Да намериш в мазето пълна бутилка на 100 години…

Капсул с восък и името на фирмата „Джон Сарсън и синове“ Снимки: e-vestnik

Да си намериш бутилка с уиски на 100 години, да ти дават за него 2000 евро, ама ти да искаш да си го изпиеш с приятели…
И такива работи стават по света. И у нас.
Българин от Германия ми писа за една любопитна история с бутилка. Чел в e-vestnik рубриката за вино и алкохол, и решил да изпрати снимки една бутилка и историята й.

През 2002 г. за кратко живял или работил в малко село на река Мозел. За беля или за късмет, точно тогава станало голямо наводнение. Често се случва в Германия, реките излизат от коритото, наводняват села и градчета, немците обаче не изпадат в паника като у нас, бързо и организирано се евакуират, спасяват покъщнина, пише мичитателят. А и градчетата от години са пригодени да намалят до минимум щетите от природни бедствия, канали, канализация, корита на реки – всичко е тип-топ, обяснява той.

Вестникарска реклама на магазините „Джон Сарсън и синове“.

Само че въпреки това се случва голямо наводнение. И то стигнало до долния етаж на къщата на хазяйката на нашия българин (по негова молба не му съобщавам името).

Нашенецът тръгнал да помага да спасяват покъщнина и др. на старата жена вдовица. Когато водата се оттеглила, тръгнали да оправят мазето, което било напълно залято. Водата изтърбушила най-много мазето. Всичко плувало, а като изпомпили, в мазето се открила ниша, нещо като тайник, шкаф, замаскиран в стената. Свекърът на хазайката, чиято била къщата едно време бил търговец на алкохол до Втората световна война, внасял вина и коняци от Франция и уиски от Великобритания. И още преди началото на войната хлопнал кепенците на бизнеса и, както се оказва, си прибрал малко коняци, вина и др. в един малък таен склад в мазето на селската си къща… Сред намерените бутилки имало коняци „Наполеон”, стари френски и немски вина. Сред тях и две бутилки, които някога били в луксозни опаковки – всяка в малки дървени кутии, облечени в зелено, а вътре бутилките увити в нещо като пергаментова хартия. Разбира се, подгизнали от водата и омърляни.

Бутилката „в цял ръст“.

Българинът помогнал всеотдайно на хазайката, изнесли всичко ценно, наредили бутилките. Той обаче към онзи момент вече бил просветен любител на напитките, участвал дори няколко пъти в аукциони в интернет за някоя стара бутилка уиски. Давал по 100-200 евро за бутилка уиски от 60-те години – не за нещо съвсем рядко, а за масови марки, но стари. И разглеждайки сайтовете на аукционите, имал представа какво богатство са намерили в мазето на хазайката. Той най-чистосърдечно й обяснил, че намерените 32 бутилки струват вероятно много, или поне някои от тях. Защото някои стари вина очевидно били помътнели и едва ли стават за пиене. От благодарност хазайката отделила двете кутии с бутилките, увити с пергаментова хартия и му ги подарила. Но си поискала само кутиите от тях, били с някакви почти заличени надписи на търговеца, нейн свекър.

Нашенецът на драго сърце приел подаръка и започнал да го изучава.
Внимателно разопаковал от хартията едната бутилка, после другата. Те били доста пострадали от наводнението (а може би и от предишни наводнения, когато не са успели да открият тайника в мазето). Но тапите отгоре стоят добре запечатани с капсул и с лого на фирма. Чете се ясно John Sarson & sons и в средата – Port. Тоест, това са две бутилки порт (порто, портвайн), високоалкохолно португалско вино, подобно на ликьор, 18-20% алкохол. А фирмата е английска – търговец на алкохол и пури, имала е магазини до 70-те години. Бърза справка в интернет показва, че и сега има такава фирма, която е с активна регистрация, но не се вижда да има магизини за алкохол и пури като едно време.

В миналото е било честа практика търговски фирми да внасят от чужбина вина и напитки, в бутилки и етикети с марката на вносителя, а не на производителя. И германският търговец е внасял или просто си е купил порт с марката на въпросния английски търговец. Запазил си е две бутилки  в кутии за специален случай, после в началото на войната ги е скрил в мазето. И загинал по време на войната, без да се разбере за тайната му колекция. Тя излязла на бял свят чак 60 и нещо години по-късно.

Капсул с восък и името на фирмата „Джон Сарсън и синове“ Снимки: e-vestnik

Вероятно годините по никакъв начин не са развалили въпросното питие порт(вайн), както се случва с обикновените вина с по-малко алкохол. От стареенето портвайнът дори е станал по-добър. Предполагаемата възраст на питето е към 100 години, някъде от края на Първата световна война или 20-те години на миналия век.
Но изненадите с „археологическото” алкохолно откритие тепърва предстояли.
Българинът не бил мераклия да печели от продажба на двете бутилки, а най-чистосърдечно искал да го изпие с приятели, по хубав повод.

И един ден, празнувайки 50 години, решил, че сега е моментът да отвори едната бутилка. Събрали се на рождения му ден с жена му, с няколко приятели на трапеза, и тържествено отворили едната бутилка. Разлели по малко от скъпоценната течност в конячни чаши и почнали да опитват. Първата изненада била, че това е високоалкохолна напитка, а не порт, не ликьор. Всеки се чудел, дали питието не е станало такова от отлежаване, но градусът бил твърде висок, питието бистро с кехлибарен цвят, а на вкус като …уиски. След опитване, цъкане и чудене най-после разбрали, че това е уиски. Типично старо уиски. Разляли за сравнение и от друга бутилка 15-годишно уиски, приготвена за празненството. Сравнявали и вече със сигурност установили, че питието в бутилката е уиски. Изпили я щастливо за здравето на юбиляра.

Капсул с восък и името на фирмата „Джон Сарсън и синове“ Снимки: e-vestnik

Защо и как в бутилка от порт се е озовало уиски, остава загадка. Дали е грешка на търговеца, дали е само една бутилка, която някога е запечатал собственикът на къщата, не се знае.
Но нашенецът прибрал тържествено другата бутилка и си я пази и до днес. Тя се вижда на снимките. Пуснал снимката във форуми към аукциони за алкохол и обяснил, че пил уиски от същата бутилка.

Бутилка порт от 50-те години, с името на същата фирма се е появявало рядко на аукциони и върви по около 200-300 евро. Като обяснил обаче, че в другата е имало уиски, а не порт, запален германски колекционер му предложил 2000 евро. Дори дошъл, оставил капаро от 1000 евро и я взел да я проучи. Нашият му я дал, от любопитство да вид дали онзи няма да разбере нещо повече. Но той се върнал и предложил да плати останалите 1000 евро и да си я вземе. Нашенецът се запъва и не си я дава. Германецът направил някакви нелепи извинения, че изчезнала хартията, в която била увита бутилката. Българинът смята, че онзи му е взел хартията и е увил в нея някоя друга стара бутилка, за по-автентично. За което си получил компенсация от 100 евро.
Бутилката обаче била непокътната, запечатването не е докоснато.
Кани се и нея да я изпие, по друг повод, с приятели.

„Мислех дали да не изтегля с една спринцовка малко да проверя” – писа ми той, като ми прати снимките.
Един ден ще се разбере. Но читателят трябва да бъде внимателен към старите бутилки. Дори български. У нас по сайтовете вече се продават стари напитки отпреди 25-30 години по 30-40 лева бутилката. Тепърва ще стават и по-скъпи.
Колекционери купуват дори празни бутилки отпреди години.

ВинотоИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.