Пръстовият отпечатък на Москов – правна и икономическа нула. Какъв хаос наследи д-р Илко Семерджиев

Д-р Илко Семерджиев, първият шеф на НЗОК, министър на здравеопазването в правителствата на Софиянски, Костов и служебното на Герджиков. Снимка: от екрана

Д-р Илко Семерджиев, зам.-министър-председател и министър на здравеопазването в служебното правителство на Огнян Герджиков, разкри хаос в здравеопазването, създаден от бившия министър Москов. Няколко телевизии го поканиха за интервюта, в следващите редове е обобщено какво разкри той.

(Семерджиев е роден е 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Великобритания, Испания, Франция и САЩ (Университет „Джордж Вашингтон“). Магистър е по здравен мениджмънт и доктор по Стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас.
През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Бил е зам.-министър на здравеопазването в правителството на Любен Беров, но подава оставка. После е зам.-министър в правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов 1997-1999 г. През 1999 г. е назначен за директор на новосъздадената Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). Декември 1999 г. е избран за министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов до 2001 г.)

Лъжи и финансови шашми, за да оправдаят системата с пръстовия отпечатък

Миналата година, вместо национален рамков договор с НЗОК, е издаден т. нар. служебен рамков договор, който по същество е едностранен, командно-административен акт. В него не са участвали нито Лекарският съюз, нито колегията като цяло, обяснява д-р Семерджиев. Те са отказали да подпишат заради сериозни дефекти в предложения договор, включително вътре в него са регламентите за въвеждане на пръстовите отпечатъци, срещу които имаше стачки на 6 април 2016 г.
Засега остава в действие приложението на наредбата, което въвежда пръстовият отпечатък, до окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съда. Тричленният състав обяви тази наредба за нищожна. Тя представлява правна нула, каза д-р Семерджиев.

Той иска да се премахне пръстовият отпечатък, първо защото съдът го е отхвърлил, и по същество той смята системата с пръстовия отпечатък за зловещ експеримент с българския народ. Д-р Семерджиев обяснява, че когато пациентът си постави пръста върху някакъв скенер, това не му връща нищо. Вместо да има електронна здравна карта, в която да влезе информация за лечението му, за изследванията, той само полага един пръст.
Въвеждането на пръстовия отпечатък според д-р Семерджиев е маскирано с хвърляне в публичното пространство на абсолютно неверни числа. От ръководството на министерството обявили, че спестяват по един милион дневно от деня на въвеждането на пръстовия отпечатък през ноември. Д-р Семерджиев цитира официална справка от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), че в първия месец след въвеждането разходите не само не са намалявали по 1 млн. дневно, ами са се и увеличили с над 100 хил. лева за първите 15 дни.
Д-р Семерджиев директно нарича това лъжа, с която прикриват несполучливата система с пръстов отпечатък, която освен правна нула, се оказва и икономическа нула.

Дългове от 2016 прехвърлени в 2017 г.

Семерджиев разкрива също, че за да представи като икономии системата с пръстовия отпечатък, ръководството на министерството при Москов е отложило плащания от края на 2016 г. за началото на 2017 г., когато вече няма да са те начело на министерството. Според справка от министерството на финансите, през месец януари са платени допълнителни 52 милиона лева, отложени плащания от миналата година. През месец февруари трябва да бъдат платени още 20 млн. лева за т. нар. надлимитни плащания. Защото в края на декември, за да оправдае пръстовите отпечатъци, надзорният съвет на Касата, под ръководството на зам.-министъра на здравеопазването, лично д-р Шарков, намалява бюджетните лимити на лечебните заведения и по този начин свива техните разходи, обяснява д-р Семерджиев. „Тоест, ние тръгваме през първите два месеца на 2017 година с минус 72 милиона лева”, казва той.

Електронна здравна карта, вместо отпечатък

По системата с електронна здравна карта, която иска да се въведе д-р Илко Семерджиев, той обяснява, че няма да е по-скъпа, няма да струва над 70 млн. лева, както твърди Москов (според бившия министър системата с пръстовите отпечатъци дори струвала само 400 хил. лева).
Разходите за електронната здравна карта ще са основно за издаване на т. нар. пластики с електронен чип – същите като кредитните и дебитните карти на банките. Банките ги продават по 5-10 лева при загубване, но реално те не струват толкова.
Д-р Семерджиев обяснява, че ако пациентът притежава електронна здравна карта, ще притежава собствената си здравна информация. В нея ще бъдат нанасяни здравни данни за притежателя – кога и как е лекуван, какви изследвания са му правени, процедури, операции, всички данни. Тези данни „на пръста ви няма как да бъдат записани”, казва Семерджиев. А с тези данни винаги може да се оказва контрол и да се проверява дали съответстват с представените от съответна болница данни в Здравната каса.

Българин в чужбина, чужденец у нас

Семерджиев посочва, че пръстовият отпечатък нарушава и директива 2011/24 на ЕС за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване в друга страна от евросъюза. Защото, ако българин отиде в чужбина и си подаде пръста, няма кой да реагира. А ако чужденец дойде в България и си подаде електронната здравна карта, също никой не може да му реагира. Според новия министър това е блокиране на свободното трансгранично движение на хората по здравни причини.
Семерджиев обясни още, че с данните и записаните кодове в биометричния контролер, с който е свързан скенера, всеки хакер би могъл да си играе с тях, без да е нужно присъствие на пациента. И вече има сигнали, че хора се разхождат с компютри и дигитални скенери и просто канят избрани хора да полагат пръстови отпечатъци и да точат с тях здравната каса, като им използват данните. Няма как да се направите сверка, защото нищо не се записва на пръста, а данни за лечение на лицето отиват в информационните системи на касата и тя плаща.

Уволнените директори на болници и натрупаните загуби

Новият министър Семерджиев обяви също, че за двама директори на болници, уволнени от Москов, трябва да бъде възстановена справедливостта. Юридически той не може автоматично да ги върне на работа, но изнесе данни за състоянието на техните болници, след като Москов ги е уволнил.
Към края на 2012 г. болница „Св Ана” е имала 4,3 млн. лева задължения, а болница „Св. Иван Рилски” е имала 4,38 млн. лева задължения. След смяната на директорите, към края на 2015 г. при „Св. Ана” дългът става 8,3 млн. лева. Тоест – удвоява се, а към края на 2016 г. става 14,3 млн. лева, тоест утроява се.
При „Св. Иван Рилски” през 2015 г. дългът е нараснал на 14,5 млн. лева, а към края на миналата година, 2016 г., е станал 16,6 млн. лева.  Четири пъти увеличение на дълга. „А това бяха печеливши болници”, казва Семерджиев. Той посочва също, че когато се е мотивирал за уволнението на директора на „Св. Ана”, министър Москов е хвърлил документи и обвинения в прокуратурата. Една година по-късно уволненият е оневинен.
Двамата директори са уволнени, само защото са си позволили да кажат нещо критично за реформата на Москов. Дадени са и на прокуратурата, но нищо не е намерено за тях.
Тази седмица министър Семерджиев се кани да прави преглед болница по болница, за да научи състоянието им и да види как биха могли да бъдат поправени грешките там.

Правният хаос в министерството

Д-р Илко Семерджиев съобщи, че е заварил:
33 оспорени в съда нормативни актове за последните 18 месеца.
23 нормативни акта, които би трябвало да бъдат издадени, но не са.
9 нормативни акта, по които би трябвало да бъдат предприети действия по тяхното обсъждане и доработване, но всъщност това не е направено.
В съдебна процедура за отмяна са 16 утвърдени медицински стандарта, 10 от тях са с постановено решение за отмяна на първа инстанция.
Общо над 50 нормативни акта не са в състояние да произведат правно действие. По думите на Семерджиев това гарантират истински хаос в системата.

Проблемът с листите на чакащи, създаден от Москов

Д-р Семерджиев обясни как министър Москов е вкарал в закон лимити до ниво легла в болниците. В резултат на което са се появили листи на чакащите. В момента над 3500 души са вписани в централна листа на чакащите в НЗОК – феномен, който не съществувал преди 2016 година. Това не са листи на чакащи за планови операции, каквито е имало и по-рано. Листата на чакащите в НЗОК днес е поради това, че няма легла, на които могат да бъдат приети определени болни. Като в същото време в същата болница в съседното отделение има незаети легла. Тоест на болничните управители е отнета възможността за оперативен мениджмънт, обяснява Семерджиев.
Той смята, че до 1 април, до когато по закон е срокът за сключване на рамков договор, Здравната каса и Лекарският съюз могат да се разберат и да го подпишат. Без да се налага едностранен административен акт на надзора на НЗОК и министъра на здравеопазването. Ще има договор, в който, по думите на Семерджиев „колективният ум на колегията и професионализма на колегите от НЗОК, могат да направят нещо за пациентите.”

(Прочети тук текста на интервю на Семерджиев в „Още от деня” по БНТ)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.