Кой как гласува в чужбина и трябва ли да харчим пари за избори там?

Българи в Испания на опашка за да гласуват за президент. Снимка: Нова дума

Притежателите на български документи за самоличност отдавана не са еднородна група емигранти или сезонни работници, отдавна не са родени само в България, връзката им със страната не е еднаква и не носят в еднаква степен последствията от своя избор.  Има много какво да се промени, за да бъде това гласуването в чужбина организирано добре и да не поражда съмнения за манипулации, натиск и др. недотам добри практики. Както и да не е израз на необясним дистанционен патриотизъм или пък пожизнена рента, която дават българските документи за самоличност. В т. ч. и на хора, които никога не са живели в страната и не говорят езика.
Интересни са числата за гласуването в чужбина на миналите президентски избори. Задават се избори на 240 президентчета, които да ни направят следващото Народно събрание (ако мине мажоритарното гласуване). Създава се нова партия, която явно разчита много на  външния електорат, за да влезе в Парламента и е добре да знаем къде е част от този електорат.

Ето една екскурзия из Европа и САЩ, от която се вижда къде и как са гласували нашенци – тези, за които в Родината се водиха словесни битки как лошите патрЕоти им били отнели правата за гласуват и как това ще убие демокрацията, родолюбието, връзката с татковината.

Общата картина – за президент и вице в чужбина са гласували 108 136 избиратели, като само 27 340 са били вписани в изб. списъци. Дописани в деня на избора с декларации са цели 96 848 (89.56%) от гласувалите.
А 16 052 от предварително записаните  (58.71%) не са се явили да гласуват или са гласували в друга секция в чужбина и сега ГРАО гони Михаля и трябва да ги търси за двойно или тройно гласуване. И като ги хване, да пие една студена вода, щото това е станало на чужда правна територия.

Австрия

Красивата Австрия е по-малка от България по територия, но с милион и половина население по-голяма. Има фантастична пътна мрежа и не е трудно да се придвижиш за час-два до някъде, за да гласуваш, при това наслаждавайки се на убийствено красиви гледки. Да гласуваш и да пееш тиролски песни. Така ли е на практика? В Австрия са били открити 9 изборни секции – една с 0 заявления (предполагам в посолството) и 8 с исканите минимум 60 заявления за гласуване в чужбина. Могло е да бъдат 35 секции, но по всяка вероятност не е имало мераклии да гласуват. Данните по-долу са за всичките 9 секции. Логично е тук да очакваме опашки при отваряне на секциите. Нали можем да се дописваме? Значи няма проблем да гласуваме.
Предварително вписани в списъците на СИК в Австрия са 851 избиратели или 29.29% от гласувалите. Да де, ама от вписаните 519 или 60.99% даже не са отишли да гласуват. Или пък са гласували в друга секция с дописване. Дописаните в деня на гласуване са 2582 (88.61% от всички гласували), а общо гласували са 2914 човека. Средно гласували на една секция – 324 избиратели. Средно дописвани в една секция – 287 души. В Австрия няма нито една секция, в която са гласували над 600 човека, а в 3 секции са гласували под 200 човека.

Според Уикипедия в Австрия живеят около 35 000 българи. Следователно са гласували под 8-9% от българите. При потенциална цена на един мандат (ако изборите бяха парламентарни) от 16 400 гласа, то сънародниците ни от Австрия биха произвели само цели 17.77% от един цял депутат. Колкото и незаинтересувани от делата в Родината да ни се струват сънародниците ни в Австрия, те са далеч по-големи патриоти от тези в Италия. …Аз разбирам – виенски валсове, Шонбрун, Кунстхаус, Албертина, ски, Тих Бял Дунав (опс това беше друга песен), Пратер-мратер, ойларипи, ама трябва и да се гласува. Иначе как партиите ще вземат субсидия по 11 лева на глас на година, ако ние тука и вие там не гласуваме? За парламентарните избори да сте отворили поне 30 секции с по 1000 – 1200 гласували. Няма да оставате по-назад от Чорлу.

Италия

О, соле мио, пица, паста, кианти, канцонетти, капо ди тутти капи. Ето как българските тутти капи в Италия са се отнесли към задължителното гласуване за presidente на България. Всичко 9 секции. Тука няма ограничение на броя секции и те могат да са 35, че и повече, стига да се съберат поне 60 подписа, и то само за тези, които не са в дипломатическите представителства. Мдааа… събрали са се подписи за разкриване на огромния брой от 9 секции. Логично е и тука като в Австия да очакваме опашки при отваряне на секциите. Нали можем да се дописваме. Значи няма проблем да гласуваме.
Предварително вписани в списъците на СИК в Италия са 693 избиратели, дописани в деня на гласуване са 1807 (84.52% от всички гласували), а общо гласували – 2138. Негласували от предварително записаните са 404 или 58.30%. Средно гласували на една секция – 237 избиратели. Средно дописвани в една секция – 201 души. В 5 секции са гласували под 200 души. Само в две секции гласувалите са над 700 човека.
Според Уикипедия през 2009 на Ботуша живеят 120 000 българи, сега сигурно са повече. Следователно в Италия са гласували под 2% от българите. При потенциална цена на един мандат от 16 400 гласа, то сънародниците ни от Италия биха произвели само 13.04% от един цял депутат. Нещо като две ръце от един цял депутат. Не изглеждат много заинтересовани какво става в Родината сънародниците в Италия. Що не мислят за Родината, що не искат да кажат кой да ни е сеньор президенте? Ще се разприятеляваме, ей! Хубаво вино, спагети, джиткат си насам натам и не им дреме какво става в татковината, така ли е? Питам само, за едни приятели. Те ме мислят за изборен човекоядец.

Германия

Какво казват числата за гласуването в Дойчланд? Всичко 12 секции. Тука има една особеност. Ограничението на броя секции не е наложено от гадните патрЕоти, а от гадния закон на федералната република, която ни произвежда мерцедесите и беемветата, дето ги караме докато са на възраст от 15 години, та докато станат на 20-25 години. Логично е да очакваме опашки при отваряне на секциите като при пускане на нов айфон.
Предварително вписани в списъците на СИК в Германия са – 1401 избиратели, дописани в деня на гласуване – 5556 (91.73% от всички гласували), общо гласували – 6057, негласували от предварително записаните 897 (64.03%) Що така бе, хора – хем се записват, хем не гласуват? Средно гласували на една секция – 505 избиратели. Средно дописвани в една секция – 463 души. Само в две секции гласувалите са над 700 човека. Според в. „Дневник“ от 2015 г. в Германия живеят 203 000 българи. Следователно в Германия са гласували около 3-4 % от българите. При потенциална цена на един мандат от 16 400 гласа, то сънародниците ни от Германия биха произвели 36.93% от един цял депутат. Нещо като два крака от един цял депутат. Не изглеждат много заинтересовани какво става в Родината сънародниците в Германия. В Турция патриотично настроените избиратели гласуват по 1000-1200 души в една секция, а в Германия не могат да ги докарате до 750. Срамота. И после – кой е по-голям патриот? Скоро ще избират канцлер. За кого е по-важно да гласуват – за канцлер на Дойчланд или за президент на Булгаришеланд?

Франция

Продължаваме да четем числата от протоколите за гласуване в чужбина. 10 секции, с предварително вписани в списъците на СИК – 966, дописани в деня на гласуване – 2158 (83.35% от всички гласували), общо гласували 2589, негласували от предварително записаните 525 (55.38%). Средно гласували на една секция – 256 избиратели. Средно дописвани в една секция – 216 души. Само в една секция гласувалите са над 900 човека, в другите са под 300, а в 6 секции са под 200. Във Франция живеят около 35 000 българи. Следователно са гласували около 7 % о тях. При потенциална цена на един мандат от 16 400 гласа, то сънародниците ни от Франция биха произвели само 15.79% от един цял депутат. Нещо като един депутатски крак. Не изглеждат много заинтересовани какво става в Родината сънародниците във Франция. Дали не е по-добре да не харчим пари да гласуват? Така и така сега ще избират френски президент, защо им е да избират и български?

Испания

Оле! Като знаем от пресата колко много българи живеят в Испания очакваме всяка изборна секция да е като корида и поне един председател на СИК да е набоден на рогата на бик за това, че не са гласували поне по 1000 души  на секция.
Във втората родина на леля Гошка (бел.- ред. – българката, която спечели 68 млн. евро от лотария в Испания) са открити цели 29 избирателни секции. Сериозна работа. И тук няма ограничение на броя секции, което е наложено от друга държава и те могат да са 35, че и повече (както стана в братска Велика Британия), стига да се съберат поне 60 подписа за откриване на секция. Събрали са се доста подписи за разкриване на секции, но пак не е достигнат таванът, който гадните патрЕоти наложиха в Изборния кодекс, а после го премахнаха за страните от ЕС.
Предварително вписани в списъците на СИК в Испания са 2226 избиратели. В дена на гласуването са дописани – 8799 (91.39% от всички гласували), а общо са гласували – 9628 човека. Негласували от предварително записаните са 1293 или 58.09%. Средно гласували на една секция – 332 избиратели. Средно дописвани в една секция – 303 души. Няма нито една секция, в която са гласували над 700 души, а само в 4 секции са гласували над 600 души, в 14 секции са под 300 гласували. Според Уикипедия в Испания живеят 300 000 българи. Следователно там са гласували над… 3 % от българите. При потенциална цена на един мандат от 16 400 гласа, то сънародниците ни от Испания биха произвели повече от половин депутата или 59% от един цял депутат. В сравнение с Италия, в Испания живеят по-големи патриоти.

САЩ

Гласуване в избирателната секция в Атланта, щата Джорджия. Снимка: Сайт БГ-Атланта

Сметнал съм за 34 секции (от 35 общо). Предварително вписани в списъците на СИК – 2548, дописани в деня на гласуване – 3518 (78% от всички гласували), общо гласували 4483, негласували от предварително записаните 1584 (62%). Средно гласували на една секция – 132 избиратели. средно дописвани в една секция – 103 души. Само в една секция гласувалите са над 700 човека (тази секция била в Чикаго), в една 300 души, и в 20 секции са гласували под 100 човека (Ричмънд – 52, Сан Кременто – 52, Джаксънвил – 41). Според сайта Bulgarnation.com, в САЩ живеят между 250 000 и 300 000 българи. Следователно са гласували между 1.5 – 1.8%. При потенциална цена на един мандат от 16 400 гласа, то сънародниците ни от САЩ биха произвели само 27.33% от един цял депутат. Не изглеждат много заинтересовани какво става в Родината. Дали да харчим пари да гласуват?

(Следва – Великобритания и Турция, където има най-много патриоти…)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.