Как данъкоплатците плащат парното на софиянци или защо Топлофикация е комунизъм

Бившият кмет Софиянски и печално известният Вальо Топлото, по времето, когато още беше директор на „Топлофикация“, посещават изкоп, в който се подменят тръби на парното с пари на Световната банка и ЕБВР. Въпреки настояването на кредиторите, екипът на Софиянски, след това и на Борисов не допусна „Топлофикация“ да се управлява от чужда фирма, която да я оздрави и подготви за приватизация. Снимка: Булфото

Из нета се мяркат заглавия, че Топлофикация София е комунизъм. Определението не е ново. (Бел. авт. – и аз съм го писал в коментари в медиите още преди повече от 10 години).
Но защо точно е комунизъм има различни разбирания. Може би е нужно да се поясни.

Най-ниските отоплителни цени с парно (а и с ток) в бившия Източен блок са в Русия, след това в България. Но на софиянеца му изглежда скъпо. Защото е свикнал от комунизма да плаща за парно 15-20 лева на месец. И сега 150 лева или 250 лева му изглежда много скъпо, има някаква измама. Всъщност, работата е, че цените на газа и петрола въобще не ги интересува какви са доходите в България. У нас по традиция от комунизма смятат, че цените трябва да се нагаждат към заплатите, не обратно.
И виновна е Топлофикация. Тя е система с много загуби, ниска ефективност, но все пак е по-евтина от всякакви алтернативни системи за отопление – ток, газ и др., по евтина е и от отоплението в други страни, на Балканите или в Европа. Да, на някои им излиза скъпо – зависи колко апартамента в един блок са си изключили парното.

Но години след падането на комунизма, Топлофикация е социална служба, на издръжка на държавата, за сметка на всички онези данъкоплатци, които се топлят с дърва, въглища, ток. А те са над 80% от населението.

Топлофикация София има да взима от неплатени сметки от софиянци към 300 млн. лева. И горе-долу толкова дължи на Булгаргаз. Ниските цени генерират загуби (а те са ниски, колкото и да им се вижда скъпо на някои), а отделно половината софиянци не плащат и се трупа дълг.
Поддържането на непазарно ниски цени е …комунизъм. Социални помощи само за бедните е социалдемокрация.

Някои софиянци не плащат от 5 или 10 години и чакат да ги съдят, но понеже длъжниците са стотици хиляди, някои минават между капките, а след няколко години има и давност за задълженията.

В този брой на „Стършел“ от април 1988 г., в рубриката „Наша хроника – писа рука Бегунова“, на Дамян Бегунов, пише: „Да се знае, кога през марта и априлий щехме да изпукаме от жега, щото немаше кой да спре парното“ – по онова време Топлофикация не пести, а радиаторите нямат регулатори…

Да не се събират дълговете е липса на правова държава. В Германия за три неплатени сметки за вода или парно отиваш на съд.

Било скъпо? Ами има блокове, в които половината апартаменти са си изключили парното и се топлят за сметка на съседите. И не искат да плащат за общите дялове. Селската природа на софиянеца вика – да си махнат тръбите от апартамента ми. Само че такава система няма в цивилизована държава. Никой никъде в Западна Европа не може да се изключи от парното в отоплявана сграда. Може само да спира и да пуска радиатори с кранче. Защото топлината в една сграда се разпространява по стените, бетона и т. н. и няма значение, че се топлят само 5 апартамента в съседния вход.

Но Топлофикация е виновна. Тя е монополист. И как може да се реши този проблем с монопола?
Топлофикация има 4 големи мощности, които топлят София, плюс няколко по-малки.
Какво ще стане да приватизират Топлофикация? Може би ще я разделят на четири. Новите собственици ще си съберат всички дългове, ще изключат всички блокове с неплащани сметки. Ще изключат и всички сгради, в които има свалени или запечатани радиатори. Тогава цели блокове ще се молят да подписват колективни договори с Топлофикация, защото на ток ще им излиза по-скъпо.

Тези, които сега се хвалят, че се топлят по-евтино с климатици, са в сгради с парно и ползват от топлината на съседите. И на тях климатиците не им стигат за отопление в много студени дни – София не е Пловдив. Ама, айде, това са инженерни въпроси. А и токът поскъпва и гони поне нискоевропейски цени.

Нови собственици на Топлофикация със сигурност ще вкарат още малки мощности по кварталите за по-евтино, с по-малки загуби. Но ще стане по-скъпо.
Комунизмът си отива…
Само че с либерални приказки някой иска да го задържи. Никой не смее да приватизира Топлофикация, изредиха се десни правителства и кметове, ама не смеят.

Да, трудно е да убедиш някого, който плаща 300 лв. за парно, че не го мамят. Трудно е да убедиш и някого, който си е спрял радиаторите и в апартамента му е постоянно 18 градуса без да включва електрически печки, че трябва да си плаща за това.

Това положение не е ясно докога ще продължава. И не се знае как ще завърши. Ще трябва да опростят дългове към Булгаргаз. А те вече веднъж опростиха с прехвърляне няколко пъти на собствеността на Топлофикация между държавата и общината.

И накрая след поредното опрощаване, след отпадане на дългове по давност, ще излезе, че стотици хиляди софиянци са се топлили безплатно.
А населението в България им плаща сметките, защото всичко е за сметка на данъкоплатеца. Който не е само софиянец.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.