Журналисти стават политици. Нормално. А да си тв водещ и да работиш за някоя партия – това е ненормално

Необичайно много вълнения има за новите хора в листите на БСП. Защо нямаше такива за листите на ГЕРБ?

Някои ядно коментират например защо Елена Йончева влиза в политиката.
Важно е да се знае от широката публика, а и от колеги журналисти – в Европа много от водещите политици и депутати са бивши журналисти. Включително в Европарламента.

Много журналисти напускат професията на определена възраст, обикновено на 40-50 години. В България и доста по-рано, особено мъжете. Защото професията е нископлатена и мъжете търсят повече доходи, стават глави на семейство.
Въпросът е от политиката да не се връщат обратно в журналистиката.

У нас е масова практика журналисти да стават пиари, дори да са собственици на пиар агенции, а да ги представят като журналисти. И като такива да говорят по телевизията – ярък пример е Соня Колтуклиева. Уж журналист, пък пиар, и работи за определени политици.

Сума журналисти минаваха на работа по пиар агенции и пресслужби на министерства и после пак ставаха журналисти. Това е ненормална практика.
А не това, че Йончева се кандидатира за депутат от листите на БСП. Впрочем, ако не беше от листите на БСП, а на ГЕРБ, щяха да я хвалят. Да обясняват, че е най-добрата тв репортерка, обиколила всички войни и опасни райони на света. Която кой знае защо никоя телевизия не пожела да назначи на работа. А сега – защо влизала в политиката…

И въобще, коментарите за листите на БСП издават политически пристрастия. За България стана норма журналисти във водещи медии да демонстрират открито политически пристрастия, сякаш е нещо нормално. А то е недопустимо.

Да си журналист в национална медия и да работиш за имиджа на някой политик като Борисов или партия, явно или лицемерно прикрито да злепоставяш противниците му – това е срам за професията, а не че известни журналисти на 50 (като Йончева) или 70-годишна възраст (като Тома Томов) влизат в политиката.

Всъщност изненадата идва от това, че журналисти стават депутати от БСП. А не ог ГЕРБ, Реформаторски блок, Да България и др. Някак така е изкривено мисленето, че е скандално да си от БСП. Ами демокрация е, участват в избори. Да не би да има забранени партии?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.