Не сме очаквали такава реклама. Свободата у нас е по-голям проблем, отколкото изглежда

На пл. Славейков се струпаха неочаквано много хора да си купят последните бройки на вестник „Прас прес“, които ние, издателите, имахме. Около 50 броя.

Още като наближихме в 12 часа, видяхме, че чакат две групи хора – една до скулптурите на Славейкови, една към средата на площада. Хората ни заобиколиха плътно от всички страни и докато не изкупиха всички бройки от вестника , също и листове с копия на карикатури, не можахме да си поемем дъх.
Такава навалица и интерес въобще не сме очаквали, след съобщения във Фейсбук.

Изводът е един – със свободата на словото у нас има голям проблем. Може би по-голям, отколкото се знае.

Хората го усещат и без да искаме, ние станахме като някакъв символ на съпротива.
Към нашето скромно вестниче с карикатури сега има свръхочаквания. Не можем да им отговорим, не можем да окарикатурим и осмеем всички дивотии и всички дерибеи в държавата.

Дори, след този интерес и неочаквано голяма реклама, не можем да продадем вестника, защото пунктовете за продажба са монополизирани.
Валят предложения оттук оттам, но това въобще не може да покрие страната.

Ще продължим, другата сряда, когато ще излезе втори брой, пак на площада.

Разбира се, има хора, които се дразнят от вестничето „Прас прес“. Медиите на Пеевски ни изкараха олигарси (без преувеличение, във вторник в „Телеграф“ редакционната статия против нас завършваше с лозунга „България не е на олигарсите!“). Може би си заслужава да се публикува и в интернет, за да се види каква параноична защита на монопола на Пеевски съчиняват неговите обслужващи журналисти. Напомнят стилистиката на пропагандата през ранния комунизъм в България.

Наричат ни също „фабрика за фалшиви новини“ (!?). Това идва от изданията на Пеевски, които заливат с измислици всеки неудобен за него, за Борисов и за главния прокурор Цацаров. Не говорете за модела КОЙ, така ги прикривате. Казвайте им имената на тримата.

Толкова са наивни, че не могат да проумеят как тази пропаганда лови в капана си само най-необразовани и маргинални читатели. На тях ли разчитат?

А има и хора, които смятат, че се вдигна прекалено шум, пресолили сме манджата.

Радой Ралин има едно стихотворение:

Свободата е като хляба.

Всеки ден се замесва,

изпича,

изяжда.
(виж тук цялото)

Всяка наша акция, като тази на площада, е част от изпичането на хляба.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.