Джихадистите остават живи, за да се бият отново

След взрив в Диарбекир. Снимка: от тв екрана

Бягството на извършителя на атаката в Истанбул, който изчезна от мястото, вместо да се взриви или да изчака да влезе в последна престрелка с полицията, може да свидетелства за нова тактика на „Ислямска държава“.

При предишни стрелби, които показват признаци на централно ръководство от страна на ИДИЛ, като нападенията през ноември 2015 г. в Париж, в повечето случаи извършителите се биеха докрай. Атаката в Истанбул беше втората за две седмици, след тази срещу коледен базар в Берлин, при която извършителят избяга от мястото.

ИДИЛ понася големи загуби в своя елитен корпус от кандидати за атентатори самоубийци и ингимаси – нападатели, които не убиват себе си умишлено, но са готови да бъдат убити в хода на атака – при отбраната на Мосул.

Оливие Гита, който ръководи консултантската фирма в областта на геополитическите рискове и сигурността „Глоубъл страт“, каза, че ИДИЛ, изглежда, иска да запази своите бойци. „Осъзнават, че ако успеят да запазят своите бойци живи за по-дълго, тогава те евентуално биха могли да извършат други нападения“, заяви той.

Групировката може би разработва нови планове да внедрява джихадисти в набелязани страни и да ги пази да не бъдат открити. ИДИЛ може да научи повече от това как разузнавателните служби проследяват нейните бойци, като провери реакцията след нападения, при които извършителите бягат, вместо да чакат да бъдат застреляни.

„Това е обмислена стратегия от тяхна страна“, каза старши съветникът в центъра за оценка на геополитическата ситуация на страните от Съвета за сътрудничество в Залива „Гълф стейт аналитикс“ Тиодор Карасик, който проследява отношенията между Близкия изток, джихадистите и Централна Азия. „Те целенасочено оставят документи за самоличност на мястото. Мисля, че го правят, за да всеят объркване и да създадат хаос, а и за да се опитат да разберат как полицията и Западът и неговите разузнавателни служби правят това, което правят.“

Новата стратегия може да е свързана с все по-силното съсредоточаване върху Турция като мишена.

Използването на централноазиатски нападател – ако това подозрение се окаже вярно – също е от значение. Д-р Карасик каза, че е ясно, че ИДИЛ смята Централна Азия, голяма част от която е под властта на твърдолинейни светски диктатури, за място, където може да разпространи своето послание.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.