Колко ще струва петролът през 2017 година?

Началото на януари е традиционно време за прогнози за предстоящата година. Още сега е ясно, че за глобалния петролен пазар 2017 година съществено ще се различава от 2015-2016-а и то за по-добро. Пазарът на петрол през 2017 година е изправен пред глобални промени.

Международните организации прогнозират възстановяване на баланса на пазара за суровини. Причината е очевидна: както вече бе съобщено в началото на декември петролните държави в света за първи път през последните осем години се споразумяха да намалят добива, за да възстановят баланса между търсенето е предлагането на пазара.

Дневният добив доброволно ще бъде „орязан“ и от страните членки на ОПЕК, и от държавите извън картела, включително от Русия и Азербайджан. Всички участници на пазара са убедени, че такава реална стъпка ще даде необходимия ефект и стойността на черното злато отново ще тръгне нагоре.

60 долара за барел?

Да! И това не е пределът! Засега петролът оправдава тези очаквания и вече уверено преодоля летвата първо от 50, а след това и от 55 долара за барел. На хоризонта се очертава рубежът от 60 долара за барел, който през 2016-а ни се струваше напълно непостижим. Нека припомни, че през януари – февруари 2016-а барелът бе спаднал под 30 долара.

Започналото повишаване на цените на петрола, което с голяма вероятно ще продължи и през 2017 година, е изключително изгодно за всички страни износителки без изключение, също както и за Русия и Азербайджан, чийто бюджети в голяма степен зависят от притока на петродолари. Има възможност те да активизират икономическия си растеж, да вържат бюджета и да възстановят държавните финансови резерви.

Да припомним, че според споразумението, постигнато от страните износителки, Саудитска Арабия, Ирак, ОАЕ, Кувейт, Венецуела, Ангола и другите членки на ОПЕК, ще намалят добива си. Сред страните извън организацията основното свиване ще бъде за Русия – шампиона по добив на петрол в света. Русия, която добива над 11,2 милиона барела дневно, е готова да намали производството с 300 000 барела дневно. Общите усилия трябва да доведат до свиване на свръхпредлагането на петролния пазар двойно през 2017-а, което ще позволи на цените да се повишат до 60 долара за барел, според оценки на ОПЕК.

Междувременно, въпреки създалото се свръхпредлагане на петрол в света, до последния момент страните от ОПЕК добиваха петрол като стахановци. Това не е учудващо, защото по този начин те се опитваха да компенсират бъдещи загуби, а освен това се опасяваха да не намалят дела си на „разгорещения“ пазар. През ноември ОПЕК е добивала рекордните 33,83 милиона барела дневно. Преди това „личен рекорд“ постигна Саудитска Арабия, добивайки 10,67 милиона барела дневно. Страните извън картела също отчетоха през последните месеци редица национални рекорди по добив, а Русия през отделни дни дори превиши показателите от съветските времена.

Какво предсказват петролните Нострадамуси?

Петролните Нострадамуси от ОПЕК и Международната агенция за енергията (МАЕ) редовно обявяват отчетите си и всеки пък с корекции. В ноемврийския си доклад ОПЕК леко подобри предишната си прогноза за търсенето на петрола през 2017 година – с 0,01 милиона барела дневно до 95,55 милиона барела. През 2021 година търсенето ще бъде 99,2 милиона барела, а през 2040 година – 109 милиона барела дневно. Картелът очаква освен това постепенно увеличение на добива на въглеводороди в страните извън ОПЕК към 2021 година до 58,6 милиона барела дневно, което ще бъде с 2 милиона барела повече, отколкото през 2016 година.

МАЕ има други данни за бъдещето на петролния пазар. Анализаторите на агенцията са пресметнали, че през 2017-а светът ще потребява 97,5 милиона барела дневно, а това ще е с 2 милиона над очакваните показатели от ОПЕК. МАЕ освен това предвижда търсенето на петрола на ОПЕК през 2017 година да нарасне с 200 000 барела дневно до 31,3 милиона барела, а през втората половина на година да достигне 32 милиона барела. Не е трудно да се пресметне, че при това положение излишъкът на петрол ще бъде минимум 0,5 милиона барела дневно, тъй като според ноемврийското споразумение ОПЕК планира да добива 32,5 милиона барела дневно.

Само че изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол е убеден, че балансът между предлагането и търсенето на петролния пазар все пак ще бъде постигнат през втората половина на 2017 година. Между другото според някои експерти всички тези прогнози не могат да се възприемат за чиста монета, тъй като в действителност никой не знае с точност колко петрол добива ОПЕК. Ако се изследват отчетите на МАЕ и ОПЕК от 2015 година, то разминаванията в показателите могат да достигнат 1,25 милиона барела дневно заради липсата на достоверни данни за добива в някои страни като Либия и Нигерия например.

Мъгла над бъдещето на петрола се спуска и от още един непредсказуем фактор – добива на суровината в САЩ, които не са само лидер по потребление, но и третата страна по обем на добив на черно злато. Проектите за добив на американските шистови находища ту се спират, ту отново се възобновяват, предизвиквайки колебания на петролните котировки. Управлението по информация в областта на енергетики (EIA) на министерството на енергетика на САЩ оценява добива през 2016 година на равнище 8,73 милиона барела дневно, а за 2017-а прогнозира 8,31 милиона.

Въпреки колебанията в оценките, на практика всички анализатори са единодушни, че необходимостта от петрол ще се увеличава с всяка изминала година. Основни потребители на черно злато през 2017 година, освен САЩ, ще бъдат Индия и Китай. Според данни на МАЕ дневното търсене на Поднебесната империя ще нарасне с 400 000 барела дневно до 12,08 милиона барела дневно. Между другото не е изключено, че именно Русия ще покрива нуждите на Китай от петрол.

Петролният пазар се интересува, освен от данните за търсенето и предлагането, не по-малко и от инвестициите в отрасъла. Според данни на МАЕ необходимият обем инвестиции в петролната промишленост до 2040 година са около 10 трилиона долара. Според прогнози на ОПЕК през идните 25 години секторът на добив на петрол може да разчита на 7,2 трилиона долара или близо по 250 милиарда долара годишно, а в сектора на преработката и търговията с петролни продукти до 2040 година могат да влязат 2,7 трилиона долара.

На този фон главният въпрос е: колко все пак ще струва един барел в обозримо бъдеще? Голямото мнозинство експерти са убедени, че в краткосрочен план той ще струва 60 долара за барел. Не си струва обаче да се изпада в еуфория и да се мисли, че този рубеж може лесно да бъде преодолян.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.