Рециталът на Борисов в „Панорама“ и последствията. Щетите от демагогията му ще са най-продължителни…

Монолог, рецитал или стенд-ъп комедия може да се нарече явлението на Бойко Борисов в „Панорама”.

Той се накара със сърдит глас на всички – на зрителя, на водещия, на избирателя, който не го подкрепя като преди. Каза, че такъв сняг не имало от 70 години, че е построил пречиствателни станции, магистрали, метро, северни тангенти, справил се с боклука, с емигрантите, че той бил най-подготвения и най-опитният. Без него щели да счупят държавата.

Преди ни управлявали комунистите, после децата им, а сега внуците им щели да ни управляват… Сякаш забрави, че той самият беше на откриването на паметника на Тодор Живков, че го нарече „колос в българската история”, че се целуваше с внучката му. И че и сега държи една внучка на комунистически министър като свой министър на пътищата и строителството…
Толкова нагъл демагог политик България не е раждала.

Рециталът му в „Панорама” на моменти приличаше на изпълнение на комедиен актьор, при цялата му сериозност и сърдит тон. Водещият плахо се опита на няколко пъти да му зададе въпрос. Ама не да го злепостави, къде ти… Но не можа да му вземе думата, той си продължи в негов стил, наприказва каквото си знае, без много да се съобразява с реалностите.

Но има хора, които му вярват. Например обясни, че бил длъжен да плаща лизинговите вноски на жп мотрисите „Сименс”, купени от „предишните”. Демек – нещо отвратително са направили предишните, че са ги купили. В същото време в новините шефът на БДЖ обяснява, че спрели влакове, защото нямали пари да си купят нови мотриси, а старите се разваляли в преспите…

Дали почитателите на Бойко могат да свържат в едно тези две изявления, минали едно след друго по телевизията и да осъзнаят какъв нахален и неадекватен човек управлява държавата?

Борисов е бедствие. Най-вече с безумния си пример и нахалство. Икономическите щети от него – влошени възможности за частна инициатива и предприемачество, рекет, оплитането на държавни структури с частни фирми, с нелегален бизнес и т. н. – всичко това може да се оправи за няколко години. Дори външният дълг, който натрупа, макар и по-бавно, може да се преодолее.

Но тонът, който зададе полуграмотният Борисов, с манталитета си на Бай Ганьо, дълго ще владее обществото и политиката.

И няма кой да му възрази, да прекъсне поне за малко потока му от лъжи, да каже, че царят е гол. Безропотно го обгрижват и журналисти, и анализатори, като кротки овчици блеят край него.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.