Дипломация при Тръмп: сякаш Държавният департамент не съществува

Франс прес

Рекс Тилърсън. Снимка: от тв екрана

Държавен секретар, който остава невидим, няма го традиционният брифинг, бунт на дипломати. . . Американският Държавен департамент сякаш изчезна в тези две седмици, в които Доналд Тръмп монополизира външнополитическите теми.

Огромното и престижно министерство на външните работи, основано през 1789 г., от 1 февруари се ръководи от нов, 69-и държавен секретар, приемник на Джон Кери, който имаше силно присъствие в медиите. Но бившият президент и изпълнителен директор на компанията Ексън Мобил Рекс Тилърсън, който е пълен новак в политиката, се е затворил от една седмица в кабинета си на седмия етаж на огромната сграда, наричана Фоги Ботъм /по името на района на столицата, в който се намира – бел. прев./ в южната част на Вашингтон.

Освен една първа консенсусна реч, която произнесе миналия четвъртък пред 2000 свои нови служители, бившият голям петролен шеф не направи други публични изявления.

И ако 64-годишният инженер от Тексас изтъкна ценностите на „отговорността“ и „честността“ на своите 70 000 дипломати, чиновници и служители на граждански договор, разпръснати в над 250 посолства и консулства, той не каза нищо за дипломатическите приоритети на първата сила в света.

За редките му интервюта и телефонни разговори с колегите му в чужбина се публикуват само лаконични съобщения. В официалния седмичен дневен ред на Тилърсън се говори само за „заседания в Държавния департамент“, без да се навлиза в повече детайли.

Секна и обичайният безкраен поток от комюникета, разпространявани досега и за най-малките трусове в международната действителност.

Акредитираните към Белия дом журналисти бяха лишени от 19 януари от брифинга на говорителя на Държавния департамент – всекидневен форум, предаван пряко по телевизията и активно следен в социалните мрежи, който в продължение на десетилетия даваше възможност американската дипломация да изказва мнението си за кризите и конфликтите на планетата.

Говорителят на Джон Кери Джон Кърби, напусна работа заедно с министъра си, но неговият заместник Марк Тонър, дългогодишен дипломат, работил години наред за администрацията на Барак Обама, остана на поста си.

Но той не знае кога ще бъде подновен всекидневният брифинг. „Ние продължаваме да работим с Белия дом, за да видим как възможно най-бързо да възстановим всекидневните пресконференции“, потвърди той пред Франс прес.

В действителност по традиция външната политика на САЩ се определя от Белия дом и Съвета за национална сигурност. И президентството на Тръмп не се отклонява от това правило.

Четиридесет и петият президент на САЩ, избран с националистическа, протекционистка и изолационистка програма, от две седмици използва всички средства, за тази цел, но контурите на неговата дипломация остават неясни. Той разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин, говорейки непрекъснато за сближаване с него.

Тръмп обаче подклажда и огнищата на международно напрежение, поставяйки Рекс Тилърсън в неудобно положение.

Президентът зачести с критичните си изявления, които прави в повечето случаи в Туитър, срещу страни, които са противници или неприятели на Вашингтон – Китай, Северна Корея или Иран – но също и срещу съюзници или партньори – Австралия, Мексико или Германия.

Президентът също така предизвика безпрецедентен бунт в Държавния департамент с указа си срещу имиграцията, с който забрани влизането в САЩ на хора от седем мюсюлмански страни и на бежанци. Указът обаче бе суспендиран от правосъдието.

В почти бюрократично „въстание“, според израза на един чиновник, около хиляда оспорващи решението на президента дипломати от Държавния департамент, известен като прогресистка институция, подписаха вътрешен „дисидентски“ меморандум, в който критикуват миграционния указ.

Този дипломатически бунт не пречи на работата на министерството, но служителите признават, че то работи на забавени обороти.

Бившият говорител на американската дипломация Джефри Ратке припомня, че през преходните периоди през 2001 г. /при преминаването от президентството на Бил Клинтън към това на Джордж Буш-младши/ и през 2009 г. /при преминаване от президентството на Буш-младши към това на Обама/ „Държавният департамент подновяваше регулярните си брифинги няколко дни след встъпването в длъжност на новия президент“ на 20 януари.

Пред Франс прес Ратке, който е анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания, подчертава, че редовният всекидневен брифинг на говорителя на Белия дом, в който преобладава външнополитическата тематика, не може да замени брифинга на министерството на външните работи.

„Всеки ден, навсякъде по света, много въпроси, повече или по-малко важни, засягат интересите на САЩ. Като не ги обсъждаме публично, това ще ни лиши от влияние“, казва бившият дипломат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.