Да ти приседне гъшият дроб и други вкусни неща на Нова година…

Фоа гра – скъп деликатес, който се харчи много по Нова година, заедно с шампанското. Снимка: Thexperts

По Нова година човек се отпуска да похапне и гъши дроб, заедно с шампанското. Е, някои го ядат целогодишно. Но на коледната и новогодишната трапеза си го позволяват и по-бедните. Струва 15-ина евро килото.
Мазен дроб. При човек от много храна и алкохол се уголемява черният дроб и става едно заболяване, наречено стеатоза.
При патките това е търсен ефект, дробът трябва да се уголеми и да е мазен, защото така е най-вкусен. За целта тъпчат патките с една тръбичка, която се пъха в гърлото и насила им вкарва смляна храна. За няколко седмици дребното пате става голяма патка, с една важна екстра – уголемен черен дроб, защото той не може да поеме такова количеството храна. Но дробът става мазен. Вкусен. Наричат това насила тъпчене с храна „гушене на гъски”. Ама не, то има и евфемистично европейско наименование. Казва се

„асистирано хранене”

Около 26 000 тона гъши (патешки) дроб годишно се продава по света.
И, България се оказва вторият в света производител след Франция на гъши дроб. По-точно патешки. Производителите предпочитат патки, поради някакви си причини, каквато и да е тънка разликата. Дробът си е дроб, мазен, уголемен. За целта в селата около Пловдив е пълно с птицеферми, които отглеждат патки за дроб. Изнася се почти изцяло в чужбина. Най-голямото производство е в последните месеци преди Нова година.

Работник качва патката на поточната линия. Снимка: Иван Бакалов

И така преди една Коледа неотдавна попаднах по работа в птицеферми и птицекланица, където вадеха скъпоценния гъши дроб. Моята задача беше да снимам, колежка описваше идилията на това мащабно производство, с което страната се гордее, съперничи на Франция.
Почнах от рампата, където стоварват патките и минах по цялата поточна линия. Защото то е поточна линия, на рампата вървят като малка въжена линия едни метални ченгели, по-точно лири с особена форма, работникът хваща патката от клетките в камиона и я закача за краката с главата надолу на тази лира. Така, една след друга, лира до лира вървят навътре в помещенията висящи бели патки, разперили криле.
Първо минават през една малка стая, осветена в

лилава, ултравиолетова светлина

Уж да ги зашемети, за не умират толкова болезнено, а по европейски нормативи. Веднага след тази виолетова стая в полумрак ги посреща палачът. Мъж облечен с някаква мушама, качулка , маска, гумени ботуши. Истински палач. Държи нож, с който разрязва една по една шиите на патките, но не ги откъсва, само един разрез, за да им потече кръвта. Те вървят нататък по поточната линия, с изтичаща кръв, в металния улей отдолу, докато влязат в някаква парна баня, където с висока температура и гореща вода им смъкват перушината.

Палачът разрязва шиите на патките, за да им изтича кръвта. Снимка: Иван Бакалов

Палачът реже чевръсто, че линията върви бързо. И къде отрязал правилно, къде – не, някои патки нататък мърдат, опитват се да се надигнат, но стигат до парната баня и след нея излизат безжизнени. Там ги посрещат работници, дооскубват каквото е останало, после си има специалисти за всичко – един извива главите им и ги закача между краката, така че да изпъкне коремът. Друг след това разрязва с точно определена форма корема им, след това трети вади скъпоценния дроб, после друг реже крилцата, кълките и т. н. пълно разфасоване. За 20-ина минути живата патка от камиона минава навътре и е разфасована на части.

Снимах първо на рампата, гледам да уловя кадри с добра композиция, как се разперват белите криле, как ги хващат работниците и т. н. Докато не забелязах как гледат патките в клетките. Като живи хора, които не могат да говорят. С пълно разбиране какво става. Смъртта мирише, усеща се. Патките в клетката гледаха тъжно и примирено, докато дойде техният ред. Мъжът ги хваща за краката, провисва ги на лирата и айде, нататък…
Гледал съм и други кланета на живо, има и много такива кадри из интернет, как колят животни, телета, птици, дори има кадри с кланица на камили, където един друг палач ги доближава една по една в някакво помещение и им прерязва гърлото, а следващите чакат реда си. Сигурно бракувани камили, вече не могат да вършат работа и отиват за храна.
Да видиш на живо със сигурност е по-впечатляващо.

Работници вадят най-скъпото от патките. Снимка: Иван Бакалов

Не агитирам никого да стане вегетарианец, само споделям като очевидец.

Преди време Пол Макартни

поведе една кампания поне в един или два дни от седмицата да не ядем месо. Изтъкна като довод, че така ще намалим парниковия ефект, защото голяма част от въглеродните газове идват от отглеждане на добитък за клане. И под тази новина за Пол Макартни нашенци отдолу пишеха възмутено, заканваха се да си ядат пържоли, а който е луд да пасе трева. Е, айде, вегетарианството не е само трева, има и сирене, мляко. Ама нашенецът иска прасенце, вратна пържола и се гордее с това хапване.
Има защитници или любители на кучета, котки и др. животни, които иначе обичат да си хапват теленца, агънца… Така е устроен светът. Дали като хомо сапиенс сме достатъчно съвършени? Може би от някаква гледна точка по-отвисоко не сме. Още сме примитивни животни, които ядат други животни. Които очевидно имат интелект, подобно на хората.

Патките очакват в клетки заколението си и разбират какво предстои. Снимка: Иван Бакалов

Като помислиш,

хората са и канибали

Последните известни случаи на канибализъм не са толкова отдавна – при големия глад в Ирландия преди 150 години, украинският „Голодомор” през 30-те години на миналия век, след културната революция в Китай, преди да започнат реформите, които нахраниха тази древна нация. И кой знае още къде и кога, останало незабелязано.
Дори при една самолетна катастрофа в Латинска Америка не толкова отдавна пътници оцеляха, защото ядоха …други пътници, вече починали.
Една по-голяма катастрофа на земята и човечеството ще се върне в пещерния си период и ще започне да яде дори себеподобните си.
До там сме в развитието, засега.

Наздраве с шампанското и гъшия дроб.

Скъпоценният патешки дроб – уголемен и мазен. Снимка: Иван Бакалов
БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.