Египет шест години по-късно: революцията се бори за оцеляване

Франс прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Шест години след въстанието от 2011 г., което свали от власт Хосни Мубарак, гняв и разочарование изпълват ежедневието на грубо потисканите египетски активисти, които се мъчат да съхранят някаква надежда.
Режимът на бившия главнокомандващ армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси е обвиняван от критиците си, че е затворил демократичната скоба, която бе отворена с бунта от 2011 г.
В опустошената от икономическа криза страна Ас Сиси, който бе избран за президент, след като свали през 2013 г. ислямисткия си предшественик Мохамед Морси, не допуска никаква форма на опозиция.
„Положението е отчайващо“, въздиша Есраа Абдел Фатах докато прекосява площад „Тахрир“, епицентърът на бунта, където стотици хиляди египтяни лагеруваха, за да постигнат напускането на Мубарак през 2011 г. след 30 години неоспорвано управление.
„Мъчно ми е за напразно пролятата кръв“, съжалява 38-годишната активистка, имайки предвид стотиците демонстранти, които бяха избити в смазването на избухналото на 25 януари 2011 г. въстание.
Участвалите в бунта млади хора са изгубили илюзиите си. Един от тях е 32-годишният аптекар Ахмед.
„Всеки ден се борим за оцеляване. Борбата за демокрацията и човешки права се е превърнала в ежедневна борба за намиране на продукти от първа необходимост за семейството ми“, казва със съжаление този баща на две деца, който е участвал в демонстрациите от 2011 г.
От няколко месеца египтяните се сблъскват с голямо повишение на цените и с недостиг на продукти от първа необходимост. Положението се влошава от мерките за бюджетни икономии, които правителството е приело, за да може да получи заем от 12 милиарда долара от Международния валутен фонд.
„Преди бях готов да умра за тази страна, сега искам само да замина“, казва Ахмед.
Според политоложката Мей Мугиб „у хората е натрупан много гняв“ заради икономическото положение. „Въпреки това обаче никой не иска друга революция. Египтяните са уморени след едно въстание, което не доведе до очакваните резултати“, казва тя.
В тази януарска утрин г-жа Абдел Фатах, на която от повече от две години е забранено да напуска страната, тъкмо е присъствала на дело в съда, в което е обявено замразяването на активите на две неправителствени организации и на основателите им.
Решението е взето в рамките на голямо разследване на чуждестранното финансиране на гражданското общество. То вече е довело до замразяването на авоарите на редица НПО-та и на известни правозащитници.
В месеците след свалянето от власт на Морси властите взеха на мушка ислямистките му привърженици. Стотици демонстранти бяха убити от силите на реда, а хиляди се озоваха зад решетките.
Репресията обаче бързо се разраства и обхваща и лявата светска младеж. Десетки хиляди активисти са хвърлени в затвора за организиране на демонстрации без разрешение от властите.
„Революцията се върна в начална точка. Трябва да се защитаваме пред съдилища от необосновани обвинения“, казва Мозн Хасан, основателка на феминистката организация „Назра“ по повод замразяването на активите.
На 37-годишната активистка също е забранено от няколко месеца да напуска територията на страната. Тези мерки „се вписват в рамките на голяма репресивна кампания срещу независими критични гласове“, заявиха неотдавна Амнести интернешънъл и Хюман райтс уоч.
Властите поставиха извън закона един от главните подбудители на въстанието от 2011 г. – Движението „6 април“. Един от основателите му Ахмед Махер доскоро излежаваше присъда от три години затвор за сблъсъци по време на демонстрация. Днес той продължава да е под съдебен контрол.
„Аз съм полузатворник“, иронизира 36-годишният активист, който трябва да нощува в кварталния полицейски участък.
„Изтощени сме“, признава и фотожурналистът Ахмед Гамал Зиада, който е лежал две години в затвора, след като бил арестуван докато отразявал демонстрация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.