И преди е имало сняг и минус 20, ама такъв театър не е разигравало нито едно правителство

„20 см сняг, усеща се като метър и половина” – такава шега написа потребител във Фейсбук, след катастрофическите телевизионни репортажи два дни, които описваха едва ли не апокалипсис.

Новините в петък по БНТ бяха 50 минути, разработени като театър. И трите национални телевизии се чувстваха длъжни да обясняват непрекъснато колко е страшно и как навсякъде са затворени пътища.
По БНТ първо казаха, че стотици селища в Русенска област са без ток. То по принцип в телевизиите числата за нищо ги нямат. В по-късните новини казаха, че 7 селища в Русенско са без ток… Едни храбри репортерки, а не питат, да съобщят нещо по-точно.

И в други години е имало сняг и родилки, прекарвани с БТР, принудителни ваканции на ученици и т. н. Но като сегашната телевизионна драматизация никога не е имало. Това е пиеса с автор Борисов. Затворени зорлем пътища, пръснати репортери в цяла България да чуруликат колко е страшно.

И понеже българите сме луди, трябваше да се чуят думи на чужденци, румънци тук-там, които се чудят защо е тази блокада на пътища, защо не почистват?
И наглостта се официализира – обясняват най-нахално, че нямало смисъл да чистят пътя, щото то вали и пак затрупва. Ама така е, не са ли чували, че трябва да се чисти непрекъснато?
Драматургът Борисов разчита на всебългарската глупост…

Преди неговото правителство температурите са падали до минус 20 и по-ниско. И преди него е валял сняг по 20-30 см. Само че с него начело на правителството зимата е особено страшна.
Някои се усъмниха, че снегът не се чисти умишлено и се драматизира обстановката, за да се извличат политически дивиденти.

„Пробихме и продължаваме да имаме успехи и да пробиваме”, каза в новините министърката Лили Павлова. И описваше колко е страшно бедствието и колко пътища са затворени, хората да не пътуват.

В интернет мнозина се шегуваха, че представят „Ледена епоха” 2. Мнозина забелязаха, че телевизиите използват многократно едни и същи кадри, с които илюстрират „непроходимостта” на пътища, на магистралите. Дори красавици синоптички драматизираха – на картата зад тях пише минимални минус 17, те говорят за минус 23.

И няма виновен за този хаос. Влакове закъсняват поради липса на организация, а не поради студа. И в по-голям студ са пътували в миналото. Хеле пък при соца не се помни такова нещо, с по-тежки зими, с онази стара техника за почистване, без сегашните химикали и т. н.

При Борисов всичко е уникално. Той направи зимата страшна и ни показа как храбро как се бори с нея.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.