Русия: Предизборна „илюзия за либерализация“

Събаряне на търговски обекти в Москва. Снимка: от тв екрана

В стремеж да подкрепят „илюзията за либерализация“ в Русия преди президентските избори догодина властите най-вероятно ще преразгледат законодателството за протестите, прогнозира „Ведомости“.

Председателят на руския Върховен съд Вячеслав Лебедев подкрепи вчера предложение да се декриминализира нееднократното нарушаване на правилата за провеждане на митинги, а правосъдното министерство заяви, че е готово да разработи поправки в този дух, пояснява руският вестник, цитиран от Би Би Си.

Федералният омбудсман Татяна Москалкова приканва вместо наказателна да се търси повишена административна отговорност. Подкрепи я шефът на президентския съвет по човешките права Михаил Федотов, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано, че идеята заслужава внимание и трябва да се разгледа.

Държавната дума чака решение на кабинета, за да включи съответния механизъм, а експертите гледат скептично на инициативата. Според тях става дума за популистко решение, целящо да отправи към руското общество сигнал за либерализация с прицел към президентските избори през 2018 г.

Правозащитникът Павел Чиков не вярва да бъде отменен наказателният член. Достатъчно бе режимът да освободи гражданския активист Илдар Дадин „и всички заговориха за либерализация“, казва той.

„Властите не опровергават това“ и се налага впечатление за „насърчавано нагнетяване на либерална истерия и експлоатация на очакванията за затопляне във вътрешната политика. Но дори да продължи тази илюзия за либерализация, тя със сигурност няма да засегне политиката“, твърди Чиков, като изрежда за доказателство скорошни действия на властта спрямо правозащитници и опозиционери.

Даже ако властите променят или отменят наказателния член за нарушения при митинги, вдигайки шум за предизборен пиар, това не означава начало на либерализация в Русия, коментира политологът  Андрей Колесников. Наказателният член е „чудовищен, но (…)
никой не се кани да отмени тези репресивни закони“, казва той.

По време на предизборната кампания руските власти „ще хвърлят кокали на либералната общественост“, но същината и курсът на режима ще останат непроменени, убеден е експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.