Чуждите инвестиции спадат катастрофално, клишето за ниските данъци не помага

За 2016 са с една трета по-ниски от 2015 г. Корупцията е основен проблем

Румен Гълъбинов. Снимка: e-vestnik

В периода преди кризата България се оказа най-привлекателната страна за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в региона на Централна и Източна Европа. През 2006, 2007 и 2008 г. България водеше класацията убедително с двуцифрени числа за отношението между преки чужди инвестиции и БВП.

Кулминацията беше достигната през 2007 г., когато ПЧИ в страната се равняваха на близо 30% от БВП.
В последните години обаче България изостава сериозно в привличането на капитали, преките чужди инвестиции са около 3 процента от Брутния вътрешен продукт. Като спадът през 2016 година е с над 1/3 в сравнение с 2015 година.

Ето основните причини:

– България залага за привличане на чуждестранни инвестиции на сравнително ниските данъци и разходи за труд, но тези фактори са само добра основа, но не и решаващо условие при вземането на инвестиционно решение.

Преки чуждестранни инвестиции – сравнение 2015 с 2016 г. Източник: БНБ

– Преките чуждестранни инвестиции у нас остават на ниски нива поради несигурната бизнес среда и неефективната борба с корупцията (бел. ред. – има и един специфичен фактор в това отношение, виж тук).

За да привлече повече преки чуждестранни инвестиции, България трябва да работи върху нивото на прозрачност и усещането на инвеститорите за предвидимост и сигурност.

Ако искаме да видим повече външни инвеститори в страната, трябва да се опитаме да излезем извън клишето на ниските данъци и евтината работна ръка.

Преки чуждестранни инвестиции по години. Източник: БНБ

Неблагоприятното е, че България е сред страните с най-голямо годишно увеличение на държавния дълг.
Без достатъчно инвестиции ще има недостатъчно данъчни приходи и тогава дълга ще трябва да се финансира с още дълг. За съжаление корупцията не привлича много инвеститори в България.

С намаляващо население и намаляващи инвестиции не можем да развиваме нито ускорено, нито въобще икономиката на България.

Преки чуждестранни инвестиции до 2014 година. Източник: БНБ

–-
* Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на “Български Имоти” (сега част от Булстрад Виена Иншурънс Груп).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.