„2017. Войната с Русия“ – възможен ли е този сценарий?

Разтърсваща прогноза от генерал Ричард Ширеф, бивш заместник на върховния главнокомандващ на обединените сили на НАТО

Книгата на генерал Ричард Ширеф „2017. Войната с Русия“ (Ентусиаст) разкрива един смразяващ и тежък сценарий. Според автора Западът е на път да влезе във война с Русия и това предстои да се случи през настоящата 2017 година.

Генерал Ричард Ширеф е бивш заместник на върховния главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа. Участвал е във военни мисии по време на Войната в Залива, в Косово, Босна и Ирак, а книгата му идва като едно спешно предупреждение от високопоставен представител на военното командване към света.

„2017. Войната с Русия“ е роман за един военен конфликт, който може да бъде предизвикан от неспособността на Запада да се опълчи на руската агресия. Под ръководството на президента Путин Русия е поела по твърде опасен курс и ако бъде оставена да продължи по него, той може да я доведе до сблъсък с Организацията на Северноатлантическия договор – НАТО. Подобен конфликт ще означава война, която много лесно може да прерасне в ядрена.

Книгата „2017. Войната с Русия“ разказва за поредица от погрешни решения и политически грешки, която довежда НАТО и Запада именно до катастрофален военен конфликт с Русия. Подобни сценарии са твърде възможни и представляват смразяващо четиво за всички запознати с тях. И въпреки че произведението има всички елементи на художествената литература, то съдържа подробен анализ на отношенията между Алианса и Москва с оглед на събитията в Украйна и Сирия.

В книгата си бившият заместник-командващ силите на НАТО в Европа дава обстойни данни за армията и бойната техника на Русия и НАТО. Авторът допълва, че руският президент става все по-агресивен и не изключва вероятността Кремъл да нападне някоя членка на Алианса. Потенциалните първи жертви, според Ширеф, ще са Литва, Латвия и Естония“.

„Това не е фантастично четиво, защото авторът е смел и опитен военен, бивш високопоставен командир на НАТО, който служи блестящо на Северноатлантическия пакт. Нещо повече – това е човек, който наистина разбира геополитическите реалности и рискове и е доказал, че не се бои да казва истината. Той предвиди изключително точно последиците от руската военна инвазия в Крим и присъединяването на украински територии през 2014 година. В настоящата книга генерал Ширеф отново е предвидил правилно следващите ходове на Русия“, казва адмирал Джеймс Ставриди, резервист от военноморските сили на САЩ и бивш върховен главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа.

„2017. Войната с Русия“ обрисува достоверна и стряскаща картина на една възможна и непосредствена опасност. Генерал Ричард Ширеф се позовава на опита си, за да изложи съвсем ясно и недвусмислено всички рискове, пред които са изправени в момента Америка и Западът. Но освен че излага този ужасяващ сценарий, романът подсказва, че курсът на историята може да бъде променен. Най-важното послание на книгата е, че все още не е твърде късно да предотвратим катастрофата.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.