Как испанската баба блогърка стана хит в Интернет

95-годишната Мария Амелия показва своя блог. Снимка: Ройтерс

“Днес имам рожден ден и внукът ми, който е много стиснат, ми подари блог.” Това е написала преди почти година 95-годишната испанка Мария Амелия Лопес при представянето си на своя личен сайт amis95.blogspot.com. Той привлича около 60 хиляди редовни читатели от цял свят и превърна Мария Амелия, която преди това е била абсолютно невежа по отношение на Интернет, в знаменитост в Мрежата.

“Първоначално мислех, че блог е нещо като хартиена тетрадка – казва тя. – Когато видях, че внукът ми влиза в Интернет, се развълнувах. Казах си: “Какво е това? Можеш да намериш информация за всичко?! Искам Интернет!” В днешно време никой не обръща внимание на възрастните жени. Повечето хора не ни обичат. Но Интернет ме изненада, защото млади хора на 18 години и дори на 14 и 15, ми разказват за живота си, за това какво си мислят и ми искат съвети.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/PD4qW-riOV8&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]
Мария Амелия живее в селцето Санксенксо в северната част на Испания. Доста бъбрива е и това си личи от блога й. “Винаги съм обичала да общувам, но сега се чувствам по-добре от всякога, защото ми пишат толкова много хора”, обяснява тя.

На своя блог Мария Амелия често прави коментари за това колко млада изглежда, въпреки че се придвижва с бастун и косата й е чисто бяла. “Ах, колко бях красива и как изобщо не го осъзнавах”, гласи един от постингите й. А под своя снимка, правена преди 60 или 70 години, е написала следното: “Вижте каква бях. И вижте каква съм сега, каква станах. Очите ми не са красиви, нито устата, нито тялото. Старостта загрозява всичко.”

Блогърката разговаря с младежи по време на сутрешната си разходка. Снимка: Ройтерс

Тъй като страда от катаракт, Мария Амелия не може да вижда екрана на компютъра добре и затова нейният внук Даниел й помага да списва блога. В голяма част от историите си тя разказва за щастливия живот, който е имала преди да избухне гражданската война в Испания и да настъпи диктатурата на генерал Франсиско Франко.

“Имах много щастлива младост – написала е Мария Амелия. – Младите мъже някога бяха различни. Подаряваха ни цветя, гардении, теменужки, шоколадови бонбони. Не бяха цапнати в устата като днешните младежи.”

На Мария Амелия пишат хора от цял свят – от Бразилия, Русия, Испания. “Интернет ми даде живот”, казва тя. И макар да нарича себе си “най-възрастната блогърка в света”, бърза справка с Гугъл показва, че за титлата има още няколко претенденти. Едната е 108-годишната австралийка Олив Райли, която може да бъде открита на адрес www.allaboutolive.com.au.

Мария Амелия е прегърнала новия си лаптоп. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Испания Хосе Луис Сапатеро е изпратил поздравително писмо на Мария Амелия, в което хвали ентусиазма й и препоръчва на другите възрастни жители на страната да си направят блогове.

В Испания едва един от 10 души над 65 години ползва Интернет. А само 2,7% от хората над 75 години са сърфирали поне веднъж в Мрежата. Макар в страната броят на възрастните хора да е голям, цифрите показват, че те изобщо не са наясно с дигиталната революция.

“Възрастта в случая има по-голямо значение от приходите, пола или образоваността – казва промишленият министър на Испания Доминго Лаборда. – Нищо не е в състояние да замести обичта, но Интернет може да помогне на възрастните хора да комуникират чрез електронна поща или чатове. Това е забавно и леснодостъпно.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.