Демокрацията не е поканена на изборите в Русия

Мостът над река Волхов във Велики Новгород. Едва ли до там ще стигнат наблюдатели на ОССЕ, след като Кремъл предупреди чуждестранните организации да не се месят в предстоящите парламентарни избори. Снимка: Ройтерс

Няма съмнение, че партийната листа, водена от руския президент Владимир Путин, ще удържи съкрушителна победа на парламентарните избори през декември. Путин наистина е популярен. Освен това правителството му контролира медиите, които заливат страната с негова пропаганда. А сериозните опозиционни кандидати бяха изключени от гласуването. Защо тогава Путин се страхува от международни наблюдатели на изборите?

След седмици увъртания, преди дни Москва съобщи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че ще й бъде позволено да изпрати не повече от 70 наблюдатели за вота, докато на изборите през 2003 г. те бяха 450. Срокът на мисията също ще бъде съкратен. Обикновено наблюдателите на ОССЕ пристигат месеци по-рано, но тази година те ще имат едва няколко седмици. Говорител на организацията нарече ограниченията „безпрецедентни“ и заяви, че „те могат силно да ограничат възможността за сериозно наблюдение“.

Една от причините за тези ограничения е очевидна. На Кремъл не му се понрави прямата оценка на ОССЕ за предишните избори, които бяха определени като „принципно нечестни“. Но Путин явно преследва по-големи цели. ОССЕ е организация от времето на Студената война, която обединява 56 държави от Европа, Северна Америка и Централна Азия. Нейната най-полезна мисия през последните години беше да наблюдава строго изборите, по-специално в новите демокрации. Критиките й за изборни измами в Украйна през 2004 г. и в Киргизстан на следващата година помогнаха за насърчаване на продемократични революции в тези страни.

Путин вероятно не е твърде притеснен от възможността за такъв бунт в Русия. Но той би искал да се увери, че други бивши съветски републики, управлявани от промосковски автократи, няма да бъдат възпрепятствани при манипулирането на изборите. Неговото правителство внесе предложение в ОССЕ, което на практика би направило неефективна работата на наблюдателите. То ограничава всички наблюдателни мисии до 50 души и забранява разпространението на доклади без съгласието на Русия. За съжаление изглежда, че ОССЕ е лесна мишена за твърдата руска дипломация. Нейният сегашен председател, испанският външен министър Михел Анхел Моратинос, не реагира на тези нагли искания, като същевременно се опитваше да сключи споразумение с Кремъл.

Възможно е освен това Путин да е замислил своя собствена малка манипулация на изборите. Руски депутат заяви пред кореспондента на „Вашингтон пост“ Питър Фин, че руски губернатори, назначени от президента, са били инструктирани да осигурят най-малко 70 процента от гласовете за партията на Путин „Единна Русия“. Това би означавало да бъде избран парламентарен блок, който е достатъчно голям, за да промени конституцията. Той ще може дори да премахне ограничението върху президентските мандати, заради което Путин ще напусне поста си идната пролет. Ако хората на президента решат да натъпчат една или три урни с подправени бюлетини в преследване на 70-процентните квоти, малобройната мисия на ОССЕ едва ли ще ги хване.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.