Със СЕТА или без, българското вино няма да залее Канада. В ЕС няма пречки за него, пък…

Айде стига с тия спорове „за“ и „против“. И така, и иначе ще ручаме жабетата

Дегустатор опитва вино на винарското изложение в Пловдив – Винария. Снимка: e-vestnik

Много приказки за СЕТА  – какво популистко говорене, как се насаждали страхове и прочее, какви сме тесногръди и как се затваряме за света.

А ако някой си мисли, че българското вино ще потече съм Канада заради това споразумение (каквито идеи развиват разни публикации), много се лъже. Тази страна е един от най-големите вносители на вино. И ако досега българи не са успели да направят голям износ натам, то не е заради мита и такси.

Със страните в ЕС няма пречки за българското вино, вече 10 години. А износът е слаб и като страна не можем да си изпълним квотите за износ, които били ниски.

Ами защо никой не се е сетил да сключим едно такова споразумение и с Китай? Да отпаднат 98% от таксите и митата в търговията за там. Китай е най-големият пазар в света, не 35 млн. като Канада, ами към 1,7 млрд. души. Ще ни изпият всичкото вино и ще ни изядат всичкото сирене. Нали това искаме да продадем на Канада, както пишат тия дни по блогове и сайтове?

Досега с мита и такси се виждаше, че у нас чесънът е китайски, лещата канадска и т. н. плод и зеленчук от цял свят – мечтаният богат избор за потребителя… Който щял да стане още по-богат със СЕТА и т. н., обещават светло бъдеще.

А ние миналата година сме изнесли 50 хил. бутилки вино за Канада и селскостопанска продукция за няколко милиона. Такива споразумения мощно ще подкрепят нашия износ. Сигурно ще го утроим…

Има все пак лоша новина – износ правят страни, които имат производство. У нас няма нито селско стопанство, нито производство. И такива договори по принцип облагодетелстват повече големите компании.

Защо е тая истерична политизация, като става дума за нещо съвсем прагматично и конкретно? Подписването на СЕТА не е въпрос на евроатлантическа солидарност, не е въпрос на симпатии и антипатии към Запада, а на национален интерес.

Прагматично погледнато, СЕТА е нещо добро за Германия и други европейски страни, които имат голямо производство и голям износ. (И въпреки това са си оставили вратички и ще приемат споразумението с някои уговорки).

България няма нито голямо производство, нито голям износ. СЕТА не е едно и също за Германия и за България. Когато германският депутат гласува „за” СЕТА е едно, когато българският гласува за СЕТА е друго.

Това не е и национално предателство, както го нарече Корнелия Нинова. Сега е предизборен период и партийните лидери се изказват драматично на висок глас. Това споразумение е гласувано демократично. Четири комисии в Европарламента са дали становища – Комисия по международна търговия („за”), Комисия по външните работи („за”), Комисия по заетост и социални въпроси („против”), Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните („против”).

При гласуване в зала споразумението е одобрено приблизително с 4 към 3 „за” срещу „против”. Тоест, това е въпрос извън нашите български боричкания, Нинова, Борисов, кой бил клиентелист, за Запада, кой бил против и т. н. И из Фейсбук се замерят с обвинения – „ти чел ли си го, като си против?”, „ти чел ли си го, като си за?”.

Дали си го чел, дали не, това е представителната демокрация – делегирал си права на свои представители в европарламента да гласуват вместо теб. Те са разделени, едни гласуват „за”, други „против”, а в случая това не е въпрос на надцакване между сини и червени. В европарламента против СЕТА са най-различни депутати (ето например тук 12 причини зелените да са против). Повечето социалисти там подкрепиха СЕТА, българските социалисти не я подкрепиха, начело с лидера на европейските социалисти Станишев.

И е типично българско оглупяване в такъв въпрос да се влагат отношения за и против солидарност с развитите държави, дали слушаме Брюксел или не. Щом Корнелия Нинова е против, значи споразумението е добро. Да приемем СЕТА, за да изразим нашата принадлежност към Запада. Или – да не приемем СЕТА, защото това е някакъв заробващ план на Запада.

Няма сини и червени тук. Има търговия и производство. Всеки си гони интереса. В бизнеса сделки се правят, ако има взаимен интерес.

Аргументите, че имаме много голям интерес от СЕТА, засега са наизуст и не са убедителни. Да сме живи и здрави, ще видим ефекта след няколко години.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.