Д-р Илко Семерджиев: Пръстовият отпечатък е зловещ експеримент, правна и икономическа нула

Д-р Илко Семерджиев, първият шеф на НЗОК, министър на здравеопазването в правителствата на Софиянски, Костов и служебното на Герджиков. Снимка: от екрана

Д-р Илко Семерджиев е заместник министър-председател и министър на здравеопазването в служебното правителство на Огнян Герджиков. Роден е 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Великобритания, Испания, Франция и САЩ (Университет „Джордж Вашингтон“). Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска – по Стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас.
През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за зам.-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов1997-1999 г. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Декември 1999 г. е избран за министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов до 2001 г.
В това интервюто в „Още от деня” по БНТ Семерджиев разкрива състоянието в здравеопазването, създадено от бившия министър Москов.

– Познаваме Ви като един от критиците на бившия здравен министър Москов, но днес говорихте за „нормативен хаос”, „правна нула” – не е ли прекалено силно?

– Нека числата да говорят тогава. Това, което заварих, е следното:
33 броя оспорени нормативни актове през последните 18 месеца,
23 броя неиздадени нормативни актове, които би трябвало да бъдат издадени,
9 броя нормативни актове, по които би трябвало да бъдат предприети действия по тяхното обсъждане и доработване, но всъщност това не е направено.
Нещо повече – от 1 януари 2015 г. досега са утвърдени 9 броя медицински стандарти. Преди тях има и други. В съдебна процедура за отмяна са 16 броя, 10 от тях са с постановено решение за отмяна на първа инстанция.
Това представлява над 50 нормативни акта, които не са в състояние да произведат правно действие. И гарантират истински хаос в системата. Впрочем, този хаос пациентите го изпитват на гърба си.

– Какво да очакваме от вас, обаче? Имате два месеца?

– На първо място възстановяване на договорното начало. Знаете, че през миналата година Националната здравно-осигурителна каса…

– Няма ли такова и сега?

– Напротив. Миналата година вместо национален рамков договор, имахме издаден т. нар. служебен рамков договор, което евфемистично название на един административен акт, едностранен, командно-административен. Акт в който не са участвали нито Лекарският съюз, нито колегията като цяло. Те отказаха да подпишат такова нещо, защото вътре в него намериха сериозни дефекти, включително вътре в него намериха регламентите на въвеждане на пръстовите отпечатъци, срещу които, ако си спомняте, имаше стачки на 6 април 2016 г.

– Върховният административен съд вчера каза, че до окончателното решение, остава пръстовият отпечатък?

– Остава приложението на наредбата, до окончателното решение на петчленния състав на съда. Тричленният състав обяви тази наредба за нищожна, която наистина представлява правна нула.

– Тоест вие искате да махнете пръстовият отпечатък. Защо? Обяснете?

– Вече съдът се произнесе. А концептуално – аз винаги съм наричал пръстовия отпечатък един зловещ експеримент с българския народ. И това е поради една основна причина. Когато вие поставите пръста си върху някакъв скенер или снемат някакъв отпечатък, това не ви връща нищо. Вместо да имате електронна Здравна карта, в която да влезе вашата информация, където после да може да бъде оказан контрол, вие просто полагате един пръст. На всичкото отгоре този процес беше маскиран с хвърляне в публичното пространство на едни числа, които са абсолютно неверни. Пример – ръководството на министерството на здравеопазването обяви, че спестява по един милион дневно от деня на въвеждането на пръстовия отпечатък през ноември. Нека да ви кажа обаче официална справка от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), какво гласи:
През октомври, когато нямаше пръстов отпечатък, разходите са били 137,8 млн. лева. През ноември, когато е въведен пръстовият отпечатък, разходите не само не са 15 млн. по-малко за първите 15 дни, а напротив – те са се увеличили със 112 хил. лева. Тоест, имаме опит за прикриване с лъжа на един несполучлив пръстов отпечатък, който не само че е правна нула, но очевидно е и икономическа нула.

– Преди дни на вашето място седеше министър Москов, който също извади разпечатки, и ни показа, че всъщност, благодарение на този пръстов отпечатък е стопирано, как се казва – злоупотребите с фалшивото хоспитализиране, показа числа, които абсолютно противоречат на това, което сега ни казвате вие. На кого да вярваме? На кого?

– Тук няма дума срещу дума. Арбитърът е Националната здравно-осигурителна каса и министерство на финансите. Запитайте ги и ще получите отговор. Това, което цитирах, е отговорът, който аз получих от НЗОК. Но ще ви кажа нещо повече. Вчера разговаряхме с министъра на финансите специално по тази тема, защото аз искам да зная съвсем конкретно и то от държавни институции, отговарящи за публичните финанси, как стоят разходите през януари и през февруари. Забележете какво получих като информация, съвсем официална: През месец януари са платени допълнителни 52 милиона лева, защото тези плащания са били отложени от миналата година. Тоест, с някаква цел. А целта е разбира се да се покаже, че са направени икономии. Забележете още нещо – през месец февруари ще бъдат платени още 20 млн. лева за т. нар. надлимитни плащания. Защо са надлимитни ли? Защото в края на месец декември, за да оправдае пръстовите отпечатъци, надзорният съвет на Касата, под ръководството на зам.-министъра на здравеопазването, лично д-р Шарков, намалиха бюджетните лимити на лечебните заведения и по този начин свиха техните разходи. Сега ще ги плащаме ние от разходите за 2017 година. Тоест, ние тръгваме през първите два месеца на 2017 година с минус 72 милиона лева.

– Защо картата, която вие искате да въведете, здравната карта, защо тя е по-добра от този отпечатък. Първо, не е ли по-скъпа?

– Не.

– Как не? Колко ще струва, ако я въведете?

– Една пластика, можете да си представите колко струва. Аз сега не мога да ви дам точна цена, но една пластика с чип в себе си не е нещо изключително скъпо. Защо искаме да въведем електронна здравна карта?

– Извинявайте, само да уточня, говори се за 70 млн. лева, че ще струва въвеждането на системата, която вие предлагате, срещу 400 хил., което е струвал пръстовият идентификатор?

– Това е начинът на мислене на Москов.

Д-р Илко Семерджиев, първият шеф на НЗОК, министър на здравеопазването в правителствата на Софиянски, Костов и служебното на Герджиков. Снимка: от екрана

– Ама не е ли така?

– Разбира се, че не е така.

– Не е така?

– Нека да ви кажа по същество как стоят нещата. Ако вие притежавате електронна здравна карта, вие ще притежавате собствената си здравна информация. Не някой друг. Не държавата, не някаква централизирана институция, а вие лично. Защото в нея биха могли да бъдат нанасяни ваши здравни данни. На пръста ви няма как да бъдат записани. Нещо повече – Европейският съюз, на който ние сме член, гарантира 4 свободи – свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги. Пръстовият отпечатък блокира движението на хора.

– Сигурен ли сте, защото имаше опровергаване на тази информация?

– Нека да ви дам пример защо. Ако се опитате да отидете в чужбина и си подадете пръста, никой няма да реагира. Ако чужденец дойде в България и си подаде електронната здравна карта, също никой не може да му реагира. Това е блокиране на свободното трансгранично движение на хората по здравни причини. И нека да ви кажа точно коя директива е нарушена.

– А как с тази карта ще спрете фалшификациите… Това е позитивът, който се изтъква от пръстовия идентификатор – как здравната карта ще реши този въпрос?

– Това са публични лъжи. Нека само да довърша…

– Обвинявате в лъжа в момента предшественика си Москов ли?

– Точно това направих. Защо ме питате втори път?

– Защото обвиненията са много силни.

– Това са публични лъжи, повтарям го за трети път. Не се колебая да ги повторя и четвърти път. Нека да продължим нататък. Нарушена е Директива 2011/24 на ЕС (бел. ред. – Директива 2011/24/ЕС е за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване в друга страна от ЕС). Това е директива, която гарантира трансграничен обмен на информация, която пръстовият отпечатък затруднява.
А защо електронната здравна карта би позволила повече контрол? Защото когато някой някъде си послужи с измама (защото има такива случаи , не трябва да отричаме това), могат да ви извикат от НЗОК, да погледнат в електронната ви здравна карта и ако не получат там сверка на записа, който е постъпил в НЗОК, с това, което вие пренасяте като електронен документ, веднага се разкрива измамата. С пръстовия отпечатък такова нещо не е възможно. Нещо повече, бих искал да ви кажа, че зад скенера за пръстовия отпечатък стои т. нар. биометричен контролер. Добрите биометрични контролери пазят в паметта си над 500 хил. електронни кода. Тоест един хакер би могъл да си играе с тях както си поиска без ваше присъствие. Третото нещо – и в момента вече постъпват сигнали, че хора се разхождат с компютри и дигитални скенери и просто канят някои други да полагат пръстови отпечатъци. Това е най-лесният начин за измама. И няма как да направите сверка. Защото нищо във вашия пръст не се записва, от това нещо, което е отишло някъде в централните информационни системи на касата.

– Кажете какво още ще направите и за какво всъщност може да ви стигне времето?

– За едно единствено нещо, което краткият ни период от време дава някакъв шанс. И това е националното рамково договаряне. Крайно време е не командното администриране от страна на един министър да определя какво ще се случва, а всички останали да изпълняват. Националният рамков договор е създаден, за да може колективния ум на колегията и професионализма на колегите от Касата да се срещнат и да балансират интересите си полза на пациента. Защото пациентът е този, който плаща здравните вноски. На него дължим всичко.

– Добре, но как ние пациентите ще разберем това? Два месеца имате, никакво време?  

– Ще го разберат след това. Ако се постигнат тези…

– Зависи кой ще дойде след вас и дали ще продължи вашата политика?

– Не, не е така. Нека да ви дам точни разчети за времето. По закон…

– Ако сега вие решите да отпаднат лимитите за болниците, а следващият след вас реши да промени отново нещата, ще настъпи още по-голям хаос. Потърпевши сме всички ние.

– Нека да ви обясня. Никакви лимити не могат да отпаднат. Лимитите министър Москов ги вкара в закон. С тази т. нар. задължителна здравна карта, която е със законова делегация, той наложи лимити дори до ниво легла в болниците. В резултат на което се появиха листи на чакащите. Над 3500 човека са вписани в централната листа на чакащите в НЗОК – феномен, който не съществуваше преди 2016 година. А защо биха могли…

– Сигурен ли сте в това, което казвате, защото винаги сме говорили за проблем на чакащите пациенти?

– Погледнете сайта на касата и ще откриете числото.

– Въпросът е дали се е увеличавало това число?

– Него го е нямало. Не бъркайте листи на чакащи с планови операции. Листата на чакащите в НЗОК днес е поради това, че няма легла, на които могат да бъдат приети определени болни. Като в същото време в същата болница в съседното отделение има незаети легла. Тоест на болничните управители е отнета възможността за оперативен мениджмънт.
Но искам да се върна на въпроса ви – защо до 1 април може да бъде направено нещо. Срокът по закон за започване и приключване на националния рамков договор е от 1 януари до 1 април. Тоест, това е времето, в което ако Касата и Лекарският съюз се разберат, ние няма да имаме едностранен административен акт на надзора на НЗОК и министъра на здравеопазването, а ще имаме договор. Договор, в който, още веднъж повтарям – колективният ум на колегията и професионализма на колегите от НЗОК, могат да направят нещо за пациентите.

– Вносът с турските ваксини – онази история, заради която в момента има повдигнати обвинения срещу Москов? Там погледнахте ли как стоят нещата?

– По този въпрос се интересува прокуратурата и съдът. Това не е моя работа.

– Върнахте двама директори на болници, които бяха уволнени от Москов.

– Не, не съм ги върнал, но казах, че те се нуждаят от възстановяване на справедливостта. Ако ми позволите, ще ви кажа защо.

– Заповядайте. Тъкмо щях да ви питам дали това ще бъде стилът ви на работа – да променяте всичко, което е направил предшественика ви?

– Променям грешните неща.

– Грешните неща? Защо ги върнахте?

– Вижте какви ужасяващи грешки са допуснати. Давам ви един пример за лошо административно решение, с отражение върху финансовото състояние на тези болници. И числовите измерения се следните: Към края на 2012 г. болница „Св Ана” е имала 4,3 млн. лева задължения, болница „Св. Иван Рилски” е имала 4,38 млн. лева задължения. След смяната на директорите, към края на 2015 г. при „Св. Ана” дългът става 8,3 млн. лева. Тоест – удвоява се, а към края на 2016 г. става 14,3 млн. лева, тоест утроява се дългът.
При „Св. Иван Рилски” ситуацията е следната: през 2015 г. дългът е нараснал на 14,5 млн. лева, а към края на миналата година, 2016 г.,  е станал 16,6 млн. лева.  Четири пъти увеличение на дълга. А това бяха печеливши болници.
Когато се мотивираше за уволнението на директора на „Св. Ана”, министър Москов хвърли документи и обвинения в прокуратурата. Една година по-късно този човек беше оневинен.

– Това са хората, които роптаеха срещу провежданата реформа?

– Те си позволиха да кажат нещо критично и бяха уволнени, бяха подведени под наказателна отговорност, която обаче не се състоя, защото очевидно не бяха намерени нито щети, нито вреди.

– Фондът за лечение на деца?

– Още не съм стигнал до там. Искахме първата седмица да направим преглед на системата и го направихме. И посочих пътищата, по които могат да бъдат поправени. Въпреки че ние, понеже нямаме законодателен орган, не можем да свършим това, важното е поне да светнем накъде трябва да се върви. А по отношение на институциите, следващата седмица ми предстои точно това. Ще започна преглед  на болница по болница, за да мога да зная как биха могли да бъдат поправени грешките и там.

(С малки съкращения – виж тук видео с цялото интервю)

Интервюядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.