Рекетът и Борисов като фактор в икономиката

БНБ отчита катастрофален спад на преките чужди инвестиции, намалели са с една трета през 2016, в сравнение с 2015 г. и е към 1 милиард евро. А кризата уж отмина, данъците у нас били най-ниските, заплатите – също.

Каква може да е причината?

Парите от чужди инвеститори спаднаха катастрофално откак Борисов дойде на власт още през 2009 г. и оттогава до сега се движат около 1 милиард и 200-300 милиона евро годишно (виж тук). Което е нищо. При омразната тройна коалиция са стигали до над 9 милиарда евро годишно и до към 30% от Брутния вътрешен продукт.

Ама, както Борисов казва, когато дошъл на власт, в света станало по-лошо от война, и той спасил България. Да де, ама криза вече няма… Растежът, с който се хвали Борисов е около 2% (3% за 2016, ама ако започне човек да пресмята за еврофондове, че икономиката е зависима от държавно строителство с чужди пари, то е друга тема).

А заемите, които Борисов взе, вече са докарали външния дълг до 30% от Брутния вътрешен продукт. И с този растеж, дори да стане 5-6% (което е почти невероятно), България скоро няма да може да ги върне. И бавно стъпва по пътя на Гърция.

Сега чакаме някой някак да докара пак преките чужди инвестиции към 10-ина млрд. евро годишно. Няма пречки вече, световната финансова криза свърши. Защо не идват?

Има едно просто обяснение – българите допуснаха човек от бившите рекетьорски групировки да управлява държавата. И с манталитета си на главатар на банда, той разпределя всичко. Няма едър бизнесмен, който да не е рекетиран, притискан от прокуратура, заплашван открито и прикрито. Борисов раздава футболни отбори и медии, едрият бизнес му се кланя като на Путин. Няма и дребен бизнес из страната, който да не е рекетиран от бандата на ГЕРБ по места.

А модерните десни приказват за модел Кой без да го назовават по име. Това е евфемизъм, с който да заобиколят името му, защото се държат за пеша му. Да премълчат това, че е обсебил с аверите си всички бизнеси, че закрепи свои монополисти във всички сектори на икономиката, че текат едни пари за когото трябва, трупат се, окопава се и занапред.

Така че, докато българите не изкоренят тази отровна гъба, която сами отглеждаха досега, няма да има оправия с икономиката. Нито собствен растеж, нито чужди инвестиции.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.