Мноооого политика и малко убийство

Един час преди края на балотажа, в София става публично убийство. Ако някой е очаквал, че това ще е водеща новина, излъгал се е. Медиите я съобщават сякаш нищо кой знае какво не се е случило и преминават на темата за изборите.

Явно убийствата в центъра на София вече не са новина. Сякаш всички са претръпнали. Свикнали, че сутрин на път за работа в колата наблизо могат да гръмнат човек и това няма да направи кой знае какво впечатление.

Убийството вечерта в края на изборите в столичния кв. „Белите брези“ на 49-годишен мъж беше вяло отразено от медиите. Политиката в новините надделя, както обикновено. Снимка: Булфото

В неделя, в ж. к. “Бели брези” беше прострелян в главата 49 годишен мъж. “И преди е ставало! Спокойно мафиотите се избиват” – с такава реплика се обяснява всичко. Убийството вече не е кой знае каква новина?

Медиите почти не й обърнаха внимание. БНТ съобщи накратко за събитието в началото на емисията си и след това веднага подхвана темата за изборите, която отдавна са си я сложили в дневния ред.
В момента, в който хората избират кой да ги управлява, в пиков час, става убийство в столицата. Сякаш подземният свят се присмива на всички и за пореден път показва кой всъщност е силният.
Сякаш на нас, българите, ни се казва, че за който и да гласуваме, управляващите винаги ще са тези, които не се избират гласно; управляващите винаги ще са хора, които никога не сме виждали, хора от подземния свят, хора с нечист бизнес, хора с лимузини със затъмнени стъкла, прикриващи лицата им. Хората, чийто параван е т. нар. легитимна власт и костюмираният политически елит в парламента.

Показното убийство беше небрежно подминато в дневния ред на вестниците и зае място като второстепенна информация. На другия ден след събитието на първа страница на в. “Труд” с големи букви стоеше заглавието: “Храните с нов ценови рекорд.” С подзаглавие: “Олиото поскъпва с 66%”.

Ако предния ден не си чул по телевизията, че са простреляли мъж в София, то, за да разбереш за случката трябва бая да се разровиш из вестниците. Е, гръмнали са някого пред жена му и малкия му син! Какво толкова?!…Не е за пръв път, нали? …Пък и хората си знаят, че и това убийство ще остане неразкрито и загадъчно.
Подземният свят отново се подигра и показа колко сме безсилни. Дали и медиите не се подиграват? Може би беше естествено някой да каже нещо, да даде обяснение за пред обществото…
Защо в дневния ред на медиите на първо място винаги стоят политическите новини? Пред шаренията на партиите и стремежът да се докопат до властта – някакво си убийство в централен столичен квартал.

Свикнахме или какво?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.