Румъния: ще се взриви ли правовата държава?

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

Когато писах след изборите на 11 декември, че президентът е преоткрил себе си, признавам си, не мислех, че този процес ще стигне до сензационния успех на Клаус Йоханис от последните дни в борбата с чудовищните слонове и техните подли стопани.
След като легитимно се присъедини към огромния протест на гнева срещу взривяването на правовата държава, г-н Йоханис произнесе в понеделник вечерта една наелектризираща и перфектно премерена реч, в която обяви, че ще свика референдум на тема помилването и промените в Наказателния кодекс.

На Клаус Йоханис му хрумна да вкара тази инициатива в най-сериозния възможен пролом – историческия. Какъв народ искаме да бъдем? Какво де факто избираме? Каква съдба искаме да имаме отвъд непосредствения интерес? „По този начин, мили мои, трябва да решим какъв вид народ сме, какъв вид народ искаме да бъдем. Аз искам да сме силен народ. Аз искам народ от горди и свободни хора, ръководен от почтени и компетентни политици. Всичко друго за мен е твърде малко. А за да постигнем това, според мен нито една цена не е твърде висока“, каза Йоханис.

Да, за това става дума в крайна сметка. За историческия избор на един народ между законието и беззаконието, между робството на корупцията и свободата на правовата държава.
Искаме ли да имаме национална гордост, да бъдем горди, че сме румънци? Това не става като се борим срещу международните корпорации, а като се борим за ценностите и принципите, които определят един народ.
И Клаус Йоханис изглежда започва да има партньор, отговарящ на мащабите на предизвикателството, което отправя. Не в политическата класа. Национално-либералната партия с нищо не е по-неопетнена. Голяма част от нея иска със същото отчаяние унищожаването на борбата с корупцията.

Президентът започва да има партньор в румънското общество, което започва да дава доказателства за зрялост, също толкова впечатляващи, както преоткриването на президента.
Никой не постави на улицата проблем с управлението на Социалдемократическата партия (СДП). Съгласно вота от декември тази партия трябва да продължи да управлява, докато се появи ново мнозинство – на бъдещи избори или преди това. Но СДП трябва да управлява съгласно програмата, с която се е ангажирала. Това очакват всички – гласували и негласували.
А когато първата грижа на победителите е да направят това, което криха през цялата кампания, нещо, което не е валидирано чрез вота, когато лъжата излезе наяве, те се сблъскват с гнева на едно зряло общество. Оспорва им се правото да лъжат и да унищожават правовата държава, не правото да управляват в интерес на страната.

Политическият ефект от решението на президента се оказва огромен. Ефектът, който сега се усеща е, че немобилизираният електорат, който се чувстваше непредставен, си намери лидера. Един силен лидер, добре ситуиран. И затова той се превърна в сила, от която СДП има всички причини да се страхува, най-вече в перспективата на президентските избори. Вече е очевидно, че популярността на президента расте. Има ли референдумът шансове за успех? По мое мнение, много големи. От една страна СДП се изправя сега срещу собственото си решение, с което законът за референдумите беше променен и прагът, за да бъде той валиден, беше намален на 30 процента. От друга страна е твърде възможно мнозинството от хората да искат да гласуват, за да не бъдат залети улиците с крадци, а всички политици, които не харесват заради кражби и корупция, отсега нататък да крадат под закрилата на един деформиран закон.

Вярно е, че кметове от всички партии отчаяно искат амнистия и де факто ще се формира коалиция от почти цялата политическа класа, независимо от официалната позиция, но ако се мобилизира електоратът, който досега беше безучастен, това ще разруши партийната организация. Ще видим дали това ще стане. Какво може да направи СДП? Правилното решение за оттегляне на проектопостановленията, отхвърлени единодушно от магистратите /освен прокуратурата, стана ясно, че всички съдебни инстанции в страната да изпратили изключително критични становища/, неправителствените организации и хората на улицата, е невъзможно да случи доколкото става все по-ясно, че бягството от наказание е било само по себе си основната цел на спечелилите изборите. При тези условия решение за СДП би било отстраняване от длъжност на президента, придружено с референдум за дефиниция на семейство и/или за режима на имунитет /който според Конституционния съд на Румъния не може да се ревизира/, обявено вече от Ливиу Драгня. Това е слух, който се разпространява от много време. Само че този сценарий вървеше с един безличен президент, какъвто бе Клаус Йоханис.

Трансформирането на Клаус Йоханис го прави обаче много рисков. Да отстраниш от власт новия Йоханис, означава да го героизираш и да се изправиш пред риска от огромен провал, който да те преследва като проклятие на президентските избори. В допълнение на това – пораженията върху имиджа на СДП от едно отстраняване на президента по темата правова държава ще бъдат огромни. Виждам, че Ливиу Драгня предпочита да не използва тази възможност. И следователно единственият вариант, който остава за СДП е, страхувам се, да приеме светкавично проектопостановленията, какъвто бе първоначалният план, с всички негативни последици, за да остави референдума без тема и за да покаже, че извън публичното му позициониране, президентът може да бъда възпрян. Да, СДП ще поеме риска протестите да станат и по-масови, но това, което ме опасява е, че е готова да ги потуши.

Вече виждаме, че Ливиу Драгня натиска на максимум педала на манипулацията по няколко основни линии: държавен преврат, Йоханис не ни оставя да си изпълняваме програмата, не иска да стане по-добре, Йоханис иска да свали от власт правителство, което желае доброто на румънците, разузнавателните служби ръководят Румъния, тайни агенти има навсякъде, журналистите, които ни критикуват, са тайни агенти, протестите са организирани от разузнавателните служби, а СДП е жертва на тази тайна власт.
Дори пожарът в нощния клуб в Букурещ миналия петък постоянно е обвързван с тази теория на конспирацията. Лагерите са един срещу друг в пълна бойна готовност. Не се и съмнявам, че ще последва експлозия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.