Бул. „Витоша” цъфна след първия сняг, скъпите настилки се разпадат

„Спаси София” доказва със снимки, че пешеходната зона е символ на некадърното управление на града, след 3 години ремонти

Това са парите на софиянци, нашите пари, дадени на „наши“ фирми да направят некадърен ремонт, а после да ремонтират ремонта, пак с нашите пари. Снимка: Спаси София

Неправителствената организация „Спаси София” разпространи снимки на пешеходната зона в София, показващи окаяно състояние: разбит паваж, компрометирана основа, плюещи плочки и разкъртени шахти.
Снимките показват, че и трите фази на ремонта на бул. „Витоша”, изпълнявани една след друга в периода 2012 – 2015 г. вече са със сериозни дефекти, за които организацията обвинява недостатъчния строителен надзор, лошия избор на материали и ниското качество на полагане на настилките.

„Добавете към това вмешателството на „тентите“ на заведенията, за чийто монтаж настилката беше дупчена и разбивана и започва да става трагично ясно защо това е проект, който е некадърно изпълнен.
(Тентите на заведенията са монтирани съвсем законно, съглусувано с общината).
Не така трябва да изглежда централната улица на една европейска столица. Особено пък, ако е единствената…“, заявяват от Спаси София и напомнят, че пешеходната улица в центъра на София стана обект и на протести заради тротоарното право, раздавано на заведенията за сметка на обществените места за отдих в зоната.

„Многократно сме заявявали, че скоро ще берем плодовете на безхаберието на строителите и надзора и че в крайна сметка ще получим разпадащо се пространство.” От „Спаси София” напомнят, че още в телевизионно участие в ефира на Нова ТВ, представители на фирмата-изпълнител и строителния надзор заявяват, че проблем няма и всичко се прави според технологията, която активистите не познавали.

Дилетантско художествено творчество на инженери и строители с шахтите. Снимка: Спаси София

„Е, надяваме се онези, които тогава с насмешка ни питаха дали сме инженери, сега да покажат техните дипломи колко струват и да поправят грешките си“, заявяват от „Спаси София”. Те допълват, че институциите редовно се оправдават,  че обектът е в гаранция, но това  не помага на софиянци да имат усещането, че градът им се управлява адекватно.

„Прекалено е на фона на подобни резултати Столичната община да иска от софиянци да се примиряват с неспособността ѝ да си върши работата. Разбираме да беше веднъж-два пъти в годината нещо някъде да се скапе или повреди, но такива трагични картинки са ежедневие“ заявяват от Спаси София и допълват, че не виждат адекватни реакции от страна на общината. „Не виждаме желание за промяна, нито и способност ясно да се заяви какви изобщо намерения има г-жа Фандъкова, като кмет, да се справи с проблемите.“

Снимка: Спаси София

„Не сме доволни, че сме излезли (за пореден път) прави, защото правотата ни излиза твърде скъпо на този град.“, смятат от организацията. Според тях Столичната община пропилява възможности и безотговорно харчи обществени средства за проформени ремонти. „Това не е добросъвестно управление. А мълчанието по проблемите вече прилича по-скоро на безочие“, твърдят от организацията.

„Няма да питаме #КОЙ ще понесе отговорността, защото вече знаем отговора – никой. Няма да питаме и докога така, защото и този отговор ни е ясен. Но искаме да ви попитаме нещо друго – с какви очи ще гледате софиянци следващия път, когато поискате от тях да ви гласуват доверие?“, питат кмета от Спаси София.

Снимка: Спаси София
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.