Икономиката да расте без чужди инвестиции? Това е административен растеж – с обществени поръчки

Преки чуждестранни инвестиции в България в млн. евро през последните 20 години. В последните 3 години в много европейски страни инвестициите растат или се запазват сравнително високи, в България са незначителни и намаляват. Източник: БНБ

Преките чуждестранни инвестиции регистрират спад, а икономиката на България расте.
Частната инициатива остава слаба, а повечето икономически данни на пръв поглед изглеждат добри. Всъщност показват проблеми.

Една малка и с немощен национален капитал икономика като българската не може да се развива успешно без приток на инвестиции отвън. Икономиката на България обаче става все по-зависима от държавата и основната причина за растежа се дължи на намесата на държавата. Разходите на правителството влияят съществено върху размера на растежа поради ниската активност в частния сектор и ниския приток на чужди инвестиции.

В България държавата измества частния сектор, а икономиката става все по-зависима от публичните разходи и инвестиции. Основното липсващо звено, което би могло да направи растежа ни устойчив и да намали зависимостта на икономиката от държавата, са преките чуждестранни инвестиции, а те продължават да намаляват (виж графиките). Това говори за бягството на капитали и фирми от България.

Преки чуждестранни инвестиции в България в милиони евро от 2004 г. до 2014 г. Източник: БНБ

Проблемите с преките чужди инвестиции се задълбочиха в последните 3 години, замрели са около 1 млрд. евро годишно, което е нищожно. Докато в други страни от ЕС те се увеличават.

Сега икономиката ни расте благодарение на обществените поръчки и еврофондовете – субсидирано.

Тоест – икономиката на България и доходите на българите растат административно.

––
* Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на „Български Имоти“ (сега част от Булстрад Виена Иншурънс Груп“.

Преки чуждестранни инвестиции в европейските страни по години. Източник: Юръпиън инвестмънт монитор
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.