„Ню Йорк таймс“: При Тръмп нещата може само да вървят от лошо към още по-лошо

Доналд Тръмп. Снимка: АП/БТА

В днешния си брой влиятелният „Ню Йорк таймс“, който бе сред главните медийни противници на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, правни мрачната прогноза, че още от първите дни на встъпването му в Белия дом нещата „могат само да се влошават“ и че „ние ще трябва някак си да оцелеем през тези 4 години“, колкото е президентският мандат.Намеквайки за изблика на ярост у Тръмп от далече по-малобройната тълпа на церемонията по неговото встъпване в длъжност, отколкото тази на Барак Обама преди 8 г., вестникът задава въпроса: а как ще реагира той на неща, които наистина имат важно значение?Авторът – едно от големите редакционни имена – Пол Кругман – припомня встъпителната реч на Тръмп, представила Америка като страна в окаяно състояние (което според Кругман съвсем не е така) и пита: а как човек, който не може да се справи дори с най-малкия удар по собственото му его, ще се справи с това състояние на страната? Как ще се справи Тръмп с лошите новини за растящата безработица, с масовата липса на здравно застраховане, с липсата на напредък в борбата с престъпността?

„Отговорът е очевиден: той ще отрича реалността, както прави винаги, когато нарцисизмът му е застрашен. Но ще приемат ли поддръжниците му неговите фантасмагорични видения?“ Всъщност, отбелязва вестникът, повечето от тях споделят неговите заблуди. „Две трети от избирателите на Тръмп погрешно смятат, че безработицата е нараснала при Обама. Три четвърти смятат, че Джордж Сорос плаща на протестиращите срещу Тръмп. Само 17 на сто от самоопределящите се като републиканци знаят, че броят на здравно неосигурените е рекордно нисък (заради закона на Обама за всеобщото здравно застраховане). Повечето хора смятат, че престъпността расте, докато тя всъщност намалява. Така че може да се очаква те просто да си запушат ушите за лошите новини по времето на мандата на Тръмп. Това обаче няма да е лесно.

На всичко отгоре Тръмп направи гръмки обещания по време на кампанията си, така че рискът от разочарование е особено висок. Ще отговори ли той на лошите новини, като поеме отговорност и се опита да подобри нещата? Ще се откаже ли той от собственото си богатство и ще се оттегли ли в манастир? Не, подчертава „Ню Йорк таймс“, върховният егоманиак на страната почти сигурно ще отрича неудобните истини и ще стоварва вината върху медиите, че ги съобщават. Именно това е, което ме безпокои, че той ще се опитва да използва властта си, за „да стреля по вестоносците“, пише Кругман. Как наистина ще реагира човекът, който сравни ЦРУ с нацистите, когато официалната статистика започне да съобщава за ръст на безработицата или за спад на броя на заетите в производството? Какво ще направи той, когато здравните органи и статистиците започнат да съобщават тревожни данни за ръста на броя на здравно неосигурените американци? Ако сте си мислили, че неговият емоционален изблик (по повод на броя на присъстващите на церемониите) от миналата седмица беше лошо нещо, очаква ни много по-лошо, заключава авторът на „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.