Великобритания зависи от европейските имигранти. Българи и румънци заменят поляците

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Внимавай какво си пожелаваш. Един от ключовите аргументи при референдума за Брекзита миналата година беше, че изборът за
напускане на Европейския съюз ще върне на Великобритания контрола върху имиграцията. Още преди правителството да е започнало официални преговори с останалите страни от ЕС по условията на напускането, желанието на кампанията за излизане вече се сбъдва, пише британският в. „Файненшъл таймс“ след публикуването на данните на британската Национална статистическа служба.

Първите данни след референдума – от юли до септември миналата година – показват, че нетната миграция от Европейския съюз намалява. Въпреки че имигрантите във Великобритания от Румъния и България продължават да се увеличават, но това не компенсира намаляването на емиграцията от останалите страни в Централна и Източна Европа.

Грубо казано поляците си отиват у дома, а това не е добра новина. Изданието се аргументира, че е било доказано най-изчерпателно, че имигрантите са важни за икономическия растеж и държавните финанси, тъй като най-често са млади и продуктивни, а освен това оказват минимален ефект върху заплащането на местните граждани.

Въпросът за възрастта е възлов. Великобритания, като повечето развити икономики, има застаряващо население и се нуждае от повече медицински и други служби за предоставяне на грижи, в каквито работят предимно мигранти. Брането на плодове и зеленчуци може да се реши чрез схеми за наемане на сезонни работници, но други целогодишно действащи отрасли, като хранително-вкусовата промишленост и строителството, разчитат главно на мигрантска работна ръка. Работодателите вече се оплакват от недостиг на персонал след избора, направен на референдума.

Броят на поляците и имигрантите във Великобритания от други
източноевропейски страни е намалял наполовина през едногодишен
период до септември, но това се компенсира от емиграцията от
Румъния и България, достигнала рекордно равнище, посочва
вестникът в друга статия. След референдума фермери и
производители на храни съобщават за масов отлив на работници от
ЕС, което им създава проблем с намирането на нискоквалифицирана
работна ръка.

Числеността на имигрантите във Великобритания от Румъния и
България, които през 2014 г. получиха право на свободно движение
в ЕС, се е увеличила от 16 000 на 64 000 и сега те
представляват 28 процента от всички имигранти от Европейския
съюз.

Свободното движение в ЕС със сигурност беше много важен
фактор за вота за Брекзит и бизнесът е наясно, че се задават
промени в имиграционната система. Ако в дългосрочен план обаче
това означава спад в броя на квалифицираните имигранти и
кандидатите за работа в развиващите се отрасли, страната като
цяло ще се сблъска с проблем, казва Сиймъс Невин от Института на
директорите.

Британските университети изразиха безпокойство от
регистрирания 23-процентов спад в броя на чуждестранните
студенти, който е на най-ниското си равнище от 2002 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.