Мултаци, лапачи и зяпачи унищожават историческия хотел България

Не много шумно, като пръдня из гащи, се промъкна новината, че собствениците на хотел “България” в София са решили да го превърнат в 10-етажен МОЛ – тоест търговски център.
Вестник “Труд” се опита да придаде по-шумно звучене на новината от първа страница. И после настъпи тишина.
След 2-3 дни се обадиха архитектите – съюзът им излезе с декларация. И Националния институт по паметници на културата се обади – сградата е регистриран при тях паметник, а никой не ги е питал, не е представял проекти.
Някой си прави каквото си иска, без да пита. Какво става всъщност?
Старият хотел “България”, освен че е паметник на културата като сграда, е свързан с българската история – почти няма световноизвестно име през 40-те и 50-те години на 20 век, което да идвало в България и да не е отсядало там – художници, певци, държавници. Кафене “България” събира години наред интелектуалния елит, начело с писателите.
Сегашните му собственици не се сетиха да напомнят нито веднъж в коя стая кои личности са отсядали, да кръстят някой апартамент на диригента Бруно Валтер, примерно, или да организират някое матине, свързано с историята на сградата. Защо ли? Защото са толкова невежи, че дори не осъзнават кое може да им донесе пари от културно-историческото наследство. Виж, съобразителността им е достатъчна да направят МОЛ от хотела, без дори да ги е грижа каква е сградата и какви разрешения трябва да имат за това.
А кои са тези т. нар. собственици?
В първите години на 90-те незнайно как Мултигруп на Илия Павлов прилапа хотела. В мътна вода, казват, най-добре се лови риба. Как и защо някакви парвенюта, наричащи се бизнесмени, са купили историческа сграда на пъпа на София, не е ясно. И цената, която са платили в ония инфлационни години, също не е ясна.
Мултаците, както ги наричаха, прилапаха и др. хотели, но това е друга тема. Специално хотел “България” е продаден след смъртта на Илия Павлов на някакъв друг братска фирма – Би Ти дивелопмънт сървисиз ЕАД. И сега въпросната фирма иска да превърне хотела в МОЛ по проект на български архитект от САЩ.
Така невежеството си идва на мястото. Самата идея да превърнеш тази сграда в нещо друго е неграмотна и малокултурна.
Преди години по подобен начин тогавашният кмет Янчулев разруши с взрив сградата на старата градска библиотека, която е била и първата сграда на столичното кметство. Обещанията бяха, че сградата ще бъде построена в същия вид, само с няколко етажа отгоре. Сега там се извисява “Гранд хотел София”, построен от други някакви малокултурници. Нищо общо с историческата сграда.
Липсата на памет и уважение към историята, за съжаление, е характерна за нискообразовани нации.
На България сега й остава да разчита на кмета Борисов, бивш бодигард и пожарникар, да реагира на това начинание – с помощта на своето мнозинство в общинския съвет. И на уж принципните прокуратура и съд да реагират на нарушенията на закона и процедурите.
Само за напомняне – когато някой собственик не съхранява правилно сграда паметник на културата, по закон държавата има право да я отчужди.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.