическите запалянковци не го виждат. И после да не се чудят, че загубили избори или нямали представителство.

Първо Борисов поради егото си разиграва цяла държава, че избирателят не му харесал кандидатката Цецка. Той шантажира с оставка да я изберат. Всъщност гласеше извънредни избори, ако спечели прездидентските, за да си укрепи властта. Като ги загуби, направи демонстрации на обиден, но пак предпочете избори, защото до края на мандата щеше да се стопи още повече доверието към него.

Второ, от самото начало след оставката Плевнелиев протакаше с раздаване на мандати и преговори, за да направи този номер. Всичко беше цирк. Който се прави с цел максимално предизборно разграничаване на Борисов от управлението, да може да каже, че това служебно правителство не е назначено от президента на ГЕРБ, да си демагогства на воля, че са виновни другите, предишните и т. н.

И няма никаква законова причина да се правят две служебни правителства каквато идея разви сам Борисов. Плевнелиев назначава правителство и край. То организира изборите. Но те непрекъснато набъркваха Радев, макар да няма никакви правомощия, докато не встъпи в длъжност. Това е прехвърляне на топката, бягство от отговорност. И нахална предизборна тактика за сметка на държавата. А иначе Борисов обича да говори за политическа стабилност.

Плевнелиев постъпи като пудела на Борисов, както е правил и друг път. И тази наглост някои я наричат достойна и разумна постъпка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.