Уред за Марс познава от кое вино боли глава
Много хора търсят отговорите на житейските въпроси на дъното на чашата с червено вино. Други просто поглеждат там, а на другата сутрин се събуждат с тежко главоболие или сърцебиене. Това обаче може да се промени, след като бяха оповестени резултатите от изследване на Калифорнийския университет Бъркли. За да открият причините за главоболието след пиенето на червено вино, учените изследвали нивата на два органични токсина във виното, бирата и в японското оризово вино, като използвали специално устройство, разработено от НАСА. Откритието е публикувано в списание Analytical Chemistry и според него пиенето на напитки с високо съдържание на определени химикали – в случая тирамин – причинява главоболие и гадене.
По-интересно от резултатите обаче е специалното устройство, използвано от учените, което показвало данните в рамките на няколко минути. Технологията, по която работи то, се нарича Mars Organic Analyzer и е разработка на НАСА. Първоначално тя е била предназначена да открие дали на Марс има живот. Досега апаратите за анализ на съдържанието на червените вина определяха наличието на определени вещества за няколко часа.
Ако се пусне в масова употреба, устройството ще даде възможност на консуматорите да тестват сами продуктите и да избягват главоболието. Детекторът може да се окаже особено полезен за хората, чувствителни към амини. Прототипът му е с размер на малко куфарче и изследва нивото на амини в една капка червено вино за пет минути. Водещият на изследването, професорът по химия в университета Бъркли Ричард Мейтис, е регистрирал компания, която се е заела да смали размерите на устройството така, че то да може да бъде носено от всеки любител на червените вина в ресторантите, където да тества напитките.
“Започнах изследването, за да разбера защо ме боли глава като пия”, каза проф. Мейтис Мейтис, който дори след една чаша червено вино се събуждал посред нощ със сърцебиене и високо кръвно. “След това ми хрумна, че резултатите може да са полезни за всички любители на червеното вино, които искат да знаят какво причинява неразположението им.”
Според проф. Мейтис устройството ще е особено полезно за хората, които взимат антидепресанти, защото смесването им с тирамин може да бъде опасно за живота. Тираминът е един от органичните амини, които се появяват по естествен път във ферментиралите храни, предпочитани в изисканата кухня. Амини се съдържат в червеното вино, в шоколада, сиренето, маслините, ядките. Те причиняват свиване на кръвоносните съдове на главата, откъдето идва и главоболието.
Опитите на учените от Бъркли показали, че всички червени вина съдържат определено количество тирамин, като най-голяма е концентрацията му в Каберне совиньон и в японската оризова ракия саке. Пино ноар и червените десертни вина показали ниски нива от химикала. С най-ниско съдържание на амини била бирата.
Много от любителите на виното знаят за амините и се опитват да облекчат главоболието като преди консумацията на вино взимат антихистаминови препарати.
“Храната, която ядем, е свързана по невероятен начин с химията в тялото ни”, казва Мейтис. Затова специалистите съветват хората, които страдат от главоболие, да избягват амините като тирамин и хистамин, които могат да причинят и високо кръвно, сърцебиене и повишени нива адреналин.