Началото на преговорите за Брекзит е в ръцете на британския Върховен съд

Франс прес

Брекзит. Илюстрация: Глобал рисърч

Върховният съд на Великобритания ще реши дали правителството може да започне преговори за излизане от ЕС без предварително одобрение от парламента, решавайки дали да постави или не препятствие на пътя на „твърдия“ Брекзит, желан от премиера Тереза Мей.

Според наблюдателите се очаква 11-те съдии да потвърдят решението на Лондонския върховен съд, според което задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще започнат двугодишните преговори с Брюксел, изисква подкрепата на депутатите.

Тереза Мей обеща да започне процеса на развод преди края на месец март и, предвиждайки негативно решение на Върховния съд, правителството й е готово да започне дебати в парламента възможно най-скоро. Премиерът разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините, но се очаква чл. 50 да бъде одобрен без затруднения, защото основната опозиционна партия, Лейбъристката, е обещала
да не го блокира.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин вчера заяви единствено, че неговата партия „ще внесе поправки, изискващи гаранции за достъп до единния пазар и защитата на правата“ на работещите.

Неизбежно излизане

Депутатите, повечето от които агитираха срещу Брекзита, вече признават, че излизането от ЕС е неизбежно. Макар че не възпрепятства Брекзита, решението на Върховния съд може да наруши графика на консервативното правителство, ако съдиите решат, че трябва да се проведат консултации с регионалните правителства на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Решението на Върховния съд в началото на ноември предизвика гнева на поддръжниците на Брекзита, които го сметнаха за опит за
преразглеждане на резултатите от референдума на 23 юни, на който британците подкрепиха напускането на ЕС. Също като Тереза
Мей, те твърдяха, че осъществяването на Брекзита е прерогатив на изпълнителната власт, който не изисква одобрението на парламента.

„Нещата щяха да са доста по-прости, ако премиерът можеше да използва този прерогатив както смята за добре. Проблемът е, че никой съдия не е разрешавал това от 17 век насам“, подчертава Джоу Мъркенс, преподавател по право в Лондонското училище по икономика.

Макар че решението на депутатите изглежда предварително ясно, Тереза Мей може да е загубила подкрепата на малка част от лейбъристките депутати, след като обяви във вторник излизането от единния пазар. Шотландската национална партия, която също има 54 от общо 650 депутати в Камарата на общините, се противопоставя твърдо на Брекзита.

Ничия земя

В същото време, подчертава Тим Бейл, преподавател по политически науки в лондонския университет „Куин Мери“, опозицията срещу Тереза Мей в Консервативната партия почти е изчезнала. „Основният й проблем няма да бъде в Камарата на общините“, смята той. „Това ще бъдат 27-те лидери (на европейските страни), с които тя ще трябва да преговаря“ след задействането на чл. 50, подчертава Бейл.

Като че ли за да успокои депутатите, премиерът Мей обеща тази седмица да им представи за одобрение крайния резултат от преговорите с Брюксел. Евентуалното им отхвърляне от страна на депутатите може да доведе до парламентарни избори. „Ако парламентът отхвърли /резултатите от преговорите/, ще се окажем в ничия земя“, прогнозира Джоу Мъркенс.

Засега министрите отказват да обсъждат подобна възможност. „Решението (на парламента) няма да промени нищо“, заяви министър Дейвид Дейвис, отговарящ за въпросите на Брекзита.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.