Джон Оливър – англичанинът, станал крал на американския политически хумор

Джон Оливър. Снимка: от тв екрана

С британския си акцент и безпощадно точната си язвителност англичанинът Джон Оливър стана най-популярният политически хуморист в американската телевизия и сега, повече от всякога, смята да изпробва границите на свободата на словото с мишени като Доналд Тръмп и Марин льо Пен.

Предаването му „Last Week Tonight“, което вече получи четири награди „Еми“, започва в неделя четвъртия си сезон по американската кабелна телевизия Ейч Би Оу (HBO).

Този 39-годишен англичанин вероятно се вписва най-добре в стила на Джон Стюарт, хумориста, който преобрази политическия хумор в САЩ, преди да се оттегли през 2015 г. Именно Стюарт откри Джон Оливър за широката публика в предаването си „The Daily Show“.

Между 2006 и 2014 г. Оливър бунеше духовете, с прическа на английски рокер (която вече смени) той кръстосваше САЩ с микрофон, тъмен костюм и ту простодушно, ту непочтително изражение на лицето.

Джон Оливър не си пада по самоцелния или недомисления хумор. Атаките му са добре прицелени и добре подготвени, много ефикасни.

След като през 2014 г. мина в HBO, острото му жило, но и задълбочената му работа по сложни теми като кредитите за коли, частните училища или прахосването на хранителни продукти, го превърнаха в авторитет и той смята да се възползва от това.

Сред любимите му мишени бе кандидат-президентът Тръмп. Сега Тръмп, вече като президент, пак ще го отнесе.

„Миналата година беше трудно“, сподели Оливър на среща с журналисти в Ню Йорк. „Обикновено в хумора вземате нещо сериозно и го превръщате в нещо идиотско. Ако обаче нещо изглежда глупаво от самото начало, как да покажеш, че то е по-важно, отколкото изглежда? Това беше проблемът“, казва той.

„Сигурен съм, че и тази година ще е трудно, но по друг начин“, казва Оливър.

Джон Оливър обаче отказва да бъде „въвлечен в твърде лесния подход – да се занимава само с Тръмп“. Така действаше и миналия сезон, когато посвети на Тръмп или на президентските избори само 8 от 30-те си предавания.

„Работихме по теми, които нямаха нищо общо с администрацията на Тръмп“, казва той. Въпреки това често пъти съществува връзка, дори и слаба, „защото решението на всеки потенциален проблем минава през Белия дом“, признава той.

Също като миналата година, когато говори и по теми като бразилската криза или Брекзита, британецът смята да обсъжда и ставащото в чужбина, например президентските избори във Франция.

Освен холограмата на Жан-Люк Меланшон, която много го е впечатлила, той иска да говори на американската публика за Марин льо Пен. „Не мисля, че хората (в САЩ) разбират какво означава това име“, обяснява той.

Макар да не крие, че е с по-скоро леви убеждения, иска му се да вярва, че безпристрастният му подход може да привлече хора и извън естествената му публика, съставена предимно от демократи.

Той уверява, че тема като злоупотребата със сила от страна на полицията например е получила много положителни коментари в консервативни сайтове.

„Не могат да кажат, че фактите са неверни, но е съвсем възможно да не се съгласяват с изводите ми“, подчертава той.

Работата му често е сравнявана с журналистика, макар че самият той настоява, че няма нужната компетентност.

„Предаването ни не би могло да съществува без работата на журналистите“, главно на репортерите от печатните медии и техните разследвания, подчертава той.

Оливър знае, че гарантираната от американската конституция свобода на словото и липсата на реклами по HBO му дават прекрасни възможности за изява.

„За мен това не е шега работа, така че ще се възползвам. Ще продължа да търся границите. Вече отидохме отвъд това, което би изглеждало допустимо, но въпреки това те (Ейч Би О) не казаха нищо“, казва той в заключение.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.