Алиша Кийс – талантлива и потайна

Алиша Кийс. Снимка: Ройтерс

Всички обичат Алиша Кийс – и феновете, и колегите й, и журналистите, и музикалните критици. С каквото и да се захване, тя жъне успехи. От двата й издадени до момента албума – “Songs In A Minor” и “The Diary Of Alicia Keys”, са продадени над 20 милиона бройки. Певица, авторка на текстове, композитор, аранжор, пианистка и музикален продуцент, 27-годишната Алиша има 9 награди Грами и 11 награди Билборд. Дългоочакваният й трети албум “As I Am” ще излезе на 19 ноември и се очаква да счупи тазгодишните рекорди за най-добри продажби.

Актьорският дебют на Алиша също беше впечатляващ. Миналата година тя игра убийца във филма “Димящи аса” в компанията на Бен Афлек, Анди Гарсия и Рей Лиота. А през пролетта беше световната премиера на комедията “Нани”, в която певицата си партнира със Скарлет Йонахсон, Лора Лини и Пол Джимати. Българските зрители могат да видят филма на фестивала Киномания, който тече в момента в София.

Освен че се занимава с музика и кино, Алиша има издадена стихосбирка и е съсобственик на продуцентска компания, която продуцира семейни филми и тв сериали. А встрани от шоубизнеса се занимава активно с благотворителни каузи за подпомагане на бедните деца от Африка и Азия. Миналата година прекара дълго време в Кения и Уганда, където обикаляше църкви, училища и приюти.

Певицата (вдясно) заедно със супермодела Иман. Снимка: Ройтерс

За Алиша популярният музикант Боб Дилън казва, че е “невероятна” и дори й посвети една от песните от последния си албум “Modern Times”. А Боно, Стиви Уондър и Джейми Фокс я поканиха да направи дуетни парчета с тях. Казано с две думи, Алиша е извървяла дълъг път от бедняшките квартали на Ню Йорк, където е родена и израснала, до статута на една от най-успешните съвременни певици.

Кийс все още живее в Ню Йорк и мениджър продължава да й бъде същият човек, който я открива за музиката, когато е едва 14-годишна. И това в общи линии е всичко, което се знае за живота й извън сцената. Пред медиите тя не обелва и дума за личния си живот и дори папараците не са успели да я изловят в някоя интересна ситуация. За седемте години, откакто се появи на музикалната сцена, Алиша никога не е споделяла дали има връзка и това моментално породи слухове, че е с хомосексуална ориентация.

“Хората не понасят щастието на другите, казва певицата. В мига, в който видят нещо хубаво, стават завистливи и се опитват да го разрушат. Не ми е лесно постоянно да живея под натиска на любопитството на медиите спрямо личния ми живот. Но когато имаш нещо хубаво, трябва да го пазиш, за да не може никой да го съсипе.”

Малко известни факти за певицата

– Първата си изява пред публика прави на 4 години в училищен спектакъл.

– Написва първата си песен на 14-годишна възраст.

Алиша в компанията на бившия американски президент Бил Клинтън и актьора Крис Рок по време на Глобалната инициатива на Клинтън. Снимка: Ройтерс

– Идолът й е Стиви Уондър.

– Любимите й цветове са лилаво и синьо.

– Отлична плувкиня е.

– Мрази си прасците.

– Има лошия навик да си пука врата.

– Най-добрият й приятел е рапърът Ъшър, с когото се познават от деца.

– Като малка постоянно носела нож със себе си, за да го използва за самозащита.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.