Забравихме греяната ракия, ей… Как я пият, как се приготвя

Дядо Либен я обичал само зиме, с мезенце, тъничко нарязано. Хаджи Генчо я обичал с медец и всякога…

Медно калайдисано джезве за кафе и ракия. Снимка: Народни занаяти Орешак

Градското население у нас почти е прекъснало българската традиция от село да се пие греяна ракия зимно време.
В заведения из Европа през зимата предлагат различни греяни алкохолни напитки, според местната традиция – няколко разновидности греяно вино, грог и др. У нас трудно ще се намери кръчма в цяла България, която да предлага греяна ракия – в миналото масово, традиционно питие.
Една от основните функции на алкохолните напитки в Европа векове наред е била да помагат за преодоляването на зимните депресии и студове. И поради тази причина са измислени много рецепти за греяни алкохолни напитки. У нас естествено се е сложила традицията с греяната ракия и греяно вино.

Ето един цитат от „Българи от старо време” на Любен Каравелов, който накратко описва традицията:

Налейте едно джезвенце…

“ – От коя ракия искаш да пийнеш, хаджи? Садефлиена ли, гръцка ли, или българска? Обичаш ли ракия, която е киснала в дренки?…Кажи ми, от коя искаш? Ти си ми един от ония гости, които са мили на всеки стопанин.
– Аз обичам ракия с медец – казва почти всякога хаджи Генчо и замислюва се.
– А аз обичам греяна ракия само зиме – казва дядо Либен.
– А аз я обичам всякога – казва хаджи Генчо.
Дядо Либен повиква своята най-млада снаха и шепне и на ухото:
– Иди , булка, и налейте едно шишенце от най-хубавата ракия. Налейте в едно джезвенце ракия, размесете я с медец, ала медецът да е, знаеш, повечко, па я сварете на огъня така, знаеш, мъничко я поогрейте… Кажи там на майка си да извади и една зелка, да я посипе с червен пиперец, ала, знаеш, да не е много пиперът… Я донесете и малко смокини, и сухо гроздице! Опечете там и малко ягнешки джигерец и нарежете малко луканчица, ала, знаеш, да я нарежете тъничко… Вижте там, има ли още нещо за мезенце – донесете щото има. Ние, знаеш, трябва да гостиме хаджи Генча като викан гостенин, защото чичо ти хаджи е за мене скъпоценен човек.“
(ЛюбенКаравелов, „Българи от старо време“)

Глинени глиджосани чашки за ракия и греяна ракия. Снимка: OLX

В дебелите преспи на село, край бумтящата печка, стопаните слагат по някое джезве с горена захар на дъното, сипят ракийка и пият в онези малки порцеланови чашки, познати вече само от детството. Днес по заведенията има само „шотове” – същият размер стъклени чашки – с които напиват клиентелата с текила и прочие.
Ама са забравили греяната ракия.
За рецептите и начина на приготвяне няма много варианти. Но трябва да се знаят някои принципни положения.

Съставките

Какъв до е видът ракия? Може всякакъв, според предпочитанията. Най-масова е гроздовата, но някои предпочитат със сливова, с кайсиева, всякаква плодова. Въпрос на предпочитания към аромат. Или каквото има под ръка. Може да е хубава ракия, може да е калпава домашна. Важно е да се знае, че ако е калпава домашна плодова ракия, като се кипне на печката, поне метиловият алкохол намалява, защото се изпарява преди етиловия. Но други вредности остават.
Най-добре е с хубава ракия, разбира се, която си е пивка и без захар. Някои предпочитат ракия с по-висок градус – 45-50, защото при кипването се губят градуси. Но обикновена 40-градусова е най-добре.
Повечето рецепти са със захар или мед. И тук има особености. Захарта най-добре да се карамелизира до някаква степен, да се разтопи съвсем леко, да не почернява много. Това е важно, защото по принцип карамелизираната захар е канцероген. Дядовците ни са живели добре дълги години без да знаят този факт, но днес по света въвеждат ограничения за количеството карамел като оцветител. Успокояващо е, че той оцветява добавен в много малка концентрация, но дори кока кола си има проблеми в Щатите, карат я да намали съдържанието на карамел, от който идва основният цвят на питието.

Медни калайдисани чашки, които стават за греяна ракия. Снимка: OLX

В случая с греяната ракия не става дума само за оцветяване, а за подслаждане, захарта може само леко да се разтопи.
Може да се използва и кафява нерафинирана захар (има и рафинирана оцветена в кафяво, на някои опаковки си пише).
Може да се направи греяна ракия и без захар въобще. Но със захар става много пивка и повечето хора я предпочитат така.
Според различни рецепти може да се добавя черен пипер, карамфил, канела, сушени или пресни ябълкови резенчета или кори, портокалови кори, лимонови кори. Но все пак става дума за ракия, не е редно да й убием аромата с няколко различни ароматни подправки. Всеки може да подбира какво да добави според вкуса си. Ако му е за пръв път, да пробва по малко, да сравнява.

Как се приготвя?

Най-добре в джезве за турско кафе, медно или друго. На дъното се сипват 2 лъжички захар за 100-200 мл ракия, според вкусовите предпочитания. Може и без захар. Захарта най-добре леко да се разтопи, да не се чака да почернее много. Някой капват малко вода със захарта, да се стопи по-бързо. След това се сипва ракията. Добавят се няколко зърна чер пипер, карамфил и т. н., според предпочитанията. Чака се да кипне, да „обърне”, както се казва още. Това става бързо, защото етиловият алкохол кипи при 78 градуса по Целзий.
Някои слагат подправките след като ракията кипне. Въпрос на предпочитания, всеки може да експериментира и да види как му се получава по-добре на вкус и аромат.

Медно калайдисано джезве за кафе и ракия. Снимка: Народни занаяти Орешак

Като се сипе ракията в джезвето на печката, трябва да се седи неотлъчно до него, защото тя бързо може да прелее и да се изпари. Но както бързо кипва, така бързо изстива. Трябва да се сервира още гореща, най-добре в традиционни малки ракиени чашки. Порцеланови вече не се намират, но глинени има. Ако не – стъклени ракиени чашки. Стават и малките бакърени, калайдисани отвътре чашки за турско кафе или малки порцеланови чашки за кафе.
Който използва мед, вместо захар, е добре да го добавя след като ракията кипне и леко изстине до към 50-ина градуса, защото много от ценните качества на меда се губят при висока температура и дори се образуват вредни вещества. Някои карамелизират дори меда, става по-бавно от захарта. Но не е за препоръчване.
Подсладената греяна ракия е изключително пивка, така се услажда, че човек може лесно да се напие. Затова всеки да си гледа дозата. При студа има особено благотворен ефект, човек се стопля и зачервява бързо. Някои използват греяната ракия като противогрипно средство и при простуда. Пият 50-100 мл греяна ракия, гореща вана или душ и – под завивката.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.