Скеч с кеч между Нинова и Борисов

Иво Инджев

Ще има ли коалиция на (же)лаещите след изборите, които Бойко Борисов пожела и предизвика, след което се държи като илюстрация на популярното предупреждение “внимавай какво си пожелаваш”…?

Пиша тези редове, развълнуван от хитрината с имитацията на конфронтация между ГЕРБ и БСП.

След военните сводки за тежки преговори и безизходицата в окопната война по подготовка на дебата, накрая се оказа, че двете партии, откроени по този начин още повече като абонати за победа на изборите, застанаха\застинаха в позата на непримирими врагове, които не могат да се гледат в рамките на телевизонен формат по формални , но непреодолими причини, говорещи  уж сами за себе си колко яростни противници са двете формации.

Чак ми е неудобно да ръся баналности и да цитирам себе си, но се налага отново да кажа: най-добрите фокуси хипнотизират публиката с това, че й отвличат вниманието от главното, което трябва да остане скрито.

Главното, което ГЕРБ и БСП крият, е желанието им да запазят шанса да си направят голяма коалиция. За целта им е адски необходимо техните избиратели да повярват, че са направили всичко възможно до изчерпване на възможностите за нещо друго.

Т(р)айният сговор между двете водещи крила на левеещия и деснеещия популизъм се състои в общия им интерес да имитират битка. Постъпват като онези горили на тепиха на американския кеч, за които всички знаят, че се бият със заучени щадящи хватки, но въпреки това им ръкопляскат.

И трябва да се признае, че кечистите (или чекистите, ако става дума за треньорите), изиграха номера си перфектно, за да изигрят и вас, зрителите.

Докато се перчеха кой кого ще размаже на телевизионния тепих, Нинова и Борисов се държаха точно като пехливани, позиращи за публиката с пуканките. На кого му пука, че е имитация на конфронтация – шум да се вдига и пушилка, която да скрива истината!

А истината е проста като фасул, преди да бъде сварен за консумация: сготвиха публиката. Уж щяха да се борят, но знаеха предварително, че резултатът ще прилича издайнически много на онзи телевизионен дебат между Цецка Цачева и Румен Радев, когато единствената разлика между тях беше различието в половете. Иначе дебатът беше напълно безполов. Особено по отношение на отношението към Матушката.

Същото щеше да се повтори и сега. Така щеше да лъсне истината за вечната дружба между двата клана\клона на властта, които се менкат.

Ето защо гениалните режисьори на измамата с дебата правилно са преценили, че имитацията на битка трябва да се състои на ниво размяна на виртуални удари извън прекия сблъсък, при който травми просто не могат да бъдат разрешени от реферите.

Да обобщя: сблъсъкът, който уж щеше да се случи на телевизионния екран, беше организиран така, че да стане неотразим чрез медийнно отразяване в далеч повече от една медия. Така всички “разбраха”, колкото много не се понасят нарочените за предизвестени победители партии. Толкова, че чак не могат да се разберат как точно да се карат. С което постигнаха желания ефект без изобщо да рискуват да се издадат, че май няма за какво толкова да се противопоставят.

Докато от БСП играят ролята на “мъжа”, който налита на бой и предизвиква Борисов да се яви на тепиха срещу Нинова като мъж срещу мъж, то Борисов прие да бъде “меката Мария”, която успокоява своя партньор в скеча с кеча.

На 28 февруари Бойко Борисов каза в Пловдив :  „Конфронтацията и тази бруталност, която в момента шества в България, ще бъде с много тежки последици“. Той изрази надежда да се ревизират отношенията между тях. ( Фокус)

Днес пък заместникът му Цветанов избра да каже нещо повече по време на предизборна обиколка от село Бели вир: „Няма да чуете от нас лоша дума срещу опонентите ни”

Ясно. Разбрахме.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.