Защо Пеевски скри новия вестник „Прас прес”?

Как се контролират тиражи и се спират издания, за да се продават само „правилните”  

Първият брой на „Прас прес“.

На 1 март излезе на пазара новият вестник с карикатури „Прас прес” и почти никой не успя да си го купи (подробности за новото издание виж тук).
От сутринта на нас, издателите, ни звъняха по телефони, пишеха ни мейли и коментари във Фейсбук с въпроси къде могат да го купят, никъде го нямало. Не само в София, в цялата страна.

Нямахме обяснение, защото на генералния разпространител на вестника фирма „Национална дистрибуция” беше предаден тираж от 10 000 броя. Това в наши дни е един сериозен тираж за вестник. Много седмичници с такъв или близък до този тираж се виждат да седят от сутрин до вечер по павилиони и „Лафки”. А вестник „Прас прес” изчезна, няма го никъде още на сутринта на първия си ден.

По обаждания на читатели и наши проверки (на издателите) установихме, че на ключови оборотни места в София въобще не са доставени бройки от вестника или са доставени само между 1 и 3 броя.
Например в подлеза при университета, много оборотно място, не е доставен. В подлеза при „Плиска”, друго оборотно място е докаран само един брой. Жената, която продава, ме позна като един от издателите и молеше да направя нещо да й доставят, десетки клиенти я питали за вестника.
На входа на „Метро”, друго силно оборотно място са доставени само 3 броя, изкупени още сутринта. На различни места продавачите казваха, че са могли да продадат десетки бройки още първия ден, а не са им доставили нищо или 1-2 бройки. Същото ни казват читатели от Пловдив, Варна – там още по-малко бройки са докарали, сигурно по десетина за цял град. (Виж по-надолу подробности за други места в София и страната).

Понеже издателите не сме от вчера във вестникарския бранш, си изяснихме, че по някакви причини само незначителна част от тиража на вестника е стигнала до пунктовете за продажба. Причините се казват Делян Пеевски, който седи зад фирмата „Национална дистрибуция”, която пък е монополист на пазара. Това не е параноя.

Да питаме боса

Въпросната фирма има двама шефове – царете на разпространението Владимир Гергински и Цветан Ангелов. Още с първото си посещение при тях беше поставен въпросът дали Пеевски ще одобри продажбата на такъв вестник. Трябвало да му го покажем. Оставихме един пробен брой, разпечатан на принтер, да му го показват. Фирмата, разбира се, не се води официално на Пеевски, но там треперят пред името му. Той е шефът, босът, човекът в сянка, до когото се допитват и очакват неговата благословия за да продават нещо. Фирмата разпространява и вестник „Капитал”, на враждебния на Пеевски кръг на Прокопиев. Разпространява и вестник „Галерия”, който пише нелицеприятни неща за Доган, Борисов.

Двамата царе на разпространeнието Гергински и Ангелов ни успокоиха, че досега само един случай имало на скандал с разпространението – вестник „Ретро”. Става дума за пенсионерския вестник на Недялко Недялков, който в един момент от приближен на Пеевски се обърна на 180 градуса и го нападна. Моментално се оказа, че не може да си вземе парите от разпространителя и възникнаха проблеми с продажбите. Недялко нададе вой, рева, плака, писа драматични заглавия в сайта си „Пик”, докато Пеевски отново стана благосклонен към него, вероятно с ходатайството на Борисов (когото Недялко непрекъснато венцехвали).
Но това са някакви техни си взаимоотношения на любов и омраза. Ние нямаме никакви взаимоотношения с Пеевски, не венцехвалим никого, още повече пък Борисов. И се оказа, че още с първия си брой „Прас прес” стана най-опасното издание в държавата и се изгуби някъде по трасето на разпространението.

Колажите на Иван Червенков
Колаж: Иван Червенков, Фейсбук

Какво следва?

По договор след 30 дни фирмата ще ни представи отчет за продажбите. Вероятно ще ни върне половината или повече от половината тираж и ще обясни, че толкова бройки са се продали.
По наши сметки от тиража са разпространени в цялата страна по-малко от 1000 бройки. Останалите седят някъде на топло. Не може такова издание да се продава, още повече преди избори. Някой някъде е казал да го спрат.
Двамата шефове на „Национална дистрибуция” Гергински и Ангелов потънаха вдън земя, няма ги в офиса, там служителките им гледат като извънземни и обясняват, че не знаят къде са. Самите те си изключиха телефоните. Мислят, че така ще мине и замине, без много шум.

Това е начинът Пеевски да контролира тиражи. И да решава дали въобще някое издание да се продава на пазара. Пазарът е определен главно за неговите издания. Другите се контролират или спират. Като не ги разпространяват навсякъде, пускат малко бройки тук и там, става икономически неизгодно едно издание да излиза въобще. Точно това се опитват да направят с „Прас прес” – издателите сами да се откажат. Затова ще търсим алтернативни начини за продажба и абонамент, колкото и да е невъзможно. Ще дадем специална пресконференция по въпроса. Това е брутално посегателство срещу свободата на словото, а както е известно в това отношение сме на дъното в Европа и по-назад от страни в Африка и Азия.

За да не помисли някой, че си въобразяваме, или че вдигаме излишен шум, за да си правим реклама, ето каква е картината на 1 март, очертана от читатели във Фейсбук, в писма до нас и обаждания:

София

Петър Батолов: „Излязох да си купя „Прас прес”. Живеея до МБАЛ „Св. Ана”, бивша Окръжна Болница . В продължение на 200 метра има 5 търговски пункта продаващи и вестници. Прибавяйки щанда за преса в самата болница, плюс „Фантастико” и четирите будки за вестници на автобусните спирки (в двете посоки) стават 11 обекта. Не само, че нямат, но не са и чували за „Прас прес”. Упорит съм като… абе, много. Слязох до „Плиска” и опосках квартала , като диабетик търсещ инсулин. Резултатът бе нулев. Търсейки „Прас-прес” , получих Голям праз отзад – направо през панталоните. Иди и разправяй, че нещата с цена търсят клиента, а не обратното.”
Петър Бойчев: „На Орлов мост, подлеза – 0 броя, оттам до Ситняково има общо 9 пункта за продажба на вестници и в тях е имало общо 3 броя в павилиона до Райфайзен банк.”
Антон Илиев, пенсионер от кв. „Враждебна”: „Търсих го навсякъде при стадион „Герена”, в ж.к. „Левски” Г, обиколих всички репове от Подуене до центъра на пл. „Савейков”, навсякъде ми казаха, че е свършил, докарали им съвсем малко или николко бройки.”
Красимира Рангелова: „В репа на „Шишман“ до 133 СОУ го нямат. По „Дондуков“ не бяха чували за него.”
Милена Алексиева: „За „Плиска” потвърждавам. Жената каза, че има молба от поне 10 души да им запази от следващия брой, ако й докарат повече от 1 брой.”
Ахилеас Лилов: „В квартал Илинден, София, нито една бройка не е дошла. А е имало доста запитвания.”
Цвети Николова: „Будката на „Стамболийски” и „Опълченска” срещу МОЛ-а- са получени 2 броя и веднага са продадени. В МОЛ-а на гишето за вестници не са го получавали.”
Силвия Недкова: „В подлеза на Софийския университет и „Ялта” изобщо не са получавали.”
Юлияна Паунова: „На спирката на Семинарията е имало само 2 бр. Жената се тръшкаше, че даже за себе си не е оставила.”
Евелина Гечева: „В „Лозенец” по булеварда от хотел „Маринела” до „Кошарите” са били доставени само две бройки, само на един павилион до спирката на трамвая пред РУМ „Черни връх”, на самия булевард. Вътре в квартала има 8 павилиончета (кафета, магазинчета), в които се продават вестници. Никъде не беше доставен. Продавачите бяха изумени, че „вече няколко човека попитаха за този вестник”. Действието се развива около 8,30 сутринта.”
Румен Белчев: „На „Петте кьошета” изобщо не беше получен. А масата е силна, там са четири спирки на градския транспорт.”
Лора Чолакова: „Около улиците „Искър”, „Будапеща” и „Веслец” не са го получили.”
Диана Ташева: „На пл. „Журналист” в павилиона на „Лафка” – получени 2 бр.”
Веселка Венкова: „В пункта на „Ботев” и „Пиротска” не е доставен. В Халите и до тях (Lafka) и на „Мария Луиза“ с „Екзарх Йосиф“ – по два броя, изкупени начаса.”

В страната

Наталия Вучкова: „Във Варна само на един реп в центъра са имали две бройки и са ги купили още в ранна утрин.”
Цветлена Спасова: „Във Варна, бул. „Сливница”, продавачката каза, че изобщо не го е виждала, но много хора питали. Чула, че имало 4-5 броя за цяла Варна!!!”
Мирослав Дочев: „Във Варна в моловете, автогарата, „Тракия”, „Катедрала”, „Площада” – няма. Някъде са получили по 1-2 броя и свършили веднага.”
Димитър Добрев: „В Пловдив попитах на няколко места и ми казаха, че са били няколко броя.” (бел. ред. – от Пловдив имаме още няколко обаждания и съобщения, че го няма никъде).
Мирена Стефанова: „Търсих го в Русе. Жената не беше чувала някой да го е получил изобщо. Предположи, че може би дори не е тръгнал към провинцията.”
Явор Костадинов: „Да потвърдя и от Шумен. От 13 лафки, обиколих 9 – никъде го няма и никога не е пристигал, не е продадена и една бройка.”
Валери Симов: „За област Сливен са доставени само пет броя.”
Велизара Цонева: „Днес обиколих всички възможни будки и лафки в широкия център на Стара Загора. Само на едно място ми казаха, че са го чували. Иначе никой не го е виждал и получавал.”
Дима Й. Б.: „Г-н Бакалов, направих проучване в Разград. В обектите на „Лафка” изобщо не са го получавали този вестник! Вестникът е бил търсен, обаче!”
Бойка Асиова: „Търсих го в Благоевград, йок!”
Чавдар Рашев: „В Смолян по Главната продавачките не бяха чували за вестника. Срещу Планетариума жената на будката ми обясни, че трима питали за вестника и беше сигурна, че той не е доставян в Смолян.”
Георги Георгиев: „Вчера попитах в пет обекта на „Лафка” в Димитровград.Навсякъде отговорът беше еднакъв: не знаем за този вестник,не сме го получавали.”
Васил Томов: „Във Видин в „Лафка” и не бяха доставили нито един брой.”

И т. н. – има още такива отзиви на читатели.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.